İzmir’in su kaynakları emin ellerde
İZSU Genel Müdürlüğü’nün kentin su kaynaklarını korumak için başlattığı baraj havzaları koruma planı projelerinin hazırlanmasına çalışmalar sürüyor.
Kutlu Aktaş Barajı ve Tahtalı Barajı’na odaklanan projelere ilişkin, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, yöre halkı ve diğer paydaşların görüş ve önerilerini almak amacıyla düzenlen toplantılar Çeşme ve Menderes’te yapıldı.
Cumhuriyet’imizin 100. Yılında İZSU Genel Müdürlüğü’nün hayata geçireceği 100 Proje arasında yer alan Tahtalı Baraj Gölü Havzası ve Çeşme Kutlu Aktaş Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması projelerinin ilk toplantıları yapıldı. Toplantılarda hem kamu kurum ve kuruluşlarından hem de yöre halkından görüş ve öneriler alındı. Baraj gölünün ve baraj gölünü besleyen su kaynaklarının kalitesinin ve miktarlarının korunması ve iyileştirilmesi için titizlikle yürütülen havza koruma planı çalışmalarının 2023 yılının Kasım ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

İklim krizi ve kuraklıkla mücadelede önemli adımlar
Kutlu Aktaş Barajı Çeşme ilçesinin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini karşılarken, Tahtalı Barajı ise İzmir’in su ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Şehrin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarını oluşturan iki baraj için İZSU’nun Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte yürüttüğü havza koruma planının ön çalışmaları 2022 yılının Şubat ayında başladı.
Havza Koruma Planıyla, baraj gölünün ve baraj gölünü besleyen su kaynaklarının korunması; su kaynağının ve havzanın özelliklerinin bilimsel çalışmalar ile değerlendirilerek koruma alanlarının belirlenmesi; baraj gölü havzasının su kalitesi ve miktarının havza bazında korunması ve iyileştirilmesi amaçlanıyor. Bu amaçla, havzanın sosyal, ekonomik, fiziki, jeolojik, hidrojeolojik, hidromorfolojik, ekolojik ve kimyasal özellikleri bilimsel veriler doğrultusunda tespit ediliyor.
Projenin şimdiye kadar gerçekleşen bölümünde, su kalitesini, çevresel baskı ve etkileri tespit etmek amacıyla saha çalışmaları yapıldı. Saha çalışmalarının sonunda, havzanın genel özellikleri ve su kalitesini etkileyen kirletici kaynaklar belirlenirken baraj göl, barajı besleyen dereler ve yer altı sularından alınan örnekler analiz edildi. Elde edilen veriler ışığında ilerleyecek modelleme çalışmalarıyla, ilk aşamada 2047 yılına kadar su kalitesinin durumu tespit edilecek. Modelde öngörülen senaryolar doğrultusunda tedbirler alınıp, koruma planı hazırlanacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ulaştırma Bakanlığı kaynakları: "İzmir'deki yollar...
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün işlettiği başta Ankara-İstanbul olmak üzere vatandaşların...
CHP'li Mehmet Emin Işık'a bıçaklı saldırı
CHP Menderes İlçe Başkanı Mehmet Emin Işık, bıçaklı saldırıya uğradı.
Prof. Dr. Emin Alıcı son yolculuğuna uğurlandı
Yaşama veda eden Türkiye'de omurga cerrahisinin öncülerinden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) eski...
GÜNDEM Haberleri
TümüYENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...
İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...
Özgür Özel YENİ Parti'nin Kararını Açıkladı: 'Barışın...
YENİ Parti lideri Özgür Özel TBMM'de çerçeve yasa görüşmelerinde konuştu. Özel'in YENİ Parti'nin...
Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...
Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...
Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....
Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...
Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...
Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...
Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...
BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...
Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...
Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...
Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...
Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı
CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.
İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...