BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.855 %0,06 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.364,75 %0,73 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Karaburun RES davasında mahkemeden flaş karar

Karaburun RES davasında mahkemeden flaş karar

Karaburun'da RES'lere karşı yaşam için direniş ilan eden Yarımada halkı yargıdan bir kez daha zaferle ayrıldı. Geçtiğimiz haftalarda Çalık Enerji'ye ait Sarpıncık RES projesine yürütmesinin durdurulması yönünde karar veren mahkeme, yöre halkının açtığı davada bu sefer de projeye ait ÇED raporunun tümden iptaline karar verdi.

0Yorumlar
Karaburun RES davasında mahkemeden flaş karar

Karaburun halkının yerel idare, sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve ÇEHAV (Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları) desteği ile açtığı davada sonuç belli oldu. Çalık Enerji’ye ait  "Sarpıncık RES” projesi için İzmir Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı  İzmir 5'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.  
Bölge İdare Mahkemesi'nin diğer çevre davalarına da emsal olabilecek bu kararının ardından yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuna seslenen Karaburun Kent Konseyi, Yarımada halkı tarafından yürütülen mücadele sürecinin devam edeceğini duyurdu. Vatandaşlar adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
"Karaburun Yarımadası’nda bu ölçüsüz ve adaletsiz RES yatırımlarını durdurmak için başlayan hukuk mücadelesi, 28/01/2015.tarihinde yapılan Karaburun Kent Meclisi toplantısında ortaya çıkan ortak görüşle,“Yurttaş Davaları”na dönüşmüştür. Sarpıncık RES Projesi, ÇED Olumlu Kararının İptali istemiyle açılan dava ilk yurttaş davasıdır.

Yarımada’da kurulu RES’lere ilave olarak kurulacak yeni bir RES’in çarpan kümülatif etkiyle Yarımada’nın ve Sarpıncık-Hasseki bölgesinin sahip olduğu doğal/kültürel/ekonomik değerlerin geri dönüşsüz biçimde yok olmasına neden olacağı açıktır. Bu nedenle, Sarpıncık RES Projesiyle ilgili ÇED sürecinin her aşamasında, Karaburun Belediye Başkanlığı ve Kent Konseyi,  itirazlarını ayrıntılı raporlarla ilgili Bakanlıklara iletmişti. Halk Projeye şiddetle karşı çıkışını, Projenin sözde “Halkın Katılımı” toplantısını protesto ederek ve katılmayarak ifade etmişti. Karar dosyasında yer alan davalı T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı savunmasında “…halkın katılımı toplantısının düzenlendiği ancak, halk ilgi göstermediğinden sunum yapılamadığı ve toplantının sona erdiği…” ifade edilmiştir. 
Karaburun Yarımadası yaşayanlarının davalarıyla çok yakından ilgili olduğunun bilinmesini isteriz. Davanın 19 Ekim’de yapılan duruşmasında da, Karaburun Yurttaş Davacıları, Belediye Meclisi üyeleri, Kent Konseyi ve yerel STÖ temsilcileri ve EGEÇEP hep birlikte mahkeme salonundaydı. Duruşmanın ertesi günü, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sarpıncık RES için yeni bir ÇED Raporuyla yeniden “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK)”  toplantısı yapılacağını duyurdu. Bakanlık, 13/02/2009 tarihli bir Genelgeye dayanarak, Çalık Enerji’nin  talebi üzerine yeniden düzenlenen  revize ÇED raporunu değerlendirmeye almış ve 27/10/2015 tarihinde İDK toplantısı yapılmıştır.

Şimdi, Mahkeme, 2009 tarihli Genelge kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan bir iptal kararı verdi. Mahkemenin bu iptal kararına rağmen,  yeni bir ÇED süreci yürütülerek yeniden ÇED Olumlu Kararının verilmesi halinde yetkililer hakkında mahkeme kararlarını uygulamamak nedeniyle suç duyurusunda bulunacağız. Karaburun Yarımadası’nda bu ölçüsüz RES yatırımlarına karşı açılmış olan 11 dava sürmektedir. Verilen mücadele sadece bir çevre mücadelesi olmaktan çıkmış, tüm canlıları kapsayan bir yaşam hakkı ve kırsal kalkınma olanaklarını savunma mücadelesine, yaşam mücadelesine dönüşmüştür. 
Lodos firmasının sahibi olduğu Karaburun RES Projesi’nde Mahkemenin verdiği üretim lisansının iptali kararından sonra Sarpıncık RES Projesi için verilen iptal kararı da Yarımada halkı ve bileşenlerinin haklılığını bir kez daha göstermiştir. Karaburun yaşayanları olarak, Yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, kendi doğal-ekonomik değerlerine dayalı kalkınma isteğini yok sayarak enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacıyız ve davacı olmaya devam edeceğiz. Başta ÇEHAV olmak üzere emeği geçen herkese içtenlikle teşekkür ediyoruz."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

5 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

5 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

5 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

5 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

9 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

9 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

9 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

9 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

9 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

10 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

11 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

11 gün önce