CHP’nin gazeteci Milletvekili Atila Sertel’den 10 Ocak açıklaması
10 Çalışan Gazeteciler Günü’nün “Çalışamayan Gazeteciler Günü”ne dönüştüğünü belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Eskiden gazete dağıtıcısı çocuklar ellerine gazeteleri alıp ‘yazıyor, yazıyor’ diye bağırıp gazete satarlardı.
Bugün Türk basını için ‘yazıyor, yazıyor’ diyemiyoruz ancak ‘batıyor, batıyor’ diye bağırabiliriz. Sadece 2019 yılında 100’den fazla gazete kapandı. Basın sektöründe kapatılan ve kapanan yayın organları nedeniyle işsizlik yüzde 30’la rekor düzeyde. Son 10 yılda işsiz kalan gazeteci sayısı da 10 bini aştı. Böyle bir ortamda Çalışan Gazeteciler Günü’nden söz edilebilir mi” dedi.
Çok sayıda gazetecinin de ya cezaevinde olduğu için ya da sektörde iş bulamadığı için mesleğini yapamadığını belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Onursal Genel Başkanı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, üniversitelerin gazetecilik bölümlerinden her yıl binlerce gencin mezun olduğunu, sektördeki işsizlik oranı hesaba katıldığında mezun olan her dört gençten birinin de işsizlikle karşı karşıya kaldığını söyledi.
Ülkemizin içinde bulunduğu tabloda basın ve ifade özgürlüğünden de söz etmenin mümkün olmadığını vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 1961 Anayasası ile verilen tüm hakların geri alındığını, basın ve ifade özgürlüğünün yok sayıldığını, gazetecilerin yoğun ekonomik ve editoryal baskı altında işsiz bırakıldığını vurguladı.
Son 17 yılın gazete ve gazeteciler için karanlık geçtiğini ifade eden Sertel, gazetecilerin verdiği basın ve ifade özgürlüğü mücadelesine ekonomik koşullarda ayakta kalma mücadelesi de eklendiğini dile getirdi.
“HER GEÇEN YIL BİR ÖNCEKİNİ ARATIYOR”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Türkiye’de Resmi ilan yayınlama hakkına sahip, Basın İlan Kurumu’nun görev alalında 32’si yaygın, 10’u bölgesel, 642’si de yerel olmak üzere 684 gazete; Valiliklerin görev alanında ise 422 yerel gazete olmak üzere toplamda 1106 gazete mevcut. Bu gazetelerin asgari kadrolarında hâlen 7 bin 593'ü fikir işçisi olmak üzere, dağıtım, baskı, büro işçileriyle birlikte yaklaşık 15 binden fazla kişi istihdam ediliyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ise 119 basın yayın kuruluşu kapatılırken son 5 yılda 3 bin 804 gazetecinin basın kartı iptal edildi.
Ekonomik kriz ve dışa bağımlılık; gazete ve kitap basımı yapan yayınevlerini yaşayamaz hale getirirken, basın ve medya kuruluşlarını da kapanma noktasına getirdi. Büyük medya kuruluşlarına ait bazı yaygın gazeteler kapanırken, çok sayıda yerel gazete de baskıya son verdi. 2019 yılında Resmi İlan hakkı bulunan günlük gazetelerin 100’den fazlası kapandı. Yerel gazetelerin asgari 10 kişiyle çıkarıldığı düşünüldüğünde işsiz gazeteciler ordusuna bin kişi daha eklendi. AKP iktidarı boyunca gazeteciler her geçen yıl bir önceki yılı arar hale geldi. Özgürlükler kısıtlandı, gazetecilere yönelik baskı ve tehditler arttı, muhalifler fişlendi, ekonomik krize giren gazeteler için çare üretilmedi ve birer birer kapandı. Böyle bir ortamda Çalışan Gazeteciler Günü’nden söz etmek mümkün değil. Çalışan, çalışamayan ama baskılara boyun eğmeyen tüm meslektaşlarımın gününü kutluyorum.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Eski CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel gözaltına alındı
Eski CHP İzmir Milletvekili ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı Atila Sertel gözaltına...
CHP İzmir Büyükşehir Aday Adayı Atila Sertel: Halkın...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Atila Sertel, İzmir’i yönetirken halkın katılımının...
Atila Sertel: "CHP'li üyeler ön seçim istemektedir"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayı Atila Sertel sosyal medya hesabından açıklamalarda...
POLİTİKA Haberleri
TümüYENİ PARTİ GAZİEMİR’DEN SESLENDİ: “YENİ PARTİ’NİN GÜCÜ...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, İzmir’de partisinin kısa sürede 600 bin üyeye...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı’ndan 30 Ağustos...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar İlçe...
AK Parti’de dikkat çeken atamalar! 4 ilde il başkanı...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle gerçekleştirilen...
AK Parti İzmir’den 30 İlçe Tanıtım ve Medya Başkanları...
AK Parti İzmir Tanıtım ve Medya Başkanı Safa Narlı ‘’AK Parti’nin milletimizle iletişiminde...
YENİ PARTİLİ ÖSEN’DEN RAKAMLARLA ‘BARINMA’ TABLOSU: ÇÖZÜM...
YENİ Partili Seda Kâya Ösen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2026 yerleştirme...
CHP'den İzmir İçin Turizm Atağı
CHP İzmir İl Başkanlığı, saha çalışmalarının yanı sıra kentteki farklı sektörlerin sorunlarına...
Başkan Güç: Yeni Parti Aliağa’dan İzmir’e Ve Tüm Ülkeye...
YENİ Parti İzmir’de ilçe başkanlıklarının açılışlarına Aliağa’dan başladı.
18 yıllık aile dostu Seyfi Beyaz ifadesinde geri adım...
Görevden alınan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 53'ü tutuklu 414 sanıklı davanın yargılaması...
AK Partili başkanın bastırdığı düğün davetiyesi olay oldu
AK Parti Aybastı İlçe Başkanı Kamil Yediyıldız, oğlunun düğün davetiyesine gelin ve damat...
Cezaevindeki Görkem Duman'dan nişanlısı Sevcan Orhan'a...
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile nişanlısı türkücü Sevcan Orhan'ın mutluluğu, Duman'ın...
KONAK'TA CHP VE DİĞER PARTİLERDEN AK PARTİ’YE 500 KİŞİLİK...
AK Parti Konak İlçe Başkanlığı, AK Parti'ye toplu katılım töreni gerçekleştirdi. CHP ve diğer...
AK Parti İzmir’den vefat eden dava arkadaşları için mevlit
AK Parti İzmir, vefat eden teşkilat mensupları için Mevlid-i Şerif ve Dua Programı düzenledi.