Köy Enstitüleri Bornova’da anıldı
Bornova Belediyesi, Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim kurumlarından olan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 83. yılını düzenlenen etkinlikle andı.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği işbirliğiyle hazırlanan mini konser ve ‘Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri Paneli’ Bornovalılardan yoğun ilgi gördü. Panele katılan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Benim babam da 1940-1945 yıllarında Adana’da köy enstitülerinde yetişen öğrencilerden. Ayrıca ülkemizden Almanya'ya çalışmaya giden ilk Türklerden biri. Çünkü orada aldığı eğitim sayesinde mesleği vardı”dedi. 
Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen anma etkinlikleri Şef Prof. Dr. Ayfer Kocabaş yönetiminde sahne alan YKKED Mandolin Orkestrası Mini Konseri ile başladı. Konserin ardından YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu’nun kolaylaştırıcılığı üstlendiği ‘Geçmişten Günümüze Köy Enstitüleri Paneli’yapıldı. Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Doç. Dr. Güzel Yücel Gier ile CHP 27. Dönem Milletvekilleri Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ve Yıldırım Kaya’nın konuşmacı olduğu panelde, Köy Enstitülerinin eğitimdeki önemine vurgu yapıldı. Enstitülerinin kuruluş serüveni, verilen eğitimlerle birlikte ortaya çıkan toplumsal değişim ve enstitülerin kapatılma süreçleri konuşuldu. Binlerce aydın, sanatçı, yazar ve eğitimcinin bu enstitülerde yetiştiğinin altı çizildi.
Panel’in açılışında konuşma yapan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Türkiye’de yaşanan işsizlik konusuna değinerek, “Ülkemizde istihdamdaki en büyük boşluklardan biri niteliksiz olmak. Ülkemizde 3 üniversite mezununa bir meslek lisesi mezunu denk geliyor. Endüstri devi Almaya’da bile durum bunun tam tersi. Bu da bizim eğitim sistemimizin geldiği noktayı gösteriyor”dedi.
Kuşaklar arası geçiş
Doktora tezini kurumsallaşma üzerine yaptığını da anlatan Başkan İduğ, “Kuşaklar arası geçiş üzerine çalışma hazırladım. İşletmelerin 1. Kuşaktan 4. Kuşağa kadar geçişi ile ilgili çalıştım. Fakat Türkiye’de kuşak geçişi neredeyse yok. Mesleği olan ustaların yeri alacak altında yetişen elemanlar yok”diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Etkinlikte açılış konuşması yapan Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ethem Duygulu ve Bornova Şube Başkanı Fikret Ekici’de etkinliğe emek veren Bornova Belediyesi’ne ve Başkan Mustafa İduğ’a teşekkür etti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri 11-12 Nisan...
Başkan Mesut Ergin: Öncü ve örnek kent Ayvalık, Köy Enstitüleri Fikir ve Kültür Günleri’ni...
3. Ankara Mandolin Festivali başlıyor
Ankara, 14-15 Mart tarihlerinde mandolinin büyülü dünyasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....
Köy Enstitüleri’nin ruhu İzmir’de yaşatılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin aydınlanmasının en önemli adımlarından biri olan ve 1954...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...