Konak'ta Medeni Kanun ve Benazir konuşuldu
Konak Belediyesi Medeni Kanun’un kabulünün 91’inci yıl dönümünü sendikacı, yazar, kadın hakları savunucusu ve aktivist Yaşar Seyman’ın konuşmacı olduğu 'Medeni Kanun’un Kabulü, Kadın Hakları ve Benazir Butto’ adlı panelle kutladı.
Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel yoğun ilgi gördü. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi de olan Seyman’ın konuşmacı, TBMM 21’nci dönem Ankara Milletvekili Ayşe Gürocak’ın da yönlendirici olarak görev yaptığı paneli izleyenler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da vardı.
17 ŞUBAT'IN KADINLAR İÇİN ANLAMI BÜYÜK
Panelin açılışında söz alan Başkan Pekdaş, 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun'un önemine değindi. Kanunun kadının birey olarak sayılmasını sağladığını belirten Pekdaş, “Bu kanun Türk Hukuk Devrimi’nin en önemli kanunlarından birisidir. Kadınların birey olması, yurttaş olması Medeni Kanun sayesinde olmuştur. Medeni Kanun döneminin en ileri kanunuydu ve kadınlar miras hakkına, boşanma hakkına sahip oldular. Birey olan, yurttaş olan kadının eğitim hayatında, iş hayatında özgürce varlığı bu kanun sayesinde oldu. Biz kadınlar Cumhuriyet’e, demokrasiye ve Büyük Atatürk’e çok şeyler borçluyuz. Şimdi o borçları ödeme sırası" dedi.
İSLAM ÜLKELERİNDE KADIN OLMAK
Türkiye'nin ilk kadın sendika başkanlarından olan ve Pakistan'ın ilk kadın Devlet Başkanı Benazir Butto'nun yaşamını kaleme aldığı 'Benazir' kitabının yazarı Yaşar Seyman ise Medeni Kanun’un önemini, bir kadının İslam ülkesinde verdiği kimlik mücadelesi üzerinden anlattı. Birikimi ve tecrübelerini aktaran Seyman konuşmasında; Medeni Kanun’un kabulü, İslam ülkelerinde kadın olmanın zorluklar, kadınların birey ve yurttaş olmasının önemi gibi konulara değindi.
MEDENİ KANUN BİR DEVRİMDİR
Kendisini Cumhuriyet kadını olarak tanımlayan Seyman, “17 Şubat 1926’da Medeni Kanun’un kabulü çok önemli bir devrimdir. Bu kanun sayesinde kadınlar vatandaşlık, medeni resmi evlilik ve miras haklarına sahip oldu. 91 yıldır yürürlükte olan bu kanunun yasallaşmasına yönelik uzun yıllar çalışmalar yapıldı ve sonunda 2002’de 57’nci Hükümet Dönemi’nde yasallaştı" diye konuştu.
BUTTO KADININ AZMİNİN VE GÜCÜNÜN ZAFERİDİR
Asya’da kadının siyasetçi olmasının çok zor olduğunu vurgulayan Seyman, “Benazir Butto Pakistan Başbakanı olan babası Zülfikar Ali Butto’nun isminin altında ezilmedi. Sürgünden dönüp seçimleri kazanıp, ilk kadın Devlet Başbakanı oldu” dedi. Yaşar Seyman panel sonunda kendisini dinlemeye gelenlerin sorularını da yanıtladı. Seyman ayrıca ‘Benazir’ kitabını da okuyucuları için imzaladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AYM Süresiz Nafaka Hükmünü İptal Etti: Karar 9 Ay Sonra...
Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'ndaki "süresiz nafaka" hükmünü iptal etti. Resmi Gazete'de...
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç: KPSS ile...
CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, AKP’nin Meclis’e sunduğu 118 Sıra Sayılı “Bazı...
Türk Medeni Kanunu’nun toplumsal etkileri Karşıyaka’da...
Karşıyaka Belediyesi, modern Türkiye’nin hukuk sistemindeki en büyük devrimlerinden biri olan...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...