Psikolog Deniz Bağdaş’tan velilere öneriler
Gaziemir Belediyesi’nde görev yapan Psikolog Deniz Bağdaş, 2023-2024 eğitim öğretim yılında çocuğu ilkokul birinci sınıfa başlayan anne- babalara önerilerde bulundu.
Çocukların hayatlarının bu yeni aşamasında yaşayacağı zorluklara dikkat çeken Psikolog Bağdaş, zorlukları aşmanın yollarına değindi.
“Değerli veliler siz artık ilkokul velisisiniz. Hepimizin bildiği gibi, eğitimin amacı, öğrencilerin akademik becerilerinin yanı sıra kişisel ve sosyal çevreye uyumları için gerekli becerileri geliştirmektir. Okul yılları, çocuğumuzla bizim için beklenmedik ve aynı zamanda alışılmadık deneyimlerle dolu bir süreçtir. Bu dönem yeni ve güzel olduğu kadar bazı güçlükleri de içinde barındıran bir dönemdir” diyen Psikolog Deniz Bağdaş, “Çocuğun bedensel, duygusal, zihinsel ve sosyal anlamda okula hazırlıklı olması demek olan okul olgunluğu, çocuktan çocuğa değişebilen bir kavramdır. Her çocuk kendine özgüdür. İlkokul, çocuk için yepyeni bir sosyal çevredir. Okulda uyulması gereken kurallar, yeni arkadaşlar ve öğretmenlerle karşılaşmak, başarılması beklenen öğrenim görevleri çocuğun bu yeni çevreye uyum sağlamasında güçlüklere neden olabilir” ifadelerini kullandı.
“Çocuklarınızı dinleyerek yardımcı olabilirsiniz”
Okula uyumda zorlanan çocuklarda karın ağrıları, iştah ya da davranış değişiklikleri görülebileceğine, çocukların “alışamadım” ya da “zorlanıyorum” demek yerine “karnım ağrıyor”, “başım ağrıyor”, “midem bulanıyor” gibi cümlelerle yakınmalarını dile getirebileceklerine vurgu yapan Bağdaş, ailelere şu önerilerde bulundu:
“Çocuğunuz başlangıçta girdiği bu büyük ve yeni çevrede kendini yalnız hissediyor ve okul ortamı ile ilgili kaygılar taşıyor olabilir. Örneğin kaybolmaktan korkabilir, hasta olduğunda nereye başvuracağını ya da servisi kaçırırsa ne yapacağını bilemeyebilir. Sizden ayrılmak da onu kaygılandırmış olabilir. Bu günlerde çocuğunuza zaman ayırarak, okulda yaşadığı onu mutlu eden veya heyecanlandıran olayları dinleyerek ve paylaşarak yardım edebilirsiniz. Tabii ki onu üzen ve kaygılandıran olayları size anlatması için de onu yüreklendirmeniz ilişkinizi güçlendirir. Bunun yanı sıra olumlu yaşantıları vurgularsak, onun eğitim yaşamında daha mutlu ve uyumlu bir öğrenci olmasına yardımcı olacağını unutmayalım. Eğitim yaşamıyla ilgili temel alışkanlıkları kazandığı bu dönemde anne baba olarak sizlerin sıcak ve sırdaş yaklaşımınız, her yeni ve güç durumla birlikte başa çıkmanıza zemin hazırlayacaktır.”
Çocuğu birinci sınıfa başlayan anne-babaların da kaygı yaşayabileceğine değinen Psikolog Bağdaş, “Çocuğunuzun yaşadığı ayrılık kaygısını yaşayan siz de olabilirsiniz. Onun güvende olduğunu kabul edip, bu güven duygusunu çocuğunuza da aktarmak çocuğunuzu ve sizi rahatlatacaktır. Anne baba olarak sizler, çocuğunuzun yaşamında en önemli ve etkili yetişkinlersiniz. Çocuğunuzun öğretmenleri de onun yaşamında önemli yetişkinlerdendir. Sizin öğretmenleriyle olumlu ve uyumlu bir iletişim kurduğunuzu görmek, onun hem okula ilişkin tutumunu hem de başarı düzeyini olumlu etkileyecektir. Gelin hep birlikte çocuklarımızın gelişimine destek olalım” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kırtasiye desteği, hem velilere hem esnafa nefes aldırdı
Okullarda ilk ders zili çalarken, İzmirli veliler de çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını İzmir...
Kemeraltı’nın kent kimliğindeki rolü Kültürel Miras...
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kültürel Miras Söyleşileri, Sosyal Psikolog Prof. Dr. Melek...
Büyükşehir’den velilere büyük kolaylık
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2025-2026 eğitim öğretim yılı öncesinde velilerin okul servis...
GÜNDEM Haberleri
TümüYENİ Parti milletvekilleri 'çerçeve yasa' kararlarını bir...
İktidarın 'Terörsüz Türkiye' adıyla başlattığı yeni süreç kapsamında Meclis'e getirilen 'çerçeve...
Özgür Özel YENİ Parti'nin Kararını Açıkladı: 'Barışın...
YENİ Parti lideri Özgür Özel TBMM'de çerçeve yasa görüşmelerinde konuştu. Özel'in YENİ Parti'nin...
Türkiye'de bugün tarih yazılacak: Çerçeve yasa teklifi...
Terörsüz Türkiye sürecinin yasal zeminini oluşturmayı amaçlayan 12 maddelik çerçeve yasa...
Öğrenci affı yürürlüğe girdi! Üniversiteye dönüş için 4...
Öğrenci affını da içeren yükseköğretim düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi....
Suça sürüklenen çocuk yasası TBMM'de kabul edildi
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan düzenlemeyle çocuklara yönelik ceza sisteminde kapsamlı...
Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı! 5 il için alarm...
Yüksek sıcaklık ve nemin bunalttığı İstanbul'da bugün öğleden sonra gök gürültülü sağanak yağış...
Meteoroloji açıkladı: Sıcaklık 41 dereceyi bulacak
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre Kırklareli, Çorum ve Amasya çevreleri,...
BASINA VE KAMUOYUNA Arınma, Liyakatla Başlar Mücadele...
Çok uzun yıllardır büyük bir inançla, hiçbir karşılık beklemeden Cumhuriyet Halk Partisi’ne...
Erdoğan'dan 'çerçeve yasa' değerlendirmesi: 'Millî birlik...
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı paylaşımda "Türkiye’yi terör tehdidinden...
Özgür Özel'den 'çerçeve yasa'ya ilk tepki: 'Tutumumuz...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 'sürecin' yol haritası sayılan çerçeve kanun teklifinin...
Başkan Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı
CHP’den ayrılan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Yeni Parti’ye katıldı.
İzmir Esnafının Sesi Ankara’da yankılandı….
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ankara’da yaptığı...