BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.627,30 ₺/gr %0,50 Bitcoin $65.050 %0,42 Dolar 47,73 ₺ %0,01 Euro 55,19 ₺ %0,04 Sterlin 64,44 ₺ %0,01 Gümüş 97,27 ₺/gr %0,31 Ethereum $1.922,37 %0,46 İsviçre Frangı 59,00 ₺ %0,14 Kanada Doları 34,20 ₺ %0,07 Avustralya Doları 33,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,71 ₺ %0,03 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,07 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Narlıdere Metrosu 24 Şubat’ta açılıyor

Narlıdere Metrosu 24 Şubat’ta açılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tramvayı’nın ardından Narlıdere Metrosu'nu da 24 Şubat’ta açıyor.

0Yorumlar
Narlıdere Metrosu 24 Şubat’ta açılıyor

Hazırlanan rapora göre Evka 3 ile Narlıdere’yi birbirine bağlayacak hattın açılmasıyla birlikte her gün kent bütününde özel araçla yapılan yaklaşık 13 bin 500 yolculuk toplu taşımaya kayacak. 7 bin 750 aracın trafiğe çıkmasının önüne geçilecek.

Kentteki tüm metro yatırımlarını kendi imkanlarıyla yapan tek yerel yönetim İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Evka-3 ile Narlıdere’yi birbirine bağlayacak Narlıdere Metrosu'nun açılışı için gün sayıyor. 24 Şubat’ta yapılacak açılış töreni öncesi hazırlıklar tüm hızıyla sürerken hattın hizmete girmesi ile birlikte özellikle Balçova, Narlıdere olmak üzere kent genelinde özel araçla yapılan yolculukların azalması öngörülüyor.

7 bin 750 aracın trafikten azalacağı öngörülüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen SUMPİzmir Projesi (İzmir Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı) kapsamında İzmir kent merkezinde anket yapıldı. Hane halkı anket sonucuna göre Balçova ve Narlıdere ilçelerinde özel araç kullanımı oranlarının kent bütününe bakıldığında yüksek olduğu tespit edildi. Bu oran Balçova’da yüzde 46,7, Narlıdere’de ise yüzde 58,3 olarak belirlendi. Ulaşım Ana Planı kapsamında yapılan talep tahmin modelinde hattın açılması ve etkileri test edildi. Analizlere göre, Fahrettin Altay - Narlıdere arasındaki metro hattının işletmeye açılması ile kent bütününde özel araçla yapılan günlük yaklaşık 13 bin 500 yolculuğun toplu taşımaya kayacağı ve böylece trafikteki yaklaşık 7 bin 750 aracın oluşturduğu günlük trafik yükünün azalacağı öngörülüyor. Trafikteki bu rahatlama büyük oranda Narlıdere ve Balçova’da görüleceği gibi kent bütünündeki trafik üzerinde de etkili olacak. Ayrıca Balçova ve Kaymakamlık duraklarında yapılan 219 araç kapasiteli otoparkla da yolcuların araçlarını park ederek aktarma yapması planlanıyor.

170 bin günlük yolcu

Evka-3'ten başlayıp Fahrettin Altay'da sona eren mevcut hattın devamı olacak hat üzerinde sırasıyla; Balçova, Çağdaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Güzel Sanatlar, Narlıdere, Şehitlik ve Kaymakamlık istasyonları yer alacak. Tünel çalışmaları ile ray döşeme işleri tamamlandı. Toplam 14,5 kilometre tünel açıldı. Hat içinde ve istasyonlarda elektromekanik işler sürüyor. Hat işletmeye açıldığında, günlük yolcu sayısının ortalama 170 bin olması öngörülüyor.

285 milyon Euro’luk yatırım

İzmir Hafif Raylı Sistemi 4. Aşama F. Altay-Narlıdere Kaymakamlık Arası Yapım İşi; 4 Haziran 2018’de, 252 milyon Euro sözleşme bedeli ile yüklenici firmaya teslim edildi.  Bu bedel, keşif artışları ile 285 milyon Euro’yu buldu. Hattın tamamlanmasıyla birlikte İzmir’in kuzeyindeki Bornova ilçesi ile güneyindeki Narlıdere ilçesi arasında toplam 27 kilometrelik kesintisiz raylı ulaşım hizmeti sağlanacak. İzmirliler, güvenli, konforlu, çevreci ve ekonomik raylı ulaşım olanağına kavuşacak; ayrıca vakitten kazanacak. Bir uçtan biniş yapan yolcu, diğer uca 45 dakikada ulaşacak. İki uç arasında karayolu uzunluğu ise yaklaşık 47 kilometreyi buluyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...

1 saat önce

Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...

Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....

1 gün önce

Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi

TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...

1 gün önce

Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...

Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...

1 gün önce

Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...

1 gün önce

BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...

Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...

2 gün önce

Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...

4 gün önce

Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...

4 gün önce

Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı

CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.

4 gün önce

İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...

4 gün önce

Ahbap Soruşturmasında Çarpıcı İddia: Paralar Peşin,...

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ahbaplar Suç Örgütü” soruşturmasında dördüncü dalga...

13 gün önce

İstanbul'daki Okullarda Yeni Dönem! Vali Davut Gül...

İstanbul Valiliği, İstanbul Valisi Davut Gül'ün imzasıyla okullarda mescit açılması hususunda 39...

13 gün önce