BIST 100 14.012,42 %0,00 Altın 6.840,67 ₺/gr %0,84 Bitcoin $79.662 %0,13 Dolar 48,44 ₺ %0,00 Euro 56,30 ₺ %0,10 Sterlin 65,57 ₺ %0,17 Gümüş 102,18 ₺/gr %0,92 Ethereum $2.499,28 %0,27 İsviçre Frangı 59,79 ₺ %0,06 Kanada Doları 35,02 ₺ %0,02 Avustralya Doları 34,95 ₺ %0,14 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,90 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,00 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,11 Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,03
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM İzmir’in tarihi mirasına sahip çıktılar

İzmir’in tarihi mirasına sahip çıktılar

Tarihin en eski liman kentlerinden biri olma özelliğine sahip İzmir’in ilk haritaları Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerinin 'Tarih Araştırma Projesi’ sayesinde gün yüzüne çıktı.

0Yorumlar
İzmir’in tarihi mirasına sahip çıktılar

20. yüzyılın İzmir’inin kentleşmiş görüntüsü ve klasik mimari örneklerini gösteren serginin açılışı Tarihi Kemeraltı Çarşısı içendeki Abacıoğlu Han'da yer alan TARKEM sergi salonunda yapıldı. Törene projeye destek veren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın yanı sıra proje sahibi öğrencilerin, aileleri ve tarihe değer veren isimler büyük ilgi gösterdi.

ÜNLÜ GOAD HARİTALARI IŞIK OLDU

İngiliz Charles Edouard Goad'ın 20. yüzyılın başlarında İzmir’in Konak ve Alsancak Limanı arasındaki bölgeyi kapsayacak şekilde çizdiği haritalardan yola çıkılarak hazırlanan proje ile İzmir’in mekan dokusu, mimarisi, ekonomisi, kültürü ve demografik yapısı gözler önüne serildi. Geçmişe ait ipuçlarını bugünün kullanıcılarına iletmek ve tarihi mirasın genç nesiller tarafından öğrenilmesini sağlamayı amaçlayan araştırma bir ilk olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıyor. Konak-Alsancak arasında kalan bölge içinde yer alan 11 tarihi yapıyı geçmişleriyle inceleyen öğrencilerin sunumu konuklar tarafından büyük bir merak ve dikkatle dinlendi. Abacıoğlu Han’ın tarihi atmosferi içinde gerçekleşen serginin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, çalışmalarından ötürü Saint-Joseph Fransız Lisesi öğrencilerine ve tarih öğretmeni Uğur Dilsiz’e teşekkür etti. Tarihi mirasa sahip çıkan öğrencileri takdir eden Pekdaş, bu tür çalışmaların yol gösterici olduğunu söyledi.

8 AY ÇALIŞTILAR

 1905 yılında Goad'ın çizdiği Alsancak ve Konak Kemeraltı Bölgesi'ni kapsayan 11 paftayı yakından inceleyen öğrenciler 20. yüzyılın hemen başlarındaki mekan dokusunu günümüze taşıyan öğrenciler büyük takdir gördü. Bu mekanlar arasında; Alsancak Orduevi binasının bulunduğu alan, Pasaport ve yakın iş bölgesi, Frenk Sokağı, Konak İskelesi ile Mekez Bankası arasında kalan alan, Konak Hükümet Binası'nın arkasında kalan alan, Basmane Gar'ının bulunduğu bölge, Acem Han ile Karaosmanoğlu Han ve civarını kapsayan haritayı 8 ay çalışan öğrenciler tarihe adeta ışık tuttu. 1905 yılında Goad tarafında çizilen paftalar üzerindeki yapıların günümüze nasıl ulaştığını gözler önüne seren öğrenciler sunumlarında da ayrıntıları konuklara aktardılar. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

17 saat önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

17 saat önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

17 saat önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

1 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

1 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

1 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

1 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

1 gün önce

İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...

Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...

1 gün önce

Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...

3 gün önce

Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki

Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...

3 gün önce

Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti

Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...

3 gün önce