BIST 100 12.899,35 %0,09 Altın 6.740,80 ₺/gr %0,33 Bitcoin $84.165 %0,64 Dolar 49,01 ₺ %0,12 Euro 56,11 ₺ %0,06 Sterlin 65,25 ₺ %0,15 Gümüş 101,18 ₺/gr %0,84 Ethereum $2.686,91 %0,96 İsviçre Frangı 59,19 ₺ %0,06 Kanada Doları 34,66 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,27 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 13,07 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,35 ₺ %0,12 Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,31 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa KÜLTÜR-SANAT Yüzüncü yılında “Lozan” tiyatro sahnesinde

Yüzüncü yılında “Lozan” tiyatro sahnesinde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Lozan Antlaşması’nın 100. yılı kutlamaları kapsamında Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı “Lozan” adlı oyunu da yeniden sahnede hayat bulacak. 24 Temmuz’da Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde prömiyer yapacak oyun için provalar tüm hızıyla sürüyor.

0Yorumlar
Yüzüncü yılında “Lozan” tiyatro sahnesinde


 
Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu senedi” olarak anılan Lozan Antlaşması’nın 100. yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Kayıtsız Şartsız, İlelebet Bağımsız!” sloganıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında “Lozan” adlı tiyatro oyunu da İzmirlilerle buluşacak. 24 Temmuz Pazartesi günü saat 21.00’de Konak Sahne Tozu Tiyatrosu Haldun Dormen Sahnesi’nde sahnelenecek şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı oyun, tarihi zafere dair hafızaları yenileyecek.
 
“Meslek hayatımın en büyük onur sevinçlerinden biri”
Oyunun provaları sürerken yönetmen Haluk Işık, antlaşmanın hem Türkiye hem de dünya için önemini vurgulayarak “Bu oyunu yönetmek meslek hayatımın en büyük onur sevinçlerinden biri. Oyunumuza sayılı günler kaldı. Heyecanımız büyük. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, İsmet İnönü’ye ve bu olağan üstü eseri yazanlara saygımızı sunabilirsek onur duyarız” diye konuştu.
 
“İzmir çağdaş Türkiye’nin önsüzünün yazıldığı yerdir”
Haluk Işık, “İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun; çağdaş, demokratik, laik bir geleceğin önsözünün yazıldığı yerdir. İzmir’in on binlerce yıldır taşıdığı değerlerin üstünde bir yandan da çağdaş, demokratik, insana, doğaya saygılı bir kent gibi özelliklere de sahip olunca doğal olarak sembol bir kente dönüşüyor. Burada yaşayan insanların da seçtiği yöneticiler de aynı duyarlılığı paylaştığı için çok güzel bir duruş gösteriyorlar. Ben de bu duruşun bir parçası olmaktan bir onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
 
“Vefa duygusu göstermeye çağırıyorum”
Oyunda İsmet İnönü’ye hayat veren tiyatro sanatçısı Utku Erişik, “Benim için bu oyunda olmak ve İsmet İnönü’yü canlandırmak büyük bir gurur. Yüzüncü yılda Lozan’ı oynamak herkese nasip olmaz. Tüm ekip arkadaşlarım gibi ben de bunun gururunu yaşıyorum. Ben izleyicilerimizi sadece bir tiyatro oyunu izlemeye değil, vefa duygusu göstermeye çağırıyorum. Çünkü bu oyun, aynı zamanda bir vefa borcunu ödediğimiz yer. Bu vatan çok kolay kazanılmadı. Dünyanın en büyük antiemperyalist savaşını verip, bu savaşı uluslararası arenada taçlandıran o cesur yüreklere bir vefa borcumuz var” dedi.
 
“Yarına dünden bakarak, tarihimizi öğrenerek adımlar atabiliriz”
Oyuncu Banu Kesel de “Bu antlaşma bizim için çok önemli. Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ankara Hükümeti’nin dünyaca tanındığı en önemli antlaşmamız, bizim varoluş tapumuz.

Lozan Antlaşması’nın 100. yılında bu oyunda olmaktan gurur duyuyorum. Heyecanımız dorukta. Çok yoğun bir çalışma içindeyiz. Yarına dünden bakarak, tarihimizi öğrenerek adımlar atabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle gençlerin oyunumuza gelmesini, tarihten sayfaları açmasını, bizim oyunumuz vesilesiyle geleceğe adım atmalarını rica ediyorum” diye konuştu. 
 
Şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun kaleme aldığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin prodüksiyonuyla yeniden hayat bulan oyun, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Kurtuluş Savaşı ve Lozan Antlaşması’na uzanan tarihsel süreci anlatıyor. İki perdelik müzikal oyunun müzikleri ise Timur Selçuk’a ait. Prömiyerin ardından oyun İzmir’deki çeşitli salonlarda Temmuz ve Ağustos aylarında ücretsiz olarak 9 kez daha sahnelenecek.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

KÜLTÜR-SANAT Haberleri

Tümü

APİKAM'da Temel Seviye Osmanlı Türkçesi Seminerleri başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM), Temel Seviye...

3 saat önce

ZİYNET SERTEL EDEBİYAT ÖDÜLLERİ ÖYKÜ YARIŞMASI’NDA...

MİRASI GENÇ KALEMLERLE YAŞIYOR

4 saat önce

İzmir’de edebiyatın 10 yıllık yolculuğu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yıldır düzenlediği İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali,...

19 saat önce

Çocuk Kültür ve Sanat Merkezleri’nde Yeni Dönem Kayıtları...

Manisa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Kültür ve Sanat Merkezlerinde yeni dönem kayıtları devam...

2 gün önce

Tarihi Kentler Birliği Kayseri’de toplandı

Tarihi Kentler Birliği 2. Olağan Meclis Toplantısı, Birlik Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye...

2 gün önce

İZKİTAP’ta edebiyat ve kitaplarla dolu buluşmalar sürüyor

İZKİTAP – 8. İzmir Kitap Fuarı’nın beşinci gününde Kültürpark, farklı kuşaklardan kitapseverleri...

2 gün önce

İzmir Oda Orkestrası, sezonu Zeytin Sahne’de açıyor

İzmir Oda Orkestrası, 2026/2027 sezonunu 28 Eylül’de Kültürpark Zeytin Sahne’de açıyor. 

4 gün önce

ZEKAİ TUNCA’DAN “SARI YAZ KONSERİ”

BODRUM’UN 5. MEVSİMİNDE 5 HAFTA SARI YAZ FESTİVALİ 18. ULUSLARARASI...

5 gün önce

Alternatif Park Konserleri, müziğin ritmini parklara taşıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki kültür ve sanat etkinliklerini farklı noktalara taşımak...

5 gün önce

Cindy Crawford'ın Oğlu Presley Gerber Hayatını Kaybetti

Dünyaca ünlü model Cindy Crawford'ın 25 yaşındaki oğlu Presley Gerber'ın yaşamını yitirdiği...

5 gün önce

ABD'den İranlı Yetkililere BM Genel Kurulu İçin Vize Onayı

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılacak olan İran...

8 gün önce

Don Kişot Müzikali Yeni Sezonda 5 Şehirde Sahnelenecek

Miguel de Cervantes'in klasik eseri Don Kişot'tan uyarlanan ödüllü müzikal, yeni sanat sezonunda...

8 gün önce