Tunç Soyer: “Benzinci Kör Hafız bu kentin simgelerinden biri”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 1997’de hayatını kaybeden tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın renkli simalarından “Benzinci Kör Hafız"ın anısına yapılan heykelin açılış töreninde, “O kadar büyük bir hız çağında yaşıyoruz ki geçmişteki değerlerimizi, zenginliklerimizi kaybediyoruz. Onları bugün gün ışına çıkarmak çok kıymetliydi” dedi.
Kent kültürü adına önemli çalışmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Benzinci Kör Hafız” adıyla bilinen Kemeraltı çarşısının sembol isimlerinden Mustafa Ayrıközü’nün adını bir heykelle yaşatıyor. 60 yıla yakın Kemeraltı Çarşısı'nın Hükümet Konağı girişinde çakmaklara ilk yıllarda benzin, sonraki yıllarda gaz doldurarak yaşamını sürdüren Ayrıközü'nün heykeli bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin tarafından açıldı.
İzmirli heykeltıraş Can Akdaş tarafından yapılan heykelin açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Asker Güneş, Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım ve çarşı esnafı katıldı.
“Geçmişteki değerlerimizi kaybediyoruz”
1997’de hayatını kaybeden Mustafa Ayrıközü'nün 60 yıl boyunca çalıştığı yere en yakın noktadaki Anafartalar Caddesi ile Milli Kütüphane Caddesi’nin kesiştiği alana konulan heykelin açılış töreninde konuşan Başkan Tunç Soyer, “O kadar büyük bir hız çağında yaşıyoruz ki... Geçmişteki değerlerimizi, zenginliklerimizi kaybediyoruz. Onlar yokmuş gibi hayatımıza devam ediyoruz. Oysa onlar var ve bizi biz yapan şeyler. O nedenle onları bugün gün ışığına çıkarmak, tekrar farkındalığını yaratmak çok kıymetliydi” dedi.
“Kent kimliğinin parçası”
Benzinci Kör Hafız'ın kent kimliğinin bir parçası haline dönüştüğünü ve sadece Kemeraltı değil İzmir için önemli bir figür olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Tıpkı Saat Kulesi gibi Benzinci Kör Hafız da bu kentin simgelerinden biriydi. O nedenle onun anısını yaşatıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Dilerim İzmirliler de sahip çıkar. Ben Can Akdaş'ı da kutluyorum. Heykeltıraşımız gerçekten olağanüstü güzel bir iş çıkarmış. Emeklerine, ellerine sağlık” diye konuştu. Kemeraltı'nın sadece bir çarşı olmadığını da kaydeden Soyer, şunları söyledi: “Kemeraltı bu kent için kaldıraç olarak gördüğümüz bir yer. Diliyorum ki Kemeraltı'nı o anlı şanlı günlerine hep beraber kavuşturacağız ve bu çarşı İzmir için yeniden bir lokomotif haline gelecek.”
Anısı Kemeraltı'nda yaşatılacak
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de Kemeraltı'nın eski kültürüne ve geçmişine dokunmanın kendileri için çok önemli olduğunu belirtti. Esnafın birbirine kenetlenmesi gereken bir zamanda böyle bir heykelin yapılmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Girgin, “Mustafa Ayrıközü’nü ne yazık ki unuttuk ve sorunlar yumağı içerisinde kaldığımız dönemde böyle bir değerimizin yeniden ortaya çıkması hepimizi mutlu etti” dedi.
Heykeltıraş Can Akdaş ise bir İzmirli olarak Mustafa Ayrıközü'ün anısını yaşatabilmek adına böyle bir proje hazırladıklarını belirterek yardımlarından dolayı İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Akdaş böyle bir ismin kendisinin de vesile olduğu çalışma sonucu yaşatılmasından dolayı gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım da emeği geçen herkese teşekkür etti. Yıldırım, Mustafa Ayrıközü'nün kendilerinin yaşlarında olan insanlara sürekli anlatıldığını ancak şimdi onun anısının burada yaşayacağını ve gelecek nesillere daha iyi anlatılacağını kaydetti.
Kemeraltı esnafından Nuri Talat Demren ise “Yaklaşık 62 yıldır ben buradayım. Heykeli yapanlara çok teşekkür ediyorum. O gün yaşadığımız anılar yeniden canlandı. Allah iyilikler versin” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Adım adım “bağımsız yaşam”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engelli hizmet merkezlerinde düzenlediği eğitimlerle kör ve görme...
Başkan Eşki: “Bornova’nın cazibe merkezlerinden biri olacak"
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kentin en yoğun akslarından biri olan Zafer Caddesi için...
Erişilebilir alan, kapsayıcı kütüphane
Görme engelli ve kör yurttaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hasan Âli Yücel Kütüphanesi...
GÜNDEM Haberleri
Tümü31 ildeki seçim anketinde kararsızların oranı yüzde 23,1
Özdemir Araştırma'nın 31 ilde 2 bin 6 kişiyle gerçekleştirdiği ankette kararsızlar yüzde 23,1,...
Ankara kulislerinde Kabine değişikliği beklentisi
Sinan Burhan, AK Parti'de yeni bir kongre süreci yaşanabileceğini ve parti yönetimindeki...
Kılıçdaroğlu'ndan dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısı
Kemal Kılıçdaroğlu, fon vurgununa ilişkin açıklamasında adı geçen siyasetçilerin...
Kılıçdaroğlu ve Özel, Bahçeli’ye başsağlığı diledi
Serpil Bahçeli, Osmaniye’de düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi; Kılıçdaroğlu...
Erdoğan’dan AK Parti’nin 24’üncü yılına özel mesaj
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin 3 Kasım 2002’de iktidara gelişinin 24’üncü yılı dolayısıyla...
Antalya’daki rüşvet davasında sanık sayısı 50’ye çıktı
Antalya’daki rüşvet davasında daha önce mağdur olarak dinlenen 9 iş insanı, ek iddianameyle...
Bakan Işıkhan’dan emekli maaşları için yeni düzenleme...
Bakan Vedat Işıkhan, 2027 Ocak ayından itibaren yasal artışlara ilave emekli maaşı...
Türkiye ile Güney Kore arasında nükleer iş birliği
Erdoğan'ın Güney Kore ziyaretinde 4 anlaşma imzalandı; belgeler arasında Türkiye'deki nükleer...
İmamoğlu ve Emir Sarıgül arasında cezaevinde tartışma...
Ekrem İmamoğlu ile Emir Sarıgül’ün Marmara Cezaevi’ndeki avukat görüş alanında karşılaştığı ve...
Merkezefendi’de Görevden Uzaklaştırma Kararı
İçişleri Bakanlığı, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma ve irtikap soruşturması kapsamında...
YENİ Parti’den genel başkanlık önseçimi için üyelik çağrısı
YENİ Parti, 8 Kasım’da yapılacak genel başkanlık önseçiminde oy kullanmak isteyenlerin 5 Kasım’a...
Bahçeli'den İsrail'de Arap partilerinin yer aldığı...
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail'de Arap partilerinin de yer alacağı bir hükümet...

