Zeytin ve zeytinyağı sektöründe güç birliği
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün iki güçlü kuruluşu; zeytinyağında tağşiş’in (madde karıştırma) önlenmesi ve sektörde komisyonculuğun sertifikalı olması için güç birliği yaptı. Sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliğini, zeytinyağı üretiminde ise dünya ikinciliğini hedefleyen Türk zeytincilik sektörünün temsilcileri Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) bundan sonraki süreçte zeytincilik sektörünün hedeflerine ulaşması için ortak
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ni ziyaret etti. İki kurum zeytinyağında tağşişin nitelikli suç olarak değerlendirilmesi, tağşişli zeytinyağı satanların da müteselsilen sorumlu olması konularında birlikte hareket edilmesi kararı aldı.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, içinde bulunulan 2014/15 sezonunda zeytinyağı fiyatlarının yüzde 60-70 artmasını fırsat bilenlerin olabileceğini belirtti. Zeytinyağına bitkisel yağ karıştırarak satılmasının önüne geçilmesi gerektiğini, zeytincilik sektörünü domine eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin tağşişle mücadelede kararlı bir tutum içinde olduklarını kaydetti.
Tüketicinin kaliteli zeytinyağı tüketmesi ve ödediği bedelin karşılığını almasını arzu ettiklerini ifade eden Renklidağ, “Türkiye’de son yıllarda 80 milyon yeni zeytin ağacı dikildi. 2023 yılında 650-700 bin ton arası zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz. Bu rakam şu andaki üretimimizin 3,5 katı. Bu rekoltenin katma değerli bir şekilde pazarlanması çok önemli. İç tüketimi mutlaka kişi başı 5 kg. seviyesine çıkarmamız gerekiyor. Zeytinyağını satın alan üreticinin de ürünü alırken hiçbir şüphesi olmamalı. Bu nedenle tağşişle mücadele edilmeli ve zeytinyağında tağşiş, nitelikli suç olarak değerlendirilmeli. Tağşişli zeytinyağı satanların da müteselsilen sorumlu olması gerekir” şeklinde konuştu.
Göreve geldikten sonra geçen 9 aylık süreçte yürüttükleri çalışmalar hakkında UZZK Yönetim Kurulu’na bilgi veren EZZİB Başkanı Renklidağ, zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğunun sertifikalı olarak yapılması gerektiğinin de altını çizdi. Renklidağ şöyle devam etti: “Bugün 500 bin zeytin üreticisi ailenin, binlerce kişi istihdam eden sanayicilerin ve ihracatçıların kaderi zeytin ve zeytinyağı komisyoncularının elinde. Bir masa, iki sandalyelik küçücük ofislerde çalışan komisyoncuların zeytin ve zeytinyağı sektörüne faydalarından çok zararları oluyor. Zeytin ve zeytinyağı komisyonculuğu sertifikalı olarak yapılmalıdır”.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet ise, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin yeni yönetim kurulu ile işbirliği içerisinde olmak istediklerini, zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının çözümü için kurumlar olarak birlikte hareket etmeleri gereğinin altını çizdi.
UZZK’nın EZZİB ziyaretine UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet ile Yönetim Kurulu Üyeleri Adnan Bosnalı, Mehmet Cavlı, Selim Kantarcı, Nejat Özduran ve Hüsmen Solmaz katıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Buca’da kaçak atık dökümüne karşı kurumlar arası güç birliği
Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Atık Yönetimi Koordinasyon Toplantısı’nda...
İzmir basınına 4 Eylül buluşması! Ege Güç Birliği’nden...
Ege Güç Birliği Konfederasyonu, Sivas Kongresi’nin yıl dönümü olan 4 Eylül’de İzmir basını ile...
Başkan Güç Narlıdere’den seslendi: “Yeni parti halkımızın...
YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Narlıdere İlçe Başkanlığı’nın açılışında yaptığı...
GÜNDEM Haberleri
TümüKılıçdaroğlu ve Özel, TBMM’deki cenazede buluştu
Eski Manisa Milletvekili Hasan Gülay için TBMM’de düzenlenen cenaze törenine katılan Özgür Özel...
Oy pusulasındaki parti sayısı neden artıyor
Türkiye’de 2026’nın başından 13 Ekim’e kadar 12 yeni siyasi parti kuruldu. Bunlardan 4’ü eylül...
Süleymancılar soruşturmasında 12 ilde operasyon
Ankara merkezli 12 ilde 44 adrese düzenlenen operasyonda, haklarında gözaltı kararı bulunan 38...
ADM Elektrik’ten Muhtarlar Günü mesajı: “Desteklerinden...
Aydın, Denizli ve Muğla’da elektrik dağıtım faaliyetlerini sürdüren ADM Elektrik, 19 Ekim...
Düzce’deki zincirleme kazada Dündar Ziya Gültekin...
Düzce’de Anadolu Otoyolu’nda meydana gelen zincirleme kazada ağır yaralanan Üsküdar Belediye...
Sel felaketleri dere yataklarındaki yapılaşmayı yeniden...
İstanbul’daki sel ve Sapanca’da dere kenarındaki villanın çökmesi, dere yataklarında yapılaşmayı...
Aziz Kocaoğlu YENİ Parti İzmir İl Başkanlığına aday
Aziz Kocaoğlu, 18 Ekim’de yapılacak YENİ Parti İzmir İl Kongresi öncesinde adaylığını açıkladı...
İstanbul’da sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul’da sağanak ve fırtınanın ardından 2 kişi hayatını kaybetti, 15 Ekim’de kent genelinde...
AKP kulislerinde değişim hesabı... 'Fon dosyası...
Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) fon krizine ilişkin incelemesi sürerken, iktidar kulislerinde...
Halk TV kararına Yeni Partili vekillerden bantlı protesto
Halk TV’ye kayyum atanması kararının ardından Yeni Partili milletvekilleri, TBMM Genel...
Bakanlık kayıp çocuklar hakkında son durumu açıkladı:...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Edirne’de kendilerine verilen market izninin ardından...
Üsküdar-Sultanbeyli metrosunda korkutan patlama!
İstanbul’da M5 Üsküdar-Sultanbeyli metro hattının Ihlamurkuyu İstasyonu’nda bu sabah elektrik...