BIST 100 14.125,70 %0,18 Altın 6.867,41 ₺/gr %0,11 Bitcoin $78.377 %1,54 Dolar 48,47 ₺ %0,06 Euro 56,36 ₺ %0,03 Sterlin 65,74 ₺ %0,16 Gümüş 103,40 ₺/gr %0,36 Ethereum $2.471,75 %1,36 İsviçre Frangı 59,83 ₺ %0,01 Kanada Doları 35,15 ₺ %0,22 Avustralya Doları 35,01 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,91 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,20 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,57 Çin Yuanı 7,23 ₺ %0,08
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Soma davası İzmir'e taşındı!

Soma davası İzmir'e taşındı!

Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 5'i tutuklu 51 sanıklı davada gerekçeli karar açıklandı.

0Yorumlar
Soma davası İzmir'e taşındı!

Bu gelişmeden sonra 6 yıl 3 ay ila 22 yıl 6 ay arasında hapis cezasına çarptırılan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın avukatları ile mağdur ailelerin avukatları bir üst mahkeme olan İzmir'deki Bölge Adliye Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.

13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 51 sanık, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Geçen 11 Temmuz tarihinde mahkeme heyeti kararını açıkladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 15 yıl, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, maden mühendisi ve İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, maden mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Mahkeme ayrıca Can Gürkan'ı 3 yıl süreyle maden faaliyetlerinde bulunmaktan men etti. Davada, tutuksuz yargılanan sanıklardan emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'e 11 yıl 8 ay, maden mühendisleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'a 10 yıl 10'ar ay, Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sevinç, çalışanlardan Hilmi Karakoç, Mehmet Eres, Hüseyin Alkan, Fuat Ünal Aydın'a 8 yıl 4'er ay ve Murat Bodur'a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Aralarında şirketin patronu Alp Gürkan'ın da bulunduğu 37 kişi ise beraat etti.

GEREKÇELİ KARAR 5 BİN 820 SAYFA

Mahkeme heyeti daha sonra, sanıkların savunmalarından mağdur ailelerin anlatımlarına, yaralı kurtulanların tanıklıklarından sanıklara yönelik değerlendirmelere kadar pek çok konuya yer verilen toplam 5 bin 820 sayfalık gerekçeli kararı açıkladı. Sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a ait bölümdeki değerlendirmelerde önemli ve çarpıcı tespitlere yer verdi. Kararda, "Can Gürkan'ın, Eynez ocağındaki yangınlardan ve ocağın yapısal eksikliklerinden, ocağın devir alındığı tarihten, yani en baştan itibaren şirketin yönetimi kurulu başkanı olarak haberdar olduğu hususu, mahkememiz tarafından kabul edilmiştir" denildi. Kararda ayrıca, "İddianameye konu olayın en önemli ve temel nedeni, yönetim anlayış ve uygulamalarından kaynaklanan yapısal nitelikte nedenlerdir. İddianameye konu olan olay, bir anlık hatalı uygulama, bir işçinin yanlış bir davranışına münhasıran bir vardiyaya tesadüf eden bir icrai harekete gibi anlık kusurlu bir harekete dayanmamaktadır" ifadeleri yer aldı. Can Gürkan için duruşmada 'taksirle ölüme neden olmak'tan 15 yıl hapis cezası verildiği açıklanırken, gerekçeli kararda ise 'bilinçli taksirle ölüme neden olma' suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı yer aldı.

AVUKATLAR İTİRAZDA BULUNDU

Gerekçeli kararın açıklanmasından sonra hem sanık avukatları, hem de mağdur ailelerin avukatları cezalara itirazda bulunmak için harekete geçti. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı başta olmak üzere ceza alan tüm sanıkların avukatları ile mağdur ailelerin avukatları İzmir Bölge Adliye Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu. Dosya üzerinden davayı inceleyecek olan Bölge Adliye Mahkemesi'nin, gerekli gördüğü takdirde duruşmayı sanıklı da yapabileceği ifade edildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

1,5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ AŞAN MADEN İHRACATÇILARI...

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türk doğal taş sektörünün küresel pazarlardaki payını artırmak...

38 dakika önce

Bakan Gürlek Duyurdu: Orman Yangınlarına İlişkin 16...

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla mücadele sürerken, sabotaj şüphesiyle...

2 gün önce

Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...

Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...

2 gün önce

Üsküdar Belediyesi Soruşturmasında Deprem: Başkan...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında aralarında Belediye Başkan...

2 gün önce

Girne açıklarındaki deniz kazasında can kaybı 13’e yükseldi

Girne açıklarında alabora olarak batan yolcu gemisinde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.

3 gün önce

Özgür Özel’den köprü ve otoyol özelleştirmesine tepki

Özgür Özel, köprü ve otoyolların özelleştirme kapsamına alınmasına tepki gösterdi. Özel,...

3 gün önce

Meteoroloji: Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) yapılan açıklamaya göre, hava sıcaklıklarının yurt...

3 gün önce

Üsküdar Belediyesi’nde seçim ertelendi: Bina polis...

Üsküdar Belediyesi’nde başkanvekilliği seçimi için belediye binası çevresinde yoğun güvenlik...

3 gün önce

Resmî Gazete’de büyükelçi değişikliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla 12 ülkedeki Türkiye...

3 gün önce

İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...

Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...

3 gün önce

Polis memuru Melih Kaygusuz şehit oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev sırasında trafik kazasında yaralanan polis memuru Melih...

4 gün önce

Özgür Özel’den Melih Gökçek soruşturmasına tepki

Özgür Özel, Melih Gökçek hakkında yürütülen soruşturmanın farklı bir yöntemle ele alındığını...

4 gün önce