İzmir'de 170 noktada 'Önce Yaya' uyarısı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'nın 'Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın' kampanyası kapsamında zemin işaretlemesi yapmaya başladı.
170 ayrı noktada, okul ve yaya geçitlerine uygulanmaya başlayan 'Önce Yaya' görseli, merkez ilçelerden sonra İzmir'in tümüne yayılacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından 2019 yılı 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildi. Ülke genelinde 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla başlatılan kampanya için İzmir'de yaklaşık 170 noktada zemin işaretlemesi yapılacak. Trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek için hazırlanan 'Önce Yaya' görselleri sürücülerin görebileceği şekilde yaya ve okul geçitlerinin önüne çizilecek. Böylece sürücülerin yer/zemin işaretleriyle uyarılarak yavaşlamaları ve yayalara durarak geçiş hakkı vermeleri hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma, kent merkezinin ardından 30 ilçeye yayılacak.
Yayaya ilk geçiş hakkı
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde önemli bir değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeye göre sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işaretleri bulunmayan ancak trafik işaretleri veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarıyla yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda.
İlk görsel uyarı Halit Ziya Bulvarı'nda yapıldı
Yapılan kanun değişikliğiyle birlikte hız sınırının 30 km/saatin altında olan ve sinyalizasyon sistemi bulunmayan şehrin önemli ve öncelik arz eden yollarındaki okul veya yaya geçitlerinde uygulanmak üzere ülke genelinde yollara zemin işaretlemesi yapılması için bir kampanya başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu kapsamda ilk 'Önce Yaya' görselini Halit Ziya Bulvarı'nda uyguladı. Karataş, Buca ve Bornova'da zemin işaretlemesine devam eden Ulaşım Dairesi Başkanlığı Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, uygulamayı kentin 170 farklı noktasında hayata geçirecek.
Kazalarda azalma başladı
İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında ülke genelinde ilk altı ayda; ölümlü ve yaralanmalı kazaların toplamında yüzde 12,3, ölümlü kazalarda yüzde 31,3, yaralanmalı kazalarda yüzde 12, kaza yeri can kaybında yüzde 35,2 ve yaralı sayısında yüzde 13,1 oranında azalma sağlandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Akçay Caddesi'nde trafik ve yaya güvenliğine çifte çözüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir’in en yoğun noktalarından ESBAŞ-Optimum kavşağında hem yaya...
Fındıkta ihracat rekoru, üreticiye düşük fiyat:...
Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, resmi ihracat verilerine göre kabuklu fındığın kilogramının...
Hastane yolcuları için özel yaya tüneli
İzmir Büyükşehir Belediyesi, araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu İzmir Metrosu’nun Dokuz Eylül...
GÜNDEM Haberleri
TümüYENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...
Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...
İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...
9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...
1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...
Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...
Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...
Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...
Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...
Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...
Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...
Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi
Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki
Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...
Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...
Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...
Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...
Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...