BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA CHP’li Beko, doğum öncesi borçlanmayı Bakan’a sordu

CHP’li Beko, doğum öncesi borçlanmayı Bakan’a sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, kısa bir süre önce Meclis’te söz alarak gündeme taşıdığı sigorta öncesi doğum borçlanması bekleyen kadınlar ile ilgili soru önergesi verdi.

0Yorumlar
CHP’li Beko, doğum öncesi borçlanmayı Bakan’a sordu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede “Kadınların ilk sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumları borçlanabilmelerinin sağlanması konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bulunmamaktaysa, bu durumun gerekçesi nedir?” sorularına yanıt istedi.

CHP’li Beko, kadınların normal koşulda verilmesi gereken haklarını erkeklere askerlik öncesi verilen hakkı örnek göstererek aramalarının üzücü olduğunu belirtmiştir. Beko, “5510 sayılı Kanunun 41’inci maddesi “Sigortalıların borçlanabileceği süreler” başlığını taşımakta ve bu maddenin ilk fıkrasına göre  ‘…sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla borçlanılacak sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuğunun yaşaması şartlarıyla talepte bulunulan süreleri…’ borçlanabilmesi sağlanmaktadır. Aynı maddenin ikinci fıkrasında da, “Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreleri” denerek erkekler için askerlik sürelerinin borçlanabilmesi kuralı düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere, bu maddeye göre kadınların doğum borçlanması yapabilmeleri için, doğumun ilk sigortalı oldukları tarihten sonra meydana gelmesi gerekmektedir. Bu nedenle kadınlar işe girmeden önce yaptıkları doğum nedeniyle çalışma hayatından ayrı kaldıkları süreyi borçlanamamaktadır. Erkekler ise, bu şartın aranmaması nedeniyle sigortalılık öncesi askerlikte geçen süreleri borçlanabilmektedir. Yani askere gitmeden önce sigortalı olmayanlar istedikleri zaman askerlik borçlanması yapabilme hakkına sahiptir. Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar ve sigortalı olmadan askerlik görevini yerine getiren erkekler borçlanmadan yararlanabiliyorken; iş hayatına çocuğunu doğurduktan sonra başlayan kadınlar önceki doğumları için borçlanma hakkından yararlanamaması doğru değildir. Verdiğim soru önergesinde konuya dair çeşitli platformlardan tarafıma ulaşan talepleri gidermeyi amaçlayan sorulara yer verirken, konuya Bakanlık nezdinde de dikkat çekmeyi amaçladım. Kadınların her türlü alanda eşit bireyler olabilmeleri için her tür çabayı göstermek gereklidir. Kadınların eşitlik talebi önemlidir.” açıklamalarını yaptı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...

6 gün önce

Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...

6 gün önce

Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

6 gün önce

CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...

CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...

10 gün önce

Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti

2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...

10 gün önce

Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 gün önce

Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak

Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...

10 gün önce

Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...

YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...

11 gün önce

Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...

AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...

12 gün önce

Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...

Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...

12 gün önce