Karşıyaka’nın engelsiz merkezi umut olmaya devam ediyor
Karşıyaka Belediyesi, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını destekleyen projelerine devam ediyor.
İzmir’de ilçe belediyeleri arasında tek olan ‘Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi’nde engelli bireylere uzmanlar tarafından özel eğitim programı uygulanırken, ailelere de sosyal ve psikolojik destekler sunuluyor.
İnsan odaklı sosyal projeleriyle fark yaratan Karşıyaka Belediyesi, yerel yönetimler arasında İzmir’de tek olan ‘Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezi’ ile özel gereksinimli çocuk ve gençlerin yaşamına ışık oluyor. 6-40 yaş arasındaki engelli vatandaşlara hizmet verilen merkezde özel eğitim programlarıyla engelli bireylerin zihinsel, fiziksel ve sosyal becerilerinin gelişmesi sağlanırken, aileler için de destek programları uygulanıyor.
Bünyesinde çocuk gelişimi uzmanı, el sanatları öğretmeni ve psikolog gibi hizmetler bulunan merkezde engelli bireyler ile ailelerinin toplumsal hayata katılmaları ve ailelerin rehabilitasyonu adına grup eğitimleriyle psikolojik destek sağlanıyor. Eğitimler sosyolog – aile danışmanı eşliğinde küçük gruplar halinde gerçekleşiyor.
SORUNLARI KISA SÜREDE ÇÖZÜLÜYOR
Bakım yükünün daha çok annelerin üzerinde olduğunu vurgulayan Psikodramatist Aile Danışmanı Elif Özdek yaptığı grup çalışmalarıyla tükenmişliklerine karşı anneleri güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Grup eğitimleriyle aileleri ortak bir paydada buluşturmayı ve hızlı bir iyileşme süreci elde etmeyi planlıyoruz. Temel ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılamakta zorlanan çocuklara anneleri eşlik ediyor. Çocukların derste olduğu saatler anneler için sosyalleşme zamanı. Anneleri hem sosyal ve duygusal anlamda destekliyor hem de psikodrama grup çalışmaları yapıyoruz. Katılımcılar psikodrama sahnesine, iletişimde yaşadıkları sorunlardan gelecek hedeflerine kadar, çalışmak istedikleri her türlü konuyu taşıyabiliyorlar. Doğaçlamalar, bireysel oyunlar, grup oyunları, çalışmaları yapıyoruz. Amacımız onların yaşam doyumları arttırmak, güven ortamında bir arada olmak. Neşe ve kahkahayla birlikte çalışmak hepimize iyi geliyor” diye konuştu.
“DUYGULARI DIŞA VURABİLİYORUZ”
Kısa Süreli Engelli Dinlenme Merkezinde psikodrama eğitimine katılan Aslı Taşar, “Benim çocuğum grup etkinliklerinde başarılı değildi. 5 senedir buraya eğitime geliyoruz kızımda büyük gelişmeler oldu grup çalışmalarına katılmaya başladı. Biz annelere de yapılan Psikodrama etkinliği bizlere çok büyük katkı sağladı. İçimizdeki bastırılmış duyguları bu etkinlik sayesinde dışa vurabiliyoruz” dedi.
Sosyal destekten duydukları memnuniyeti ifade eden Muzaffer Mızrak, “Biz anneler olarak bu çalışma sayesinde eğleniyoruz gülüyoruz. Sosyal hayatın içine giriyoruz. Merkez bizim için çok değerli bizlere ve çocuklarımıza çok büyük katkı sunuyor” ifadelerini kullandı.
Nejla Kostak ise “Çocuklarımız arkadaşlık ortamını burada yaşıyor. Biz de aileler olarak dostluk kuruyoruz. Psikodrama dersi ile duygularımızı aktarıyor, en önemlisi de çok eğleniyoruz” diye konuştu.
"YURTTAŞLARIMIZA ADİL BİR YAŞAM SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Engelli bireylerin toplumsal hayata daha etkin katılımını sağlamak için çalışıyor, aynı zamanda ailelere psikolojik ve sosyal destek sağlıyoruz. Merkezimizde uzman kadromuzla engelli bireyler için özel eğitim programı uyguluyoruz. Eğitimlere katılan çocuklarımız özbakım becerileri kazanıyor, kitap okuyor, arkadaş edinerek sosyalleşiyor ve kendi başlarına yolculuk edebiliyor. Aileler de onlar için hazırlanan etkinliklere katılabiliyor, eğitim programlarından faydalanabiliyor. En büyük hedefimiz Karşıyaka’mızda daha erişilebilir, sürdürülebilir bir hayat oluşturmak. Tüm yurttaşlarımıza eşit ve adil bir yaşam sunmak için kararlılıkla çalışıyoruz. Hayat engel tanımaz; hayalleri, umutları hiçbir şey durduramaz. Engelsiz bir dünya mümkün” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Efes Selçuk’ta Engelsiz Çocukların Kulaçları Geleceğe...
Efes Selçuk Belediyesi’nin katkılarıyla, Engelsiz Yaşam Merkezi’nde eğitim alan çocuklar için...
Halk Mark- Et Halkın Yanında Olmaya Devam Ediyor
Efes Selçuk Belediyesi tarafından halkın bütçesine katkı sunmak için hayata geçirilen Halk...
Konak’ın ‘Engelsiz Servis’i yüzleri güldürmeye devam ediyor
Konak Belediyesi’nin engelleri kaldıran hizmeti Engelsiz Servis’in hayatını kolaylaştırdığı...
GÜNDEM Haberleri
TümüBakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...
Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...
Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...
Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...
Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...
Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...
Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi
Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki
Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...
Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...
Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...
Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...
Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...
İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...
Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...
Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu
Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...
Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki
Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...
Yüreğir Belediyesi, mahkeme kararıyla AK Parti'ye geçti
Yüreğir Belediyesi Başkanvekilliği için aylardır devam eden seçim ve yargı sürecinde yeni bir...