Karşıyaka’dan “Kadına Şiddete Hayır” çağrısı
Karşıyaka Belediyesi Kadın ve Aile Müdürlüğü tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlenen söyleşide kadın haklarına dikkat çekildi, “Şiddete Hayır” mesajı verildi.
Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleşen etkinliğe İzmir Barosu avukatları Saadet Kayaalp, Figen Özler Merder ve Gülce Mutoğlu Kılavuz konuşmacı olarak konuk oldu. Söyleşiye çok sayıda Karşıyakalı kadın ile birlikte, Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay da katıldı.
“ETKİN ADIMLAR ATILMALI”
Konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çeken Av. Saadet Kayaalp, “İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddetin önlenmesi için gösterilen tüm emeklerin korunduğu büyük bir metin. Diyor ki metinde; kadın ve çocuk her alanda şiddetten arındırılmalıdır. Bu sözleşmenin iptali çok ciddi sorunlar doğuracaktır. Türkiye’de kadına şiddet artarken, alınan önlemler ne yazık ki yetersiz kalıyor. Bu sorunun çözülmesi adına tüm kesimlerin etkin adımlar atması gerekiyor. Kadınların erkeklerle her alanda eşit yaşaması için mücadele edilmeli” dedi.

“EŞİT HAK” VURGUSU
İş hayatında ve toplumda kadın ve erkeğin yaşadığı ayrımın kanunlarla bile desteklendiğini, bu durumun değişmesi gerektiğini vurgulayan Av. Gülce Mutoğlu Kılavuz ise “Erkekler ve kadınlara her konuda eşit haklar tanınmalıdır. Ancak ne yazık ki kadınlar işverenlerin ayrımcılığına maruz kalıyor. Erkek ve kadın aynı işi yapsa bile ücret farkları olabiliyor. Babalık izni kullanımı dahi çok az. Çünkü çocuk doğduğu an kadın çocuğa bakmak yükümlüdür algısı var. Kadın evlenince işten ayrılabilsin diye yasada madde var. Toplumsal eşitsizliğin kanunlara yansımış şeklidir bunlar. Kadın ve erkek her konuda eşit olmalıdır” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE GERİYE GİTTİ”
Av. Figen Özler Merder de “Türkiye’de 1930 yılında kadına seçme seçilme hakkı verildi. O dönemde İnsan Hakları Beyannamesi bile ortada yoktu. Fransa’da 1945 yılında, İsviçre’de 1971 yılında kadınlar seçme seçilme hakkına kavuştular. Türkiye 1934 yılında meclisinde en fazla kadın milletvekili bulunduran ikinci ülkeydi. Günümüzde ise çok alt sıralarda. Kadın temsiliyeti maalesef her geçen gün düştü. Kadınlar toplumumuzda hali hazırda iş hayatında özgürce çalışamadığı için birçok haktan mahrum bırakılmaya çalışılıyor” diye konuştu.
“KADININ SESİ KARŞIYAKA’DAN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK”
Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın eşi Öznur Tugay da “Ülkemizde yaşanan toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı direnen kadınları Karşıyaka’da bir arada görmek bizleri çok mutlu ediyor. Bugün yanımızda olan avukatlarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Kadının sesi Karşıyaka’dan yükselmeye devam edecek” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konaklı kadınlar şiddete karşı dayanışmayla güçleniyor
Konak Belediyesi’nin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında...
25 Kasım’da Çiğli’den Eşitlik ve Mücadele Çağrısı
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Çiğli Belediyesi’nde...
Karşıyaka’da 25 Kasım’da güçlü dayanışma: Şiddete karşı...
Karşıyaka Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde...
GÜNDEM Haberleri
TümüEkrem İmamoğlu'ndan 'süreç' yorumu: 'Kimse kendisini...
Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iktidarın "Terörsüz Türkiye"...
Meteoroloji açıkladı: Sağanak ve fırtına geliyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, birçok bölgede sağanak ve gök gürültülü sağanak beklendiğini...
Tarihi konuşmaya saatler kaldı! Erdoğan 4 yeni transfere...
AK Parti, kuruluşunun 25. yılını Ankara Başkent Millet Bahçesi'nde 100 binin üzerinde teşkilat...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün DEM Parti İmralı heyetini...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pervin Buldan, Mithat Sancar ve Avukat Özgür Faik Erol'dan...
Numan Kurtulmuş: Yeni dönemi hep birlikte inşa edeceğiz
TBMM’de “Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında hazırlanan yasa 467 oyla kabul edilerek yasalaştı....
Bahçeli’den ‘Terörsüz Türkiye’ yasası sonrası ilk yorum
TBMM’de 468 oyla kabul edilerek yasalaşan düzenlemenin ardından Bahçeli, yasa için “Hayırlı...
Çerçeve yasa TBMM’de 467 oyla kabul edildi
Çerçeve yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 467 kabul, 87 ret ve 7 çekimser oyla...
YENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...
İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...
Özgür Özel YENİ Parti'nin Kararını Açıkladı: 'Barışın...
YENİ Parti lideri Özgür Özel TBMM'de çerçeve yasa görüşmelerinde konuştu. Özel'in YENİ Parti'nin...
Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...
Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...
Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....
Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...