BIST 100 14.113,12 %0,72 Altın 6.860,70 ₺/gr %0,55 Bitcoin $79.332 %0,69 Dolar 48,44 ₺ %0,00 Euro 56,33 ₺ %0,15 Sterlin 65,61 ₺ %0,23 Gümüş 102,46 ₺/gr %0,65 Ethereum $2.486,00 %0,52 İsviçre Frangı 59,88 ₺ %0,10 Kanada Doları 35,04 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,97 ₺ %0,19 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,90 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,19 ₺ %0,00 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,54 Çin Yuanı 7,22 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Kaleiçi Minyatürü Ziyarete Açıldı

Kaleiçi Minyatürü Ziyarete Açıldı

500 yıllık tarihi olan Sığacık Kaleiçi’nin minyatürü yapıldı. Minyatür ustası Nurettin Ataman tarafından yapılan maket 81 m2 boyutuyla Türkiye’nin en büyük tek parça minyatürü olma özelliği taşıyor.

0Yorumlar
Kaleiçi Minyatürü Ziyarete Açıldı

1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Rodos Seferi’ne hazırlık amacıyla yapılan kalenin, yapımı 2014 yılında başlayan minyatürü tamamlandı. Sığacık Düz Alan Mevkii’nde yapılan minyatür,  Kaleiçi’nin tüm detaylarını kuşbakışı olarak incelemeyi sağlıyor. Sadece maket bıçağı kullanılarak yapılan minyatürde 2.5 mm ithal gri mukavva, dekota ve ahşap kullanıldı, yol döşemeleri gerçek taştan yapıldı. 

 

Minyatür, 5 Ağustos Pazar günü düzenlenen törenle ziyaret açıldı. Açılışta konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Nurettin Ataman burada büyük bir Don Kişot’luk yaptı. Bu çapta, bu ölçekte Türkiye’de başka bir minyatür yok. Sığacık, bunu hak eden bir yer. Biz belediye olarak elimizden gelen desteği vermeye çalıştık. Kendisi 4 yıl boyunca çok ince bir emek koydu ortaya. Sonunda gelecek nesillere bırakacağımız çok hoş bir minyatür çıktı. Adeta uçaktan Sığacık’ı izliyor gibi hissediyorsunuz. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Sığacık Kaleiçi, Türkiye turizmi için çok önemli bir yer. Yenileme çalışmamızın ardından çok sayıda ev pansiyonu hayata geçti. Sığacık Kaleiçi daha çok parlayacak bir yer. İçerisinde daha çok pansiyon, restoran, kafeler, dükkanlar olacak. Türkiye’nin en önemli cazibe merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. 

 

Maketi yapan Nurettin Ataman ise; “Bu maketin bir özelliği var. Hiç makine kullanılmadı, tamamen elle yapıldı. Türkiye’nin 81 m2 olarak tek parça en büyük minyatürü oldu. Yaklaşık 4 yılda tamamladık. Projeleri hazırlamamız biraz üzün sürdü. Buraya gelenler Sığacık Kaleiçi’ni kuşbakışı olarak görecekler. Görsel anlamda ağaçları, çiçekleri ışıklarıyla Kaleiçi’nde gördükleri her şeyi görebilecekler. Sığacık Kalesi, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir kale. Tamamı 55 bin m2 üzerine kurulmuş. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yapılmış. Ziyaretçiler gezerken bir semtte geziyor gibi hissediyor. Ama bu maket sayesinde kaleiçinde olduklarını fark edecekler. Çünkü kaleiçinde gezerken bunun tamamını görmek mümkün değil. Bu tarihi zenginliğin böylelikle tamamınını farkına varılacak” dedi. 

 

Sığacık Kaleiçi Minyatürü

Sığacık Kaleiçi, Kale surları ve surlar içerisindeki 284 konuttan oluşmaktadır. Minyatür, bu konutların ve sokakların tüm detaylarıyla birlikte,  1/50 ölçekte küçültülerek  81 metrekare alana oturtulması ile yapılmıştır. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

20 saat önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

20 saat önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

21 saat önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

1 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

1 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

1 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

1 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

1 gün önce

İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...

Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...

1 gün önce

Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...

3 gün önce

Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki

Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...

3 gün önce

Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti

Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...

3 gün önce