Türkiye'de ilk ve tek
Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi TOTEM çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. *Prof. Dr. Çelen, “TOTEM, ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) ile ortaklaşa çalışarak bugün gelinen noktada tohum ve fidelerde bakteri, virüs ve fungal hastalıklar başta olmak üzere, tohumculuğa ilişkin 18 farklı analizde sektöre test hizmeti verebilen Türkiye’nin tek Tohum Teknolojisi Merkezi olmanın haklı gururunu taşıyor”
İZMİR(Ege Ajans)- Türkiye de özellikle Ege Bölgesi’nde baharın yaklaşmasıyla çiftçiler fidan ve tohum ekmeye başladı. Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Müdürü Prof. Dr. A. Esen Çelen yönetiminde yürütülmekte olan tohum geliştirme çalışmaları her geçen gün yeni bir boyut kazanmaya devam ediyor.
Misyonlarının “Türk Tohumculuk sektörüne bilimsel ve teknik destek sağlamak ve bu amaca yönelik çözüm önerileri üretmek” olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelen, bu konuyla ilgili olarak sürdürdükleri bilimsel projeler ve seminerlerle gerek öğrencileri, gerekse toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Prof. Dr. Çelen, “Tohum ve tohumculuğun öneminin bu kadar büyük olması tohumda kalite faktörünü ortaya çıkarmaktadır. Çünkü kaliteli bir tohumluk verim ve üretimdeki artışın ilk basamağını oluşturmaktadır. Bu düşünceden hareketle Ege Üniversitesi bünyesinde, tohumluk materyalini oluşturan tohum ve fidelerde üretim öncesi yapılması gereken birçok test çalışmasını yürütmek, araştırmalar yapmak ve sektöre eğitim hizmetleri sunmak amacıyla Rektörlüğümüze bağlı olarak kısa adıyla TOTEM olan "Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuş ve Merkez Yönetmeliğimiz 28 Ekim 1998 Tarih ve 23507 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir” dedi.
Tohum kalitesi konusunda Türkiye de açılan ilk ve tek tohum teknolojisi merkezi olma kimliğini taşıyan TOTEM, alana ilişkin yetkin kadrosu ve teknik donanımıyla 2002’de altyapısını tamamlayarak başladığı profesyonel faaliyetlerine devam ediyor.
Prof. Dr. Çelen, “TOTEM, ISTA (Uluslararası Tohum Test Birliği) ile ortaklaşa çalışarak bugün gelinen noktada tohum ve fidelerde bakteri, virüs ve fungal hastalıklar başta olmak üzere, tohumluğa ilişkin 18 farklı analizde sektöre test hizmeti verebilen Türkiye’nin tek Tohum Teknolojisi Merkezi olmanın haklı gururunu taşımaktayız” dedi.
"TEK OLMANIN GURURUNU TAŞIYORUZ"
Merkezin amacının “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) tanımlanması ve çalışanların sektöre ilişkin eğitilmesi ve bilgilendirilmesidir” diyen Prof. Dr. Çelen, “TOTEM hali hazırda uzman araştırıcı kadrosu ile Türk tohumculuk sektörünün temsilcilerinin sorunlarını yerinde tespit etmek ve çözüm üretebilmek amacıyla pek çok teknik inceleme ve toplantı gerçekleştirmeye devam ediyor” dedi.
Prof. Dr. Çelen, “ Ayrıca kuruluşundan bu güne kadar 1 AB projesi, 2 DPT projesi, 1 TÜBİTAK projesinin yanı sıra 26 adet de üniversite destekli proje gerçekleştiren merkezimiz, proje hazırlama ve yürütme konularında uzmanlaşmıştır. Merkez bünyesinde halen çok sayıda proje yürütülmektedir. Merkezde şu an, toplam 7 laboratuvarda fiziksel analizler ile birlikte viroloji, bakteriyoloji, mikoloji, moleküler vb. testler gerçekleştirilmektedir. Bunların yanında merkezde biri soğuk hava olmak üzere dört adet depo, bir adet iklim odası, bir adet mikroskop odası ile yönetim ofisleri bulunuyor. TOTEM, bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da ülkemizin tohumculuk sektörüne hizmet etmeye devam edecektir” diye konuştu.(GÖ/ÖM/ÖÖ-OK)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Nazan Öncel telefonundan kişileri tek tek sildi:...
Ünlü şarkıcı Nazan Öncel, telefonundaki kişileri tek tek sildiği anları Instagram hesabından...
YENİ PARTİLİ ÖSEN’DEN RAKAMLARLA ‘BARINMA’ TABLOSU: ÇÖZÜM...
YENİ Partili Seda Kâya Ösen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2026 yerleştirme...
Buray'dan Şaşırtan İtiraf! Kimsenin Bilmediği Takıntısını...
Ünlü şarkıcı Buray, daha önce hiç paylaşmadığı alışkanlığını ilk kez açıkladı. Gittiği tüm kafe,...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...