BIST 100 14.405,25 %1,79 Altın 6.828,21 ₺/gr %0,61 Bitcoin $78.745 %0,25 Dolar 48,48 ₺ %0,02 Euro 56,45 ₺ %0,09 Sterlin 65,73 ₺ %0,07 Gümüş 103,53 ₺/gr %1,00 Ethereum $2.494,78 %0,38 İsviçre Frangı 59,92 ₺ %0,06 Kanada Doları 35,19 ₺ %0,06 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,92 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,21 ₺ %0,03 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,05 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM İZSU’dan Orhanlı’daki JES projelerine karşı kritik hamle

İZSU’dan Orhanlı’daki JES projelerine karşı kritik hamle

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Seferihisar’a bağlı Orhanlı köyünde yapılmak istenen JES projelerine karşı yürütülen mücadeleyi yasal boyuta taşıdı.

0Yorumlar
İZSU’dan Orhanlı’daki JES projelerine karşı kritik hamle

İZSU, Tahtalı ve Ürkmez barajlarının koruma alanında iki ayrı firmaya verilen arama ve işletme ruhsatlarının iptali için dava açtı.

Başkan Tunç Soyer doğaya ve yaşamsal faaliyetlere zarar verecek tüm girişimlerin karşısında gerekli mücadeleyi vereceklerini belirterek “Suyumuzu da, toprağımızı da, havamızı da her türlü tehdide karşı koruyacağız” diye konuştu.

Seferihisar Orhanlı köyü yakınında hayata geçirilmesi planlanan jeotermal enerji santralı (JES) projelerinin içme suyu havzalarında yarattığı tehdit nedeniyle İZSU Genel Müdürlüğü yasal girişimde bulundu. Dava sürecine gerekçe olarak, İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği ve 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı plan hükümleri kapsamında baraj havzalarında jeotermal arama ve işletme faaliyetlerinin izin verilecek faaliyetler arasında yer almaması gösterildi.

İZSU, bir kısmı Tahtalı Barajı uzun mesafeli koruma alanı ve uzun mesafeli dere mutlak koruma alanında kalması nedeniyle Küçük Menderes Enerji Petrol Jeotermal Maden Elektrik Üretim Müh. İnş. AŞ tarafından alınan jeotermal arama ruhsatının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişi inceleme aşamasına gelen bu davanın yanı sıra yine baraj havzasında kalan işletme faaliyetine izin verilmemesi için de İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir 3. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Ürkmez Havzası’ndaki faaliyetler için de yasal mücadele

İZSU Genel Müdürlüğü, Karen Elektrik Üretim AŞ’nin bir kısmı Ürkmez Barajı göl alanı, mutlak koruma alanı, kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanında, bir kısmı Tahtalı Barajı kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanında kalan jeotermal işletme ruhsatının iptali için İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Bu dava ile ilgili süreç de bilirkişi inceleme aşamasına geldi.

Havayı, suyu, toprağı koruyacağız

Yöre halkının topraklarını koruma mücadelesine destek olmak için söz verdiğini ve bu sözün gereğini yapmak üzere harekete geçtiklerini hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Biz jeotermal kaynakların kullanılmasına karşı değiliz. Ancak doğru yerde, doğru projenin uygulanması gerekiyor. Bu bölge İzmir için hayatı önem taşıyan su havzalarının koruma alanı içinde. Suyumuzu da, toprağımızı da, havamızı da her türlü tehdide karşı koruyacağız. Bu bizim görevimiz” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

YENİ Parti Üsküdar Seçimine İtiraz Edecek! Gökhan...

YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, Üsküdar Belediyesi’nde gerçekleştirilen başkan...

6 saat önce

Mansur Yavaş'tan İkinci CHP Kararı! CHP'nin Anıtkabir...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle CHP Genel...

13 saat önce

İZMİR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (İESOB)...

9 Eylül tarihi sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin bağımsızlık ve ekonomik...

1 gün önce

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

1 gün önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

3 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

3 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

3 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

4 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

4 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

4 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

4 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

4 gün önce