BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA AKP yine milyonlarca işçinin hakkına göz dikti!

AKP yine milyonlarca işçinin hakkına göz dikti!

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Torba Kanun görüşmeleri devam ederken işçi sorunları için söz alan

0Yorumlar
 AKP yine milyonlarca işçinin hakkına göz dikti!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “AKP Hükûmeti yine işçilerin, emekçilerin yıllar içinde büyük mücadelelerle kazandıkları haklarını bir torba yasa düzenlemesiyle ellerinden almaya çalışmaktadır. ‘Esnek çalışma’ adı altında Türkiye'de hayatını emeğiyle kazanan milyonların haklarını gasp etme amacını güden bir taslak hazırlanmıştır” dedi.

“Teklif, bir bütün olarak incelendiğinde, pek çok maddesiyle odağında işverenin bulunduğu, işçinin yok sayıldığını görmekteyiz” diyen CHP’li Kani Beko, “Tecrübelerimiz gösteriyor ki işveren odaklı kurgulanan düzenlemelerin işçiler yönünden olumlu sonuçlar doğurmayacağı kesindir. Kaldı ki işveren lehine yapılan tüm bu düzenlemeler için İşsizlik Sigortası Fonu kaynak olarak kullanılmaktadır. Fon'un kurulduğu günden bu yana Fon'dan işverene verilen destek işçiye verilen destekten çok çok fazladır. Hatta, bu destek son yıllarda bariz bir şekilde işveren lehine kullanılmıştır. Fon'un oluşturulma amacı işvereni desteklemek değildir, işsiz kalan işçiye bu süreç içinde hayatını idame ettirecek imkân sağlanmasıdır. İşçiler ekonomik hayatın kurucu unsurlarıdır. Sosyal dengeler bakımından işçinin zayıflatılması ve yoksul bırakılması çalışma barışını olumsuz etkileyen unsurların başında gelmektedir. İşvereni yaşatmak adına işçi korumasız kesinlikle bırakılmamalıdır ancak AKP Hükûmeti ve saray, son on sekiz yılda ülke tarihinin en büyük sömürü düzenini yaratmış, yılların kazanımlarını tek tek yok etmeye girişmiştir” diye konuştu.

AKP, İŞÇİ HAKLARINI YOK ETMEK İÇİN ÇALIŞIYOR

AKP’nin işçilerin bugüne kadarki tüm kazanımlarını yok etme peşinde olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İş Güvencesi Yasası’nın da nasıl yok edildiğini hatırlattı ve şunları dile getirdi: “Hepimizin hafızalarındadır, kısaca "İş Güvencesi Yasası" olarak bilinen 4773 sayılı Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 9 Ağustos 2002 günü büyük mücadeleler sonucunda kabul edilmiştir. İşçiler açısından son derece önemli olan bu düzenleme, uzun yılların mücadeleleri sonucunda 3 Kasım 2002 genel seçimleri öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine girmiş ve sendikaların da büyük desteği ve çabaları sonucu kabul edilmiştir. Bu sonucun alınmasında on yıllardır süren bir mücadele, yüzlerce eylem, işçi sendikalarının bu konuda oluşturdukları ortak tavır, kamuoyunda sağlanan meşruluk belirleyici olmuştur. Bugün görüyoruz ki AKP Hükûmeti tüm bu kazanımları yok etmek peşindedir.”

100 BİNE YAKIN VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK!

Sendikal barajlarla ilgili düzenleme yapılmadığı takdirde 100 bine yakın vatandaşın mağdur edileceğine dikkat çeken Beko, “TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ'e bağlı sendikalarımızın 15 Haziran günü sendikal barajlar nedeniyle yetkileri düşmüştür. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilecek bir teklifle bu saydığım sendikalar tekrar yetki alamazlarsa sendikalarına bağlı olan 35 bine yakın işçi ve aileleriyle birlikte 100 bine yakın vatandaşımız mağdur olacaktır. Dolayısıyla, en kısa zamanda, geçmişte olduğu gibi, Meclisten üç yıllık toplu iş sözleşmesi yetkisinin derhâl verilmesi gerekmektedir. Mademki torba yasa düzenlemesi yapılmaktadır, hiç değilse işçilerin, emekçilerin lehine bir düzenleme yapın!” açıklamasını yaptı.

İŞÇİYE CEHENNEM, İŞVERENE CENNET SUNULUYOR!

Teklifte işçinin temel haklarının sınırlandırılarak işverenin korunmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden CHP’li Beko, kanun teklifinin bütününe bakıldığında işverenlere vergi ve prim teşvikleri artırılırken işçilerin kıdem tazminatlarının ve emeklilik haklarının adım adım kaldırılmasını içeren maddelerin getirilmiş olduğunu söyledi. Beko, “AKP milyonlarca yoksula cennet vadederek iktidara gelmiştir. İktidar olduktan sonra yaptığı tek şey ise ülkemizi tamamen cehenneme çevirmek olmuştur. Yapılan şey işçiye cehennem azabı işverene ise cennet sunmaktır. Getirilen bu teklif ile belirli süreli iş sözleşmelerinin önü açılmaktadır. Bu durumun iki önemli hukuki sonucu vardır. Birincisi, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalışanlar iş yasasının iş güvencesine ilişkin hükümlerinden yararlanamayacaklardır. İkinci önemli sonuç ise belirli süreli iş sözleşmesi süre bitimi nedeniyle sona erdiğinde işçi kıdem ve ihbar tazminattan yoksun kalacaktır. Madde hükmünün sonuçlarına bakarsak işverenler iş güvencesi hükümlerine tabi olmadan kıdem, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan 25 yaş altı ile 50 ve daha üstü yaş grubundaki işçileri çalıştırma olanağı elde edeceklerdir. Bu durum kıdem tazminatı hakkının adım adım yok edilmesidir. Aynı zamanda eşitlik ilkesine aykırı olduğundan dolayı Anayasa'ya aykırı bir maddedir. Ben de bu maddenin geri çekilmesini talep ediyorum. “Hayır” diyoruz, “Hayır” diyoruz, “Hayır” diyoruz” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...

6 gün önce

Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...

6 gün önce

Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

6 gün önce

CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...

CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...

10 gün önce

Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti

2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...

10 gün önce

Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 gün önce

Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak

Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...

10 gün önce

Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...

YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...

11 gün önce

Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...

AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...

12 gün önce

Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...

Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...

12 gün önce