BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa GÜNDEM Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

Bir dizel araca göre yüzde 87 oranında yakıt tasarrufu sağlayan, eğimli arazilerde iniş sırasında ve fren yapıldığında enerji üretebilen Türkiye'nin “full elektrikli ilk otobüs filosu” İzmir'de hizmete girdi.

0Yorumlar
Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

“Sürdürülebilir kent” hedefiyle yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım alanındaki projelerinde de çevre duyarlılığını ön planda tutuyor. Bu alanda örnek yatırımlar gerçekleştirerek öncü rolünü pekiştiren İzmir’in yerel yönetimi, toplu ulaşımda şimdi de elektrikli otobüs dönemini başlattı. 8.800.000 Euro'ya mal olan “Türkiye’nin ilk full elektrikli otobüs filosu” törenle hizmete girdi.

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

Tamamen yerli teknolojiyle Bozankaya firması tarafından üretilen 20 elektrikli otobüsün seferlere başlaması öncesinde Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen törene, İzmirliler büyük ilgi gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Tükiye’nin öncü ve en aydınlık kenti olarak bugün Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Biz bu aydınlığı, bu kentte yaşayan insanlara borçluyuz. Biz Türkiye’yi İzmir gibi yapmak, Türkiye’yi İzmir’e benzetmek istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

ÇEVRECİ YATIRIMLAR 
Çevreyi korumak adına yapılan projeleri ve ulaşımda hangi noktaya gelindiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Çevre yatırımları yaparak çevreyi koruyoruz. Türkiye’de yüzde 5.3 nüfusunu biriktiren İzmir, toplam çevre yatımlarının yüzde 25’ini oluşturuyor. Çevreye, doğaya, havaya, suya, toprağa 5 kat daha fazla değer veriyor. Değer vermeye de devam edecek” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda 11 km olan raylı sistemi 130 kilometreye çıkarttığını, Karşıyaka-Konak tramvayları ve İZBAN Selçuk hattıyla birlikte bu rakamı 186 kilometreye yükselteceklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, bu yıl içinde Narlıdere metrosunun da temelinin atılacağını müjdeledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:

“Yatırımlarımızda önce çevre diyoruz. Karbon ayak izini 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltacağız. Raylı sistemi güçlendiriyoruz. Çevreci gemilerimizle denizyolu filomuzu güçlendirdik. Bugün de tam elektrikli otobüsleri devreye alıyoruz. İstediğimiz verime ulaştığımızda, sayılarını hızla artırarak hem tasarruf edeceğiz hem de çevremizi koruyacağız. Fiyat politikasında da çok özel bir yerdeyiz. 90 dakika tek bilet uygulamasıyla kent içinde her hemşerimizin cebine ayda 150-200 TL ek kaynak aktararak sosyal belediyecilik açısından önemli bir işlevi yerine getiriyoruz.”

MİLLİ OTOBÜS! 
İzmir’in aydınlık yüzüne dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş “Modern, çağdaş ve sağlıklı yatırımlarla gelecek için, çocuklarımız için en doğru uygulamaları gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

Tamamen çevreci olan, yüzde 100 elektrikli otobüs E-Karat’ın Türkiye’de toplu ulaşımda yeni bir sayfa açacağını belirten üretici firma Bozankaya’nın Grup Genel Koordinatörü Nilhan Enginkurt ise şunları söyledi:

“Hem sessiz hem de çevreci otobüsleri İzmir’in hizmetine sunduğumuz için çok mutluyuz. Çağdaş toplu taşıma sisteminin öncülüğünü yapan güzel İzmir’e milli imkanlarla Türkiye’de ürettiğimiz E-Karat otobüsümüzü sunmanın gururunu yaşıyoruz. Çevre dostu, sıfır emisyonlu, elektrikli, ekonomik ve sessiz 20 otobüsümüz hizmete başlayacağı için çok heyecanlıyız. E-Karat otobüslerimiz yakın gelecekte modern toplu taşımanın olmazsa olmazları arasına girecek.”

ÇEVRECİ, EKONOMİK, SESSİZ VE KONFORLU
İzmirlilere hizmet verecek elektrikli otobüsler, mevcut otobüslere göre pek çok açıdan daha avantajlı. Egzoz gazının yarattığı hava kirliliği tamamen ortadan kaldıran yeni araçlar, kilometrede sadece 21 kuruş harcıyor. Bir dizel araca göre yüzde 87 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca otobüsler, eğimli arazilerde iniş sırasında ve fren yapıldığında enerji üreterek daha fazla kilometre yapabiliyor. Gün içinde hiç durmadan 250 kilometre yol alabilecek olan yeni otobüsler, klima açıkken 13 saat, klimasız 16 saat hiç durmadan çalışabiliyor; tam yüklü iken yüzde 16 eğimli rampayı çıkabiliyor.

Fosil yakıt tüketen otobüslerin motorlarının yarattığı sarsıntı ve gürültü yeni otobüslerde bulunmuyor. Elektrikli otobüsler, çalışır durumdayken klima dışında hiç ses çıkarmıyor. Doğa dostu otobüslerin kullanım ömrü, akaryakıtla çalışanlara göre çok daha uzun. Motor aksamında yıpranma daha az olduğu için yedek parça ve bakım maliyetleri de aynı oranda azalıyor.

Egzoz dumanı ve motor gürültüsünü ortadan kaldıran yeni otobüslerde yolcuların cep telefonlarını şarj edebilmesine olanak sağlayan USB soketler de yer alıyor. Otobüslerde İzmir'e özel dizayn edilmiş, kente özgü motifler taşıyan koltuk döşemeleri var.

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs filosu İzmir'de

ELEKTRİKLİ OTOBÜSLERİN ÇALIŞACAĞI HATLAR 
90 - Gaziemir- Halkapınar Metro

23 - Uzundere- Konak

121- Bostanlı İskele –Konak

777 - Doğal Yaşam Parkı – Karşıyaka

63 - Evka3 Metro- Konak

555 - Otogar- Halkapınar Metro

490 - Tınaztepe- Üçyol

304 - Tınaztepe- Konak

12 - Fahrettin Altay Aktarma - Halkapınar Metro

969 - Balçova – Fahrettin Altay Aktarma



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNDEM Haberleri

Tümü

Kılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu

Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...

6 gün önce

Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor

Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...

6 gün önce

Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon

Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...

6 gün önce

ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...

Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...

6 gün önce

Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...

Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...

10 gün önce

Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...

İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...

10 gün önce

Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday

Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...

10 gün önce

İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi

İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...

10 gün önce

AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...

Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...

10 gün önce

Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto

Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...

11 gün önce

Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...

12 gün önce

Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!

İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...

12 gün önce