Serebrenitsa katliamı Buca’da lanetlendi
‘BU SOYKIRIMLAR BİR DAHA YAŞANMASIN DİYE MÜCADELE EDECEĞİZ”
İnsanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak kabul edilen ve çocuk, genç, kadın, erkek demeden 8 bin 372 Boşnak vatandaşın Avrupa’nın göbeğinde katledildiği Srebrenitsa Soykırımı 23. Yıldönümünde Buca’daki Srebrenitsa Anıtı’nda lanetlendi. Törende konuşan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, “Buca, İzmir, tüm Türkiye soydaşlarının, Müslümanların Boşnakların orada Türk diye ezilirken yaşadıkları acıları asla unutmadı. Biz var oldukça bu meydanda siz var oldukça bu kentte bu şehirde bu ve buna benzer soykırımların yaşanmaması için hiçbir fedakârlıktan kaçmadan mücadele edeceğiz” dedi.
1995 yılında Srebrenitsa katliamında Bosna'da meydana gelen erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürülen 8 bin 372 can, düzenlenen törenle anıldı. Buca Adatepe Mahallesi’nde bulunan Srebrenitsa Anıtı’nda düzenlenen törene, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın yanı sıra Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Buca CHP İlçe Başkanı Kasım Akdağ, Buca Belediyesi eski Başkanı Ercan Tatı, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan, Meclis Üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda dernek yöneticisi katıldı.
“BİZ VAR OLDUKÇA BU SOYKIRIMLARA KARŞI DURACAĞIZ”
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, törende yaptığı konuşmada insanlık adına utanç verici soykırımı lanetlerken “23 yıl öncesinde insanların nasıl gözünün döndüğünü, aşırı milliyetçiliğin bir topluma, bir ırka çoluk çocuk demeden, kadın erkek demeden nasıl acımasızca davranabildiğini gördük” dedi. Piriştina, şunları söyledi:
“Buca, İzmir, tüm Türkiye soydaşlarının, Müslümanların, Boşnakların orada Türk diye ezilirken yaşadıkları acıları asla unutmadı. Biz var oldukça, bu meydanda siz var oldukça bu kentte bu şehirde bu ve buna benzer soykırımların yaşanmaması için hiçbir fedakarlıktan kaçmadan mücadele edeceğiz. Biz bu acıları yaşamış bir toplumuz, buraya geliş sebebimiz de bu saldırılar. Benim dedelerimde 1939’da buna benzer faşist saldırılara uğrayınca vatan toprağına geldiler. Bu acıları kendi ailemizde de yaşadığımız için bu acıları içselleştirdik, bu da bizim kararlılığımızı arttırdı. Bu acıyı en yakında hisseden ailelere tekrardan başsağlığı diliyorum, Allah’tan rahmet diliyorum. Umuyorum bundan sonra bu coğrafyada, bu ülkede hiç kimsenin burnu bile kanamaz, çocuklarımız kadınlarımız katledilmez, huzur içinde bir dünyada yaşamak nasip olur.”
SOYKIRIMIN ACI SEMBOLÜ
Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da törende yaptığı konuşmada, “Levent Piriştina başkanımız bir bayrak yarışı gibi görevi devraldıktan sonra Balkan dünyasını, Türk dünyasını yalnız bırakmayarak Balkan dünyasının yaralarının sarılması için bizlerle beraber bayrağı taşımayı devam ediyor” dedi. Baysak, dünyanın dört bir tarafında Serebrenitsa anısına törenler düzenlendiğini dile getirerek, “11 Temmuz 1993 bizim için soykırımın bir sembolü oldu. Bosna’da hala birçok kısımda toplu mezarlar bulunuyor. 23 yıldan beri yapılan kazılar sonucunda bulunan soydaşlarımızın hiç birinin iskeleti tam olarak bulunmuş değil, cesetler dahi parçalanmış. Böyle bir katliam yaşanmasını 21. Yüzyılda bütün dünya sadece izledi” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
23 YILLIK ACI
Törende konuşan Balkan Göçmenleri Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, her yıl Srebrenitsa katliamını anma töreni düzenleyerek acılarına ortak olan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’ya teşekkür ederken, “23 sene önce yaşanan bu acı hepimizin yüreğini derinden yaralamıştır. Bu Avrupa’nın ortasında cereyan etmiş bir katliam, bir soykırımdır. Dünya devletleri seyirci kalmıştır. Üzerinden yıllar geçse de soykırımı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.
Törenin ardından tüm davetliler anıta kırmızı karanfil bırakarak insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından Srebrenitsa’yı ve yitip giden binlerce Boşnak Müslümanı selamladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Vekili Benzer’den Madımak mesajı: "Kardeşçe...
Buca Belediye Başkan Vekili Hüseyin Benzer, Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde yayımladığı mesajda...
10 Ekim Katliamı Ankara’da Anıldı
10 Ekim Ankara Katliamı’nın 10. yılında yüzlerce kişi anma için tren garı önünde toplandı.
Başkan Görkem Duman vatandaşlarla çöp topladı
Buca Belediyesi’nde işçilerin iş bırakma eyleminin beşinci gününde sahaya inerek Cumhuriyet Halk...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...