MSB'den açıklama geldi:
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 15 Aralık tarihinde Karadeniz yönünden hava sahasına giriş yapan ve Ankara semalarında düşürülen İnsansız Hava Aracı (İHA) hakkında açıklama yaptı.
Elmadağ ile Çankırı arasında düşürülen İHA'ya ilişkin MSB'den yapılan açıklamada, "Yapılan değerlendirmeler neticesinde, hava sahası emniyetinin muhafazası ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla, kontrolden çıktığı anlaşılan İHA, F-16 uçaklarımız tarafından takip edilmiş, prosedürlerin tamamlanmasını müteakip en uygun yerde kontrollü bir müdahaleyle düşürülmüştür" denildi.
Haftalık basın bilgilendirme toplantısı kapsamında yapılan MSB açıklamasında, düşürülen İHA hakkında Rusya ve Ukrayna'ya ikazda bulunulduğu belirtildi:"Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş dolayısıyla Karadeniz’in güvenliğine yönelik bu tür olumsuzluklar konusunda her iki tarafın da daha dikkatli olmaları hususunda muhataplarımız ikaz edilmiştir"Açıklamada, İHA'nın hangi ülkeye ait olduğu ve bir şey taşıyıp taşımadığına dair bir bilgilendirme ise yapılmadı.MSB açıklamasında ayrıca Suriye'de terör örgütü PKK'nin çatı örgütü SDG hakkında da değerlendirmelerde bulunuldu. "Türkiye, Suriye hükümetiyle yakın iş birliğini sürdürmeye ve “Tek Devlet, Tek Ordu” ilkesini desteklemeye kararlıdır" denildi.
"VATANDAŞLARIMIZIN GÜVENLİĞİ AMACIYLA..."
MSB açıklaması şu şekilde:"15 Aralık 2025 tarihinde, Karadeniz yönünden hava sahamıza yaklaşan bir İHA tespit edilmesi üzerine, ilgili tüm birimlerimizce yürürlükteki mevzuat ve standart operasyonel prosedürler çerçevesinde tespit, teşhis ve takip süreci derhal başlatılmıştır.Süreç; söz konusu İHA’nın irtifa, sürat ve boyut olarak tespitinin güçlüğü ve düşük radar kesit alanına sahip olması nedeniyle tek bir sensör verisine dayanmaksızın radar, elektro-optik, elektronik harp ve erken ihbar sistemlerinden elde edilen çoklu verilerin karşılıklı doğrulaması esas alınarak yürütülmüştür.Yapılan değerlendirmeler neticesinde, hava sahası emniyetinin muhafazası ile vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması amacıyla, kontrolden çıktığı anlaşılan İHA, F-16 uçaklarımız tarafından takip edilmiş, prosedürlerin tamamlanmasını müteakip en uygun yerde kontrollü bir müdahaleyle düşürülmüştür. Hava sahasına ilişkin alınan tüm kararlar, sivil hava trafiği dâhil olmak üzere hava sahası emniyetinin korunması, yerleşim alanlarına yönelik risklerin önlenmesi ve elde edilen verilerin bütüncül değerlendirilmesi esaslarına dayalı olarak, yüksek hassasiyetle verilmektedir. Bu kapsamda uygulanan yöntem, yerleşim alanlarına yönelik riskleri bertaraf eden, sivil havacılık faaliyetlerinin emniyetini de önceleyen en ihtiyatlı ve güvenli yaklaşım olarak icra edilmiştir.
"ENKAZ TESPİTİNİ ZORLAŞTIRMAKTADIR"
Havada vurularak imha edilen İHA’nın, çok küçük parçalara ayrılarak geniş bir alana dağıldığı değerlendirilmektedir. Bu durum sahada tek parça veya bütünlük arz eden enkaz tespitini zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede, arama-tarama ve teknik inceleme faaliyetleri ilgili birimlerce titizlikle sürdürülmekte olup, doğrulama süreçleri tamamlanmadan olay hakkında yapılan spekülatif değerlendirme ve dezenformasyon içerikli iddialara itibar edilmemesi önem arz etmektedir.Hava sahamızın kontrolü; radar, erken ihbar, elektronik harp ve önleme unsurlarını kapsayan, katmanlı ve entegre bir mimariyle 7 gün 24 saat esasına göre sağlanmaktadır. Hava savunma sistemlerinden beklenen; hava sahasına giren unsurların tespiti, teşhisi, takibi ve imhasıdır.Bahse konu İHA ile ilgili süreç başarıyla yönetilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Hava savunma sistemimizin zaafiyet içinde olduğu yönündeki iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır.Elde edilen tecrübeler ışığında tespit, teşhis ve reaksiyon süreçleri düzenli olarak gözden geçirilmekte, operasyonel prosedürler ve teknik kabiliyetler sürekli olarak geliştirilmektedir.Tüm bunlara ilave olarak; Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaş dolayısıyla Karadeniz’in güvenliğine yönelik bu tür olumsuzluklar konusunda her iki tarafın da daha dikkatli olmaları hususunda muhataplarımız ikaz edilmiştir.
SDG ENTEGRASYONU: 'SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'
Suriye Hükümeti tüm kurum ve birimleri ile yeniden yapılanmaya, ülkede istikrar ve güvenliğin tesisine yönelik gayretli çalışmalarına devam etmektedir. Suriye’nin istikrarı ve güvenliği, bölgenin huzuru için kritik öneme sahiptir. Türkiye, bu doğrultuda Suriye hükümetiyle yakın iş birliğini sürdürmeye ve “Tek Devlet, Tek Ordu” ilkesini desteklemeye kararlıdır.Bu konuyla ilgili Türkiye olarak muhataplarımızla gerekli koordinasyonları yapıyor ve süreci yakından takip ediyoruz."
Cumhuriyet
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
MSB'den Düşen Füze Hakkında Açıklama
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İran'dan ateşlenen ve Türk hava sahasında imha edilen balistik...
MSB: Lübnan'a saldırılar derhal durmalı
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) açıklamada, "İsrail’in, Lübnan’ın egemenliğini ve toprak...
MSB’den düşen F-16 hakkında açıklama
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB), Balıkesir’de F-16’nın kaza kırıma uğraması sonucu bir pilotun...
GÜNDEM Haberleri
TümüMeteoroloji saat vererek uyardı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 19 Eylül Cumartesi gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Ünlülere uyuşturucu operasyonu: Aras Bulut İynemli ve...
İstanbul'da düzenlenen narkotik operasyonunda aralarında ünlü oyuncular Aras Bulut İynemli ve...
Bereket teknolojiyle SAGREX’te buluştu
SAGREX 2026 coşkulu bir törenle başladı; çiftçinin emeğini teknolojiyle büyüten, kırsal...
12 il için sarı kodlu alarm... Meteoroloji, saat vererek...
Meteoroloji, 12 il için sarı kodlu uyarıda bulundu.
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 16 Eylül Çarşamba gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Didim’de sezonun son caretta caretta yavruları denize ulaştı
Didim’in Manastır Koyu’nda koruma altındaki yuvalardan çıkan sezonun son caretta caretta...
Instagram'da Çıplak Fotoğraf Montajına Hapis: Yargıtay...
Instagram üzerinden bir kişinin fotoğraflarını montajlayarak paylaşan sanığa verilen hapis...
Başkan Saygılı'dan Karabağlar'da TOKİ müjdesi!
''Engellemelere rağmen çalışıyor ve eserimizi ortaya koyuyoruz'' ‘’786 konut yükseliyor’’...
Dijital Platformlar ve Oyun Sektörüne Yeni Düzenleme Geliyor
Türkiye'de dijital yayın platformları ve çevrimiçi oyun sektörüne yönelik kapsamlı yasal...
Bakan Yusuf Tekin'den Öğretmenlere "Türkiye Yüzyılı" Mesajı
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılı mesleki çalışma dönemi başlangıcında...
Kıvanç Tatlıtuğ’un evinde temizlik yapan işçi çatıdan...
Kıvanç Tatlıtuğ’un Göktürk’te bulunan evinde temizlik yapan işçi çatıdan düştü. Türkmenistan...
Son Dakika: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Bugün Suriye'ye...
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi...