BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Sakin Mekân Agora ile kadınlar birlikte üretiyor

Sakin Mekân Agora ile kadınlar birlikte üretiyor

Dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti İzmir’in “Sakin Mahalle” programındaki Konak Pazaryeri’nde açılan Sakin Mekân Agora’da kadınların umutları yeşeriyor.

0Yorumlar
Sakin Mekân Agora ile kadınlar birlikte üretiyor

Meslek Fabrikası’ndan aldıkları eğitimler sayesinde gelir elde etmek ve iş hayatına atılmak isteyen kursiyerler İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in desteğinin kendilerini güçlendirdiklerini dile getiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in girişimiyle dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edilen İzmir'in Sakin Mahalle programındaki Konak Pazaryeri’nde açılan “Sakin Mekân Agora” kadınların, çocukların ve gençlerin sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırıyor. Bölgedeki 150 yıllık binayı restore ederek kente kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sakin Mekân Agora”da kadın, çocuk ve gençlerin ürettikleriyle birlikte öğrenmesini ve sosyal dayanışma ruhunun geliştirilmesini hedefliyor. Program ile istihdama katılmayı isteyen her kadın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mahallelerine getirdiği fırsatı değerlendirerek çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak için adım atıyor. Ayrıca, Başkan Tunç Soyer’in kamusal alanda kadınların var olmasına yönelik mücadelesinin kendilerini cesaretlendirdiğini belirtiyorlar. 

“Emeğinizin karşılığını alıyorsunuz”
Dokuz Eylül Rotary Kulubü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü işbirliğiyle Altın İğne Projesi’nin devamını Sakin Mekân Agora’da hayata geçirdiklerini ifade eden Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü El ve Nakış Eğitmeni Özlem Uçak, “Katılım oldukça yüksek. Kursa başlarken iş garantili başlıyorlar, işledikleri her bir ilmek satılacak bunu biliyorlar. Agora’da ilk kez hizmet veriyorum. Burada her bir kadına dokunduğunuzda verdiğiniz emeğin karşılığının ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz. Artık kadınlar üretiyor, biz de bununla gururlanıyoruz”  diye konuştu. 

“Tunç Başkanımız olmasaydı umudum da olmazdı”
Dikiş kursuna katılan 37 yaşındaki Semra Gökdemir, “Tunç Başkanımız açılışı yaptığında böyle bir mekânın bizim kullanımımıza sunulduğunu duydum ve ertesi günü kayıt oldum. Hiç dikiş bilmiyordum. Sanayi tipi makinalarda öğrenerek artık dikiş dikebiliyorum. Daha önce hiç çalışmadım. Burasının imkânları çok fazla, kurstan sonra çalışarak kendi paramı kendim kazanacağım. Tunç Başkanımız olmasaydı, bu binayı açmasaydı, ne dikiş dikebilirdim ne de çalışmaya umudum olurdu” şeklinde konuştu. 

Sakin Mekân Agora ile kadınlar birlikte üretiyor

5 çocuk annesi kursiyer Kaniya İnan ise “20 seneden beri Agora’da yaşıyorum, böyle bir hizmet görmedim. Çok avantajlı. Çocukları aşağıya oyun odasına bırakıyorum, okul saatine kadar ben de burada dikiş kursuna katılıyorum. Meslek öğreniyorum. Güzel vakit geçiriyorum. Çocuğum oyun oynuyor, ben de rahat rahat burada iş yapmayı öğreniyorum. Başkanımız Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. O olmasaydı biz bu işlere kalkışamazdık” dedi. 

Agora mahalle sakini Deniz Akçay da, “Çok istiyordum dikiş kursuna katılmayı. Burada farklı arkadaşlar edindim, farklı bir ortama dahil oldum sosyalleştim. 32 yaşındayım ama burada çok şey öğrendim. Ev hanımıydım, istihdama katılacağım. Bundan sonra kendimi geliştireceğim” ifadelerini kullandı. 

Kadınlar, çocuklar ve gençler Sakin Mekân Agora’da üretiyor
Sakin Mekân Agora Sorumlusu sosyolog Pınar Özgüç, “Sakin Mekân Agora,  Cittaslow Metropol İzmir Projesi, Sakin Mahalle Programı kapsamında Pazaryeri mahallesinde gerçekleştirdiğimiz bir uygulama. Sahada araştırmalarımızı yaptık ve kadınların talepleri üzerine bu mekânı kurduk. Yani bu mekânın işlevini de mahalle sakini kadınlarla belirledik. Bu binada her şey birlikte düşünüldü. Çocuklarına bakmak zorunda kalıp herhangi bir faaliyete katılamayan, çalışamayan kadınlar hem çocuklarını burada oyun odasına bırakabiliyor, hem de psikolojik, bilişsel ve ekonomik olarak kendilerini geliştirebiliyor. Burada ayrıca büyük bir kütüphane de oluşturduk, gençler burada ders çalışabilsin de istedik. Çok ciddi bir talep var. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği (SGDD) ekipleri ile de birlikte çalışıyor, mahalle sakinlerinin sorunlarının çözümünü birlikte arıyoruz” dedi. 

“Sakin Mekân Agora”da kadınlar da, çocuklar da mutlu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kente kazandırdığı Sakin Mekân Agora, kentteki sivil toplum örgütleriyle birlikte kadınların, çocukların ve gençlerin kullanımına sunuldu. Yaklaşık 5 aydır faaliyet gösteren mekanda kadınlar hem Meslek Fabrikası’nın eğitim programı kapsamında geliştirilen Altın İğne projesiyle iş sahibi olabiliyor, hem de ister dikiş-nakış isterse kuaförlük kursuna kayıt olup meslek edinebiliyor.

Mekânın içerisinde yer alan bir bölümde ise SGDD ekipleri psikolojik ve hukuki danışma koruma faaliyetlerini yürütüyor. SGDD ekiplerinden her gün bir sosyal hizmet uzmanının bulunduğu mekanda ayrıca çocuklar ve gençlerin yaşam becerilerini destekleyici psikososyal aktiviteler ve farkındalık oturumları da düzenleniyor.

Cittaslow Metropol projesi nedir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi sivil toplum temsilcileri, akademisyenler, uzmanlar ve kanaat önderleri ile bütün dünyada uygulanabilecek bir büyükşehir yönetim modeli olan Cittaslow Metropol projesi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Cittaslow Metropol projesiyle İzmir’de yürütülen “Sakin Mahalle” programı kapsamında Karşıyaka’nın Demirköprü Mahallesi ile Konak Agora Ören Yeri’ndeki Pazaryeri Mahallesi’nde çalışmalar sürdürülüyor. Cittaslow nüfusu 50 binin altında olan kentlerin sahip olabileceği bir unvan iken Cittaslow Metropol projesiyle büyük kentlerde Sakin Şehir felsefesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Cittaslow Metropol kent modeli insan odaklı, kentin değerlerini koruyan, sürdürülebilir, yüksek yaşam kalitesini amaçlıyor. Cittaslow Metropol modelinin “Toplum”, “Kentsel Direnç”, “İyi Gıdaya Erişim”, “İyi Yönetişim”, “Hareketlilik” ve “Cittaslow Mahalleleri, Sakin Mahalle” olmak üzere 6 ana teması var. Bu temalar altında çeşitli kriterler belirlendi. Bu kriterler kapsamında İzmir'de bir yıl süresince projeler geliştirilerek uygulanmaya başlandı.

İzmir, Cittaslow 2021 Genel Kurulu’nda dünyanın ilk Cittaslow Metropol pilot kenti ilan edilerek dünyanın diğer şehirlerini bu ağa dahil etmek için öncülük görevini üstlenmişti. Proje kapsamında dünyadaki kent modelleri ve iyi yaşam perspektifleri analiz edilerek “yavaş yaşam” felsefesiyle bir araya getirilmişti. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce