BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Menemen’de Başkan Aksoy “Srebrenitsa Katliamı”nı unutturmadı

Menemen’de Başkan Aksoy “Srebrenitsa Katliamı”nı unutturmadı

Menemen Belediyesi 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Menemen Cumhuriyet Meydanı’nda Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa Katliamı’nın anısına yapımını tamamladığı Srebrenitsa Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi.

0Yorumlar
Menemen’de Başkan Aksoy “Srebrenitsa Katliamı”nı unutturmadı

 

Bosna’da insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın, erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın katledildiği Srebrenitsa Soykırımı’nın 24. yılında Menemen’de Srebrenitsa Anıtı açıldı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, Bosna Sancak Derneği Başkanı Abdullah Gül, Tarihçi Yazar Sinan Meydan, CHP İlçe Başkanı Serdar Değirmenci, İyi Parti İlçe Başkanı Yılmaz Karslı, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve Menemenlilerin yoğun katılımıyla açılışı yapılan Srebrenitsa Anıtı açılışında, katliamda yaşamını yitirenler anıldı, soykırım lanetlendi. 

Menemen’de Başkan Aksoy “Srebrenitsa Katliamı”nı unutturmadı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program katliam ile ilgili bir videonun seyredilmesi ve konuşmalarla devam etti.

“Yaşanan katliamlara sessiz kalmak da en az orada yaşanan vahşet kadar büyük bir suç”

Açılışta bir konuşma yapan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, ”Bugün anlamlı bir gün. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bu anıtı açmanın onurunu, gururunu yaşıyoruz. 1995 yılında Avrupa’nın ortasında bir Haçlı Seferi yaşandı. Müslüman vatandaşlara yönelik bu Haçlı Seferi’nde 8 bin 372 kişi katledildi. Avrupa kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi yaşamayan, kendisine ait inançlara sahip olmayan insanları yok etmeye başladı. İşin kötü yanı o dönemde Müslüman ülkeler de yeterli tepkiyi göstermediler. Çok açık ve aleni bir soykırım gerçekleşti. Srebrenitsa katliamı insan haklarından ödün vermediğini söyleyen Avrupa’nın alnına sürülmüş bir lekedir” dedi.

Yaşanan katliamlara sessiz kalmanın en az orada yaşanan vahşet kadar büyük bir suç olduğunu belirten Başkan Serdar Aksoy, “Srebrenitsa’yı unutmayalım, toplu katliamları unutmayalım. Hangi ırktan, dinden, milletten olursa olsun kimse bu şekilde ölmeyi hak etmez. Dini, ırkı, milleti fark etmeksizin nerede bir soykırım olmuşsa, oluyorsa görmezden gelmeyelim. Bunların hepsi insanlık suçudur. Şairin de dediği gibi “Dünyayı güzellik kurtaracak. Bir insanı sevmekle başlayacak her şey” diye konuştu.

“Dünyada yapılan soykırımlar son bulsun”

Açılışa katılan ve Bosna Hersek’teki soykırımın sadece Srebrenitsa’da işlenmediğini, her şehirde katliamlar yaşandığını söyleyen Bosna Hersek Fahri Başkonsolosu Kemal Baysak, “Katliamda yok edilenler Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan, Avrupa’nın ortasında Müslüman toplumu temsil eden bir topluluktu. Bosna Hersek’te Müslümanların, cumhuriyetin olmasını istemeyen bu Haçlı zihniyeti, 21. yüzyılda, Avrupa’nın ortasında bir soykırıma neden oldu. Soykırımı yapan Sırp komutan Ratko Mladiç Hollandalı askerler gittikten sonra “Bugün Türklerden intikamımızı aldık” demiştir. Bakınız Boşnaklardan demiyor, Türklerden diyor. 1389 Kosova Meydan Savaşı’nın intikamını aldığını ilan ediyor. Kadınları, çocukları 8 bin 372 soydaşımızı otobüslere bindirerek, Srebrenitsa’dan uzakta şehit ettiler” dedi.

Sırpların yaptıkları vahşetin bununla da sınırlı kalmadığına değinen Kemal Baysak, Sırpların toplu mezarları dozerlerle karıştırdıkları için hiçbir cesedin bütün halde bulunamadığına dikkat çekti. Baysak, “Bosna Hersek’te bulunamayan 8 bin civarında soydaşımız halen aranmaktadır. Onların da en kısa zamanda bulunması ve edebi istirahatgahlarına kavuşmalarını diliyorum. Dünya Barış Günü hayırlı uğurlu olsun, dünyada yapılan soykırımlar son bulsun” diyerek sözlerini tamamladı.  

Menemen’de Başkan Aksoy “Srebrenitsa Katliamı”nı unutturmadı

“Bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz”

Göçmen bir ailenin çocuğu olduğunu ve katliamın yaşadığı topraklardan geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko konuşmasına yaşanan katliamı lanetleyerek başladı. Kani Beko, “Bosna Hersek’te katledilen o güzel insanlar anısında bu anıtı açıyoruz. Bu anıtın dikilmesinde emeği geçenlere başta Belediye Başkanım Serdar Aksoy olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Hepimizin göz rengi farklı, ama gözyaşlarımız aynı. Bosna Hersek’te katledilen insanları sevgi ve saygıyla anıyorum. Bölünürsek yok oluruz, birleşirsek var oluruz. Her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte güzel vatanımıza hep birlikte sahip çıkalım. Bir daha Balkanlarda, Ortadoğu’da, dünya da katliamlar yaşanmamasını diliyorum” dedi.      



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce