BIST 100 14.575,51 %0,24 Altın 7.132,46 ₺/gr %0,13 Bitcoin $80.142 %1,75 Dolar 48,26 ₺ %0,13 Euro 56,30 ₺ %0,05 Sterlin 65,72 ₺ %0,03 Gümüş 107,42 ₺/gr %0,13 Ethereum $2.503,23 %0,23 İsviçre Frangı 60,07 ₺ %0,18 Kanada Doları 34,84 ₺ %0,15 Avustralya Doları 34,73 ₺ %0,14 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,86 ₺ %0,34 BAE Dirhemi 13,14 ₺ %0,13 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,18 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM “İzmir’in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz”

“İzmir’in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde yürütülen ve Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen 13 arkeolojik kazının başkanıyla bir araya gelerek 2021 yılı değerlendirmesi yaptı.

0Yorumlar
“İzmir’in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz”

Kazılara desteğin ekonomik krize rağmen devam edeceğini ifade eden Soyer, “İzmir’in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişi 8 bin 500 yıl öncesine uzanan ve onlarca medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in köklü tarihini gün yüzüne çıkarabilmek için arkeolojik kazı alanlarındaki çalışmalara desteğini sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte çalışmaları devam eden 13 kazının başkanıyla bir araya gelerek 2021 yılı boyunca yürütülen çalışmalar, bulgular ve çalışma rotası hakkında bilgi aldı.

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak, akademisyenler ve kazı başkanları katıldı.

Bugüne kadar antik kentlerdeki kazılara 29 milyon 400 bin liralık maddi katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında destek miktarını bir önceki yıla göre yüzde 21 oranında artırarak 6,6 milyon liradan 7 milyon 975 bin liraya çıkarmıştı.

“Akdeniz çanağındaki kazı yöneticilerini buluşturacağız”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Tunç Soyer, İzmir’de 13 Haziran’da başlayacak ve üç gün sürecek Uluslararası İzmir Arkeoloji ve Toplum Buluşması’nı düzenlemeyi hedeflediklerini söyleyerek “Akdeniz çanağındaki kazı yöneticilerini sizinle buluşturmak istiyoruz. Bunun temasını belirlemeliyiz. Belki üst çatı Akdeniz olmalı. Çünkü İzmir’in Akdeniz ile ilgili bir iddiası var. Sadece ticarette değil, tarımda, turizmde ve lojistikte de İzmir’in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz” dedi. Kentte devam eden kazı çalışmalarıyla ilgili bütüncül bir İzmir fotoğrafı ortaya koyma gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Soyer, “Sizlerin tek tek yürütmüş olduğunuz çalışmaların bölgelerinizde çok büyük önemi var kuşkusuz. Ancak bunların birbirleriyle olan irtibatını ve İzmir için anlamını ortaya koymalıyız. Bunu çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.  

“Koşullarımızı zorlayacağız”

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krize de değinen Soyer, “Geçen ay meclisten bütçemizi geçirdik. Ülkenin genel durumu nedeniyle önümüzde sıkıntılı bir süreç var. Ancak durum ne kadar zorlayıcı olursa olsun biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koşullarını zorlayarak önümüzdeki yıl da kazılara destek vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Karaçanta: “Bakanlıktan sonra en çok desteği İzmir Büyükşehir Belediyesi veriyor”

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kazılara verdiği destek için teşekkür ederek, “Türkiye’de kazılara en fazla destek veren kurum bakanlığımız. Ama bakanlığımızdan sonra en çok desteği veren kurum İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bu yüzden başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

Tanrıver: “Dünyanın hiçbir yerinde bunu yapan yok”

İzmir’de yapılması planlanan Uluslararası İzmir Arkeoloji ve Toplum Buluşması’nın arkeologları çok heyecanlandırdığını ifade eden Eski Smyrna (Bayraklı Tepekule Höyüğü) Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, tanıtımın önemine dikkat çekerek “İzmir Büyükşehir Belediyesi 13 kazıya destek veriyor ama yeterince bilinmiyor. Tanıtımı bir şekilde yapmamız lazım. Dünyanın hiçbir yerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı işi yapan yok. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Ersoy: “Rotalar oluşturulmalı”

Nif (Olympos) Dağı Arkeolojik Araştırma ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Müjde Peker,  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden maddi destekle beraber manevi destek de aldıklarını belirterek “Arkadaşlar bizlere çok yardımcı oldu. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Smyrna Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ise Kadifekale’nin bir ören yeri olması gerektiğini belirterek Kadifekale’den Kemeraltı’na ve Agora’ya doğru rotaların oluşturulmasının önemine değindi.

Kimler katıldı?

Toplantıya Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Elif Karabacak, Erythrai Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Akalın, Eski Smyrna (Bayraklı Tepekule Höyüğü) Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Klaros Kutsal Alanı Arkeolojik Kazı Başkanı Arş. Gör. Dr. Onur Zunal ve Arkeolog Cengiz Topal, Klazomenai Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Erkan Ersoy, Liman Tepe Kara-Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Vasıf Şahoğlu, Metropolis Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Serdar Aybek, Nif (Olympos) Dağı Arkeolojik Araştırma ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Müjde Peker, Panaztepe Arkeolojik Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır, Smyrna Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Teos Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkan Yardımcısı Görkem Yenice, Ulucak Höyük Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, Yeşilova Höyüğü Arkeolojik Kazı Başkanı Prof. Dr. Zafer Derin, Phokaia Antik Kenti Arkeolojik Kazı Başkanı adına İzmir Arkeoloji Müze Müdürü Hünkar Keser katıldı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Trabzonspor teknik direktörü Fatih Tekke görevinden...

Kadrosuna Muhammed Salah ve Fabinho gibi dünya yıldızlarını katan Trabzonspor'da teknik direktör...

7 saat önce

İzmir Fuarı için geri sayım başladı! "İzmir'in fuarlarla...

95.İzmir Enternasyonal Fuarı'nın lansmanında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil...

10 saat önce

Türk gastronomisi GastroShow 2026 ile dünyaya açılacak

GastroShow 2026’nın tanıtımı İstanbul’da düzenlenen basın kahvaltısıyla yapıldı. Etkinlikte...

12 saat önce

Güran ailesinin faili meçhul başvurusu reddedildi

Güran ailesinin Narin Güran cinayetinin “faili meçhul” kapsamında yeniden değerlendirilmesi için...

13 saat önce

2026 KPSS lisans sınav giriş yerleri erişime açıldı

2026 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılacak adayların sınav bina ve...

13 saat önce

Şamil Tayyar'dan seçim açıklaması: Son düzlüğe girdik

AKP'li eski milletvekili Şamil Tayyar, siyasette “son düzlüğe girildiğini” belirterek seçim...

21 saat önce

Melih Gökçek'ten ilginç çıkış: Mansur Yavaş'a teşekkür etti

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ arazisinden geçen yol projesinin...

21 saat önce

Meteoroloji'den sağanak yağış ve sıcaklık uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 27 Ağustos Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

21 saat önce

CHP'de disiplin depremi: 49 isim için kesin ihraç süreci...

CHP Parti Meclisi, parti üyeliği devam ederken YENİ Parti'ye destek verdikleri belirtilen 49...

1 gün önce

İZTO’da seçim heyecanı başladı: Mahmut Özgener yeniden aday

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, 1 Ekim’de yapılacak seçimlerde...

1 gün önce

Çok sayıda il için sağanak ve sıcaklık uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 26 Ağustos Çarşamba gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

1 gün önce

30 Ağustos Zafer Bayramı Edremit’te coşkuyla kutlanacak

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. Yıldönümü Edremit Belediyesi tarafından gerçekleştirecek...

2 gün önce