İzmir’de İpek Yolu esintisi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğindeki Çin Zhejiang Kültür Festivali başladı.
“İpek Yolu” temalı festival müzik, dans ve modayı bir arayı getiren renkli bir açılış törenine sahne oldu. Çinli sanatçıların seslendirdiği İzmir temalı Türkçe şarkılar ise gecenin sürpriziydi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Kargaşa, kaos, çatışma isteyenlere inat; hoşgörü, kardeşlik ve barış için buradayız” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Çin Zhejiang Eyaleti Kültür Departmanı ve Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu işbirliği ile düzenlenen Çin Zhejiang Kültür Festivali, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki etkinliklerle başladı. “İpek Kıyafet Moda Şov” ve Zhejiang Müzik ve Dans Tiyatrosu’nun gösterisi ile renklenen festivalin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz üzerinden Avrupa'ya uzanan; sadece ticari malları değil, aynı zamanda fikirleri, kültürleri ve dinleri de taşıyan ünlü İpek Yolu’nun bize bıraktığı 2 bin yıllık mirası hatırlamak ve hatırlatmak için buradayız” dedi. Her iki ülkenin stratejik konumuna da dikkat çeken Başkan Kocaoğlu “Asya’nın iki ucunda stratejik noktalar üzerinde bulunan iki ülke; Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ‘dostluk kervanına’ güç katmak için buradayız. Ve kargaşa, kaos, çatışma isteyenlere inat; hoşgörü, kardeşlik ve barış için buradayız” diye konuştu.
İki toplumu yakınlaştıracak
Çin Başkonsolosu Su Gaochao, Çin ve Türkiye'nin Asya'nın doğu ve batı ucunda yer alan ve İpek yolu ile birbirine bağlanan iki ülke olduğunu belirterek, "Bugün Çin ve Türkiye arasındaki ticari ve siyasi işbirliği sürekli gelişmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosluğu'nun kurulması da bu ilişkilerin gelişmesinin bir sonucudur. Çin ve Türkiye'nin dostluğunun gelişmesi için katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Umarım bu festivalle Çin'in derin kültürünü sizlere daha yakından tanıtarak, iki toplumun yakınlaşmasına hizmet ederiz" dedi.
İzmir Vali Yardımcısı Fatih Damatlar, karşılıklı saygı ve güven duygusuna dayanan iki ülke ilişkilerin geliştirilmesi için gereken tüm şartların var olduğunu söyledi.
İzmir'e gelerek festivale katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Zhejiang Vali Yardımcısı Zheng Jiwei ise iki kent arasında 2007 yılında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde kültür, eğitim ve ticaret alanında çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.
İpek sergisi 14 Ağustos’a kadar açık
Gecede, dünyanın en büyük ipek müzesi olan Çin İpek Müzesi’nin ipek kültürü sergisi de Başkan Kocaoğlu ve davetlilerin birlikte kestiği kurdeleyle açıldı. 2000 yıllık Asya Doğu-Batı Kültür Etkileşimi Sergisi, 14 Ağustos’a kadar İzmirliler tarafından gezilebilecek. Sergide antik eserlerin yanı sıra, ipeğin zengin türleri ve ipek kıyafetler de yer alıyor. Festival kapsamında, İpek Yolu’nun Asya güzergahının iki ucunda bulunan Çin ile Türkiye’nin, ipek kültürü konusunda temaslarının artırılması hedefleniyor.
“Kelebek Kadın Orkestrası”ndan İzmir şarkıları
Gecede sahne alan “Kelebek Kadın Orkestrası”, Zhejiang Şarkı Dans Tiyatrosu Ulusal Orkestrası’nın kadın sanatçıları sahne performanslarıyla büyük beğeni topladı. “İzmir özledim seni” ve “Şu güzeller güzeli yar gibi geldi bana” isimli İzmir temalı şarkıları izleyicilerle birlikte seslendiren Çinli sanatçılar gönülleri fethetti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İpek Karapınar anne olmak için gün sayıyor! Oğluna...
İlk kez anne olmaya hazırlanan İpek Karapınar, doğuma birkaç hafta kala oğluna yazdığı mesajı...
23 Nisan’da başkanlık koltuğu çocukların
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda...
İmamoğlu'dan 'Elif İpek Atayman' mesajı:
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında 19 Mart’ta tutuklanan Medya A.Ş. eski Genel Müdürü Dr. İpek...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...