BIST 100 13.811,60 %0,23 Altın 6.756,03 ₺/gr %0,36 Bitcoin $63.919 %1,43 Dolar 47,75 ₺ %0,08 Euro 55,19 ₺ %0,09 Sterlin 64,62 ₺ %0,18 Gümüş 101,04 ₺/gr %0,18 Ethereum $1.871,56 %1,94 İsviçre Frangı 58,97 ₺ %0,16 Kanada Doları 34,27 ₺ %0,14 Avustralya Doları 33,69 ₺ %0,07 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,72 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,09 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,05 Çin Yuanı 7,08 ₺ %0,10
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Japonlar çatıya çıktı

Japonlar çatıya çıktı

Kentteki yatırım ortamını tanımak amacıyla İzmir’e gelen Japon heyeti, Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüsler için ESHOT atölyelerinin çatısına kurduğu güneş enerjisi santralini gezdi.

0Yorumlar
Japonlar çatıya çıktı

İzmir Kalkınma Ajansı ve Zafer Kalkınma Ajansı'nın organizasyonu ile İzmir’e gelen  Japon yatırımcılar, kentteki karbon salımını azaltmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen elektrikli otobüs projesini ve bu projeyi destekleyen güneş enerji sistemini inceledi. Aralarında, kısa adı JCCME olan Japan Cooperation Center for Middle East (JCCME) Genel Müdürü  Takashi Oya, Müdür Wayama Takako ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı  (UNIDO) Tokyo Ofisi Danışmanı Reina Maeda'nın da bulunduğu Japon heyet,  Mustafa Kemal Sahil Bulvarı boyunca elektrikli otobüsle gezdikten sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Gediz’deki  at&ou ml;lyelerini  ziyaret etti.

ESHOT Yapı Tesisleri Daire Başkanı Vahyettin Akyol'dan elektrikli otobüsler için enerji üretimi konusunda bilgi alan konuk heyet üyeleri,  atölyelerin çatısına kurulan güneş enerji santralini yakından görmek istedi. Bu isteği kırmayan ESHOT yöneticileri, Japon yatırımcıları çatıya çıkardı.

64 bin ağaca bedel

Elektrikli otobüslere ilişkin enerji ihtiyacının tamamının Gediz'deki atölyelerin çatısına kurdukları güneş enerjisi santrali ile karşıladıklarını söyleyen ESHOT yetkilileri, 2017 yılının Ağustos ayından bu yana 1,5 milyon  kWh enerji karşılığında yaklaşık 722 bin liralık tasarruf sağladıklarını ve 1,38 MW santralde üretilen elektrik enerjisi ile 13 ayda toplam 2.559 ton karbondioksit salımını engellediklerini söyledi. Konuk heyet üyelerine, bu değerin 64 bin 175 ağacın bir günde filtreleyebileceği CO2 miktarına eşit durumda olduğunun bilgisi de verildi.

Heyette yer alan Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Tokyo Koordinatörü Ferda Gelegen, Viyana merkezli bir teşkilat olduklarını belirterek, 1981 yılından beri Japonya’da görev yaptıklarını ve İstanbul’un çok dolu bir bölge olması nedeniyle Japon şirketlerinin  yatırım konusunda ülkenin değişik merkezlerini mercek altına aldığını kaydetti. Gelegen, İzmir'in de bu kentlerin başında geldiğini söyledi.

Yeni güneş santralleri yolda

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Gediz'den sonra Adatepe ve Çiğli garajlarına kuracağı toplamda 2 MW gücündeki güneş enerji santrallerinin fizibilite çalışmalarını da tamamladı. Yıl sonuna kadar proje onaylarını ve ihale hazırlıklarını tamamlamak için harekete geçen ESHOT, bu yatırımlarla birlikte kurumsal olarak tükettiği elektri k enerjisinin büyük bölümünü güneşten karşılayabilecek.

ABD'de anlatılacak

Geçtiğimiz yıl  Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği UITP tarafından verilen "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme Ödülü"ne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle ikinci kez ödül kazandı. " ;Sıfır Emisyonlu Toplu Ulaşım Projesi", Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 2018 yılı En İyi Uygulama Yarışması'nın "Sağlıklı Çevre" kategorisinde 12 Büyükşehir arasında birincilik ödülüne layık görüldü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu başarısı, merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'da bulunan "Dünya Kaynakları Enstitüsü"nün dünyadaki en iyi 16 çalışmanın yer aldığı raporda da örnek olarak dünyaya duyurulacak.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

YENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...

İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...

10 saat önce

Özgür Özel YENİ Parti'nin Kararını Açıkladı: 'Barışın...

YENİ Parti lideri Özgür Özel TBMM'de çerçeve yasa görüşmelerinde konuştu. Özel'in YENİ Parti'nin...

10 saat önce

Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...

18 saat önce

Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...

Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....

1 gün önce

Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...

1 gün önce

Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...

Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...

1 gün önce

Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...

2 gün önce

BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...

Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...

3 gün önce

Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...

5 gün önce

Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...

5 gün önce

Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı

CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.

5 gün önce

İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...

5 gün önce