CHP İzmir'den İmamoğlu'na destek
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Hukuk Komisyonu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik açılan davada siyasi yasak istemine tepki gösterdi.
Basın açıklamasını hukuk komisyonu adına önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili ve komisyon başkanı Murat Aydın okudu.
"YARGIYA GÜVEN AZALDI"
Yargıya güvenin azaldığını belirten CHP'li Murat Aydın: "Yargı sisteminin etkili çalışmadığı, adaletin sağlanmadığı, suçluların cezasız kaldığı konusunda toplumsal inancın yerleştiği ülkelerde huzur, ekonomik kalkınma ve hatta toplumsal birlik sağlanamaz. Toplumun yargıya olan inancı azaldıkça bir arada yaşama arzusu, geleceğe umutla bakma duygusu azalır. Kişilerin kendilerinin ve ailelerinin geleceği konusundaki yaşayacakları endişe toplumsal gelişmeyi yavaşlatır. Yayınlanan son kamuoyu araştırmasında yargıya duyulan güvenin daha da azaldığı görülmekte. “En çok güven duyduğunuz kurum hangisidir?” sorusuna “Yargı” cevabını verenlerin oranı %1.4 olarak ölçüldü. Soruya cevap verenlerin %18.2’si hiçbir kuruma güven duymadığını söyledi. Bu rakamlar bir arada yaşama duygumuzun giderek çözüldüğünü gösteriyor. Yargının tarafsız ve bağımsız, hukukun üstün, yargıcın güvenceli olduğu bir sistem kurulmadıkça bu durum daha da kötüye gidecek ve başta ekonomik kriz olmak üzere yaşadığımız temel sorunları çözemeyeceğiz" ifadelerine yer verdi.
"ÇOCUKLARI KORUMALIYIZ"
Diyarbakır'daki Narin cinayetine değinen Aydın: "Küçük yaşta bir çocuğun önce kaybolması sonra da ölü olarak bulunması hepimizi derinden yaraladı. Narin’in öldürülmesine dair adli soruşturma halen devam ediyor. Hepimiz bu soruşturmanın etkin şekilde yapılmasını, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. Ancak yaşadığımız olayın münferit bir olay olmadığını bilmemiz gerekiyor. Çocuğu bir birey olarak görmeyen, onu ailenin ya da içinde bulunduğu toplumun malı olarak gören anlayış değişmedikçe, devletin çocuk koruma sistemi kurulup etkin şekilde çalıştırılmadıkça başka olaylarla da karşılaşacağız. Narin’in öldürülmesi toplumun dikkatini çektiği ve infial yarattığı için görünür oldu ancak bugün ülkemizin birçok yerinde benzer olaylar yaşanıyor. Savcılıklarda onlarca Narin soruşturması devam ediyor, mahkemelerde benzer davalar görülüyor. Suç mağduru olan, suça sürüklenen çocukların korunmasına ilişkin etkin mekanizmalar kurmalıyız. Çocukları sadece mağdur olduklarında ya da suç işlediklerinde hatırlayan değil her zaman koruyup kollayan, sorunlarını çözen bir devlet mekanizması oluşturmak zorundayız. Siyasi iktidarın yeterince çalıştırmadığı çocuk koruma sistemine dikkat çekmeliyiz. Kadınlara ve çocuklara yönelen şiddetin sadece cezalarla önlenemeyeceğini bilerek etkin çözüm yolları üretmek zorundayız. Böylesi bir sistemi oluşturmanın ülkemiz için bir gereklilik olduğunu görerek günlük siyasi çekişmelerin ötesinde konuya bakmak, aklıselimle hareket etmek hepimiz için görevdir. Bugün Narin’in başına gelenlere üzülen herkesi bu konuda çaba sarf etmeye, yeni Narinler olmaması için samimiyetle gayret göstermeye çağırıyoruz" diye konuştu.
"SÖZLERİ SUÇ TEŞKİL ETMİYOR"
Toplumun tercihlerinin yargı kararıyla değiştirilmeye çalışıldığını belirten CHP'li Aydın: " "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'na açılan davanın hukuki hiçbir yanı yok. Söylediği söz suç teşkil etmiyor. Herkes biliyor zarların hileli olduğunu. Bunu tartışmak hukuka zararlı olur. Bu dava açıkça siyasi bir davadır. Bu hukuksuz kararın kaldırmasını diliyoruz. İstinaf mahkemesi İmamoğlu'nun mahkumiyet kararını onaylasa da son sözü Yargıtay söyleyecek. Başkan hakkında siyasi yasak kararı çıkmış olmayacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu görevinin başında olmaya devam edecek. Başkanlığını en iyi şekilde sürdürmeye devam edecek. Toplumun siyasi tercihlerini yargısal kararlarla değiştirmeye ya da yönlendirmeye çalışanlar bir kere daha kaybedecek. Eğer istinaf mahkemesi kararı onaylarsa yargıtaydan dönüşünü siyasi iktidar göremeyecektir. CHP böylesi bir karara olabilecek en sert tepkiyi verecektir" dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İBB davasında İmamoğlu ile 'rüşvet istediği' iddia edilen...
İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 53’ü tutuklu 414 sanığın yargılandığı davanın...
İmamoğlu'nu zora sokacak sözler: 15 milyon euro istedi, 5...
Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu bulunan...
CHP'den 'AİHM' ve Ekrem İmamoğlu açıklaması
CHP Sözcüsü Zeynel Emre, CHP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun başvurusu...
POLİTİKA Haberleri
TümüAK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan: ‘’AK Parti...
AK Parti Genel Merkezi’nin Türkiye Yüzyılı Buluşmaları kapsamında AK Parti İzmir İl...
Adnan Alabay Karşıyaka’da esnaf ve vatandaşlarla buluşuyor
CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Adnan Alabay, ilçe yönetimiyle birlikte esnaf ve vatandaş...
CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan Mehmet Şimşek'e istifa çağrısı
CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet...
CHP İzmir'de Siyasi Parti Ziyaretleri
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir’deki siyasi partiler arası diyalog...
Başkan Güç Bornova’dan Seslendi: “Halkın İradesiyle O...
YENİ Parti’nin Bornova İlçe Başkanlığı binası törenle açıldı. Açılışta konuşan YENİ Parti İzmir...
CHP İzmir’den DEVA Partisi’ne Ziyaret
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve il yönetimi, DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret...
CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...
Başkan Çağatay Güç: "CHP'nin oyları yüzde 4'ü geçmiyor"
Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...
DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi! Bostanlı Pazaryeri’nde...
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, Karşıyaka programı kapsamında Bostanlı...
Mesut Ergin’den Ankara’da Özgür Özel’e ziyaret
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ankara temasları kapsamında YENİ Parti Genel Merkezi’ni...
Saniye Bora Fıçı AKP'ye geçti, sendikaya 'boşaltın' dedi!
CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı'nın ilk icraatlarından...
Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...