'Yeni parti'ye Hazine engeli: 90 vekil geçse de devlet yardımı alınamayacak
CHP’nin seçilmiş lideri Özgür Özel’in yeni bir siyasi parti kurmak için harekete geçmesi ve CHP’den çok sayıda milletvekilinin yeni oluşuma katılacağına ilişkin iddialar kulisleri hareketlendirirken, gözler de Hazine yardımı tartışmalarına çevrildi.
Yürürlükteki mevzuata göre yeni partinin güçlü bir Meclis grubuna sahip olması devlet yardımı alması için yeterli olmayacak. Siyasi Partiler Yasası, Hazine yardımını milletvekili sayısına değil, son genel seçimde alınan oy oranına bağlıyor.
CHP’nin seçilmiş lideri Özgür Özel’in yeni bir siyasi parti kurmak için harekete geçmesi ve çok sayıda CHP milletvekilinin de bu partiye katılacağı yönündeki iddialar Ankara siyasetini hareketlendirdi.
Yeni oluşumun TBMM’de 90 milletvekilinin üzerine ulaşabileceği ve kısa sürede grup kurabileceği değerlendirmeleri öne çıkarken, siyasi partilere yapılan devlet yardımından yararlanıp yararlanamayacağı da tartışılmaya başlandı. Ancak mevcut yasal düzenlemeler, milletvekili transferiyle oluşacak yeni bir partinin Hazine yardımından yararlanmasının önünü kapatıyor.
‘ÖLÇÜT MECLİS’TEKİ GÜÇ DEĞİL, SANDIKTAN ÇIKAN OY’
2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası’nın ek 1’inci maddesine göre siyasi partilere yapılacak devlet yardımı, son milletvekili genel seçiminde aldıkları oy oranına göre belirleniyor. Yasaya göre devlet yardımından yararlanabilmek için partinin son milletvekili genel seçimine katılmış ve geçerli oyların en az yüzde 3’ünü almış olması gerekiyor. Bu nedenle CHP’den ayrılacak milletvekilleriyle kurulacak yeni parti, Meclis’te grup kursa hatta TBMM’de 90’dan fazla milletvekiline ulaşsa bile Hazine yardımı alamayacak. Çünkü yeni kurulacak parti, 2023 milletvekili genel seçimine katılmadığı için seçimlerden elde edilmiş bir oy oranına sahip bulunmuyor. Yeni partinin devlet yardımı alabilmesi ancak katılacağı ilk milletvekili genel seçiminde en az yüzde 3 oy alması ve buna bağlı olarak bir sonraki yardım dönemine hak kazanmasıyla mümkün olacak.
‘SİSTEM ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞTİ’
Türkiye’de siyasi partilere yapılan Hazine yardımı sistemi yıllar içinde çeşitli değişikliklere uğradı. Devlet yardımına ilişkin düzenlemelerde zaman zaman Meclis’teki temsil gücünü esas alan farklı uygulamalar tartışma konusu olurken, mevcut sistemde yardımın temel kriteri seçim başarısı olarak belirlendi. Bugün yürürlükte bulunan düzenleme uyarınca milletvekili transferleri, Meclis’te grup kurulması ya da yüksek sandalye sayısı tek başına devlet yardımı alınmasını sağlamıyor. Hazine yardımı hakkı yalnızca son milletvekili genel seçiminde elde edilen oy oranı üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle Özgür Özel liderliğinde kurulacak yeni siyasi parti, CHP’den çok sayıda milletvekilinin katılımıyla TBMM’nin en büyük gruplarından birini oluştursa bile, seçim performansı bulunmadığı sürece Hazine yardımı alamayacak. Siyasi kulislerde yeni partinin kısa sürede güçlü bir parlamento grubuna ulaşabileceği değerlendirilirken, mali kaynak açısından ise ilk genel seçime kadar üye aidatları, bağışlar ve diğer yasal gelir kalemleriyle faaliyetlerini sürdürmek durumunda kalacağı belirtiliyor.
HAZİNE YARDIMI SİSTEMİ NASIL DEĞİŞTİ?
- 1965: Siyasi partilere devlet yardımı ilk kez yasal zemine kavuştu.
- 1971: Anayasa Mahkemesi, devlet yardımına ilişkin ilk düzenlemeleri iptal etti. Sonraki yıllarda sistem yeniden şekillendirildi.
- 1983: 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası yürürlüğe girdi. Devlet yardımının esasları yeniden belirlendi.
- 1995: Anayasa’nın 68. maddesinde yapılan değişiklikle siyasi partilere “yeterli ve hakça mali yardım” yapılacağı hükmü Anayasa’ya girdi. Böylece Hazine yardımı anayasal güvenceye kavuştu.
- 2000’li yıllar: Devlet yardımı kriterleri çeşitli yasal değişikliklerle yeniden düzenlendi. Yardımdan yararlanacak partilerin seçimlerde alması gereken oy oranı ve yardımın hesaplanma yöntemi değiştirildi.
- 2014: Yapılan düzenlemeyle Hazine yardımından yararlanmak için gerekli oy oranı yüzde 7’den yüzde 3’e indirildi. Böylece daha fazla partinin devlet yardımından yararlanmasının önü açıldı.
Mevcut sistemde Hazine yardımı alabilmek için bir siyasi partinin son milletvekili genel seçimine katılmış ve geçerli oyların en az yüzde 3’ünü almış olması gerekiyor. TBMM’de grup kurmak, milletvekili transferleriyle sandalye sayısını artırmak ya da çok sayıda milletvekiline sahip olmak tek başına Hazine yardımı hakkı doğurmuyor. Özel’in kuracağı yeni parti de CHP’den 80-90 milletvekili transfer etse ve TBMM’de grup kursa bile son genel seçime kendi adıyla katılmadığı için Hazine yardımı alamayacak. Yeni parti ancak katılacağı ilk milletvekili genel seçiminde en az yüzde 3 oy alması halinde bir sonraki dönemde devlet yardımından yararlanabilecek.
Cumhuriyet
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan: ‘’AK Parti...
AK Parti Genel Merkezi’nin Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında AK Parti İzmir İl...
Şemikler Taşıt Üst Geçidi’nde zemin engeli aşıldı,...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Mavişehir trafiğini rahatlatacak Şemikler Taşıt Üst Geçidi...
İmamoğlu'nun YouTube ve X hesabına yeniden erişim engeli!
Tutuklu cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu'nun 787 bin aboneli YouTube kanalı ile Cumhurbaşkanlığı Aday...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...