CHP'de takvim belli oldu: Adaylar o tarihte açıklanacak!
CHP, yaklaşan yerel seçimlere hazırlık sürecine yönelik yol haritasını netleştirdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim startını, ekim ortasında Yerel Yönetim Strateji Belgesi’ni açıklayacağı törenle verecek.
Belediye başkan adaylarını belirlerken “uzlaşmacı” bir politika izlemeyi planlayan CHP, önümüzdeki günlerde Siyasi Konsey ve üç ayrı çalışma ekibiyle sahaya inip nabız yoklayacak. Başkan adayları ekim sonu itibarıyla kademeli olarak açıklanacak.
CHP, yaklaşan yerel seçimlere hazırlık sürecine yönelik yol haritasını netleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel seçim startını, ekim ortasında Yerel Yönetim Strateji Belgesi’ni açıklayacağı törenle verecek. Belediye başkan adayları da törenin ardından ekim sonu itibarıyla “kademeli” olarak açıklanmaya başlanacak.
Şevket Yaman'ın Milliyet'teki haberine göre, yerel seçimlere giden süreçte Kılıçdaroğlu’nun masasında, netleştirilmesi gereken üç kritik konu başlığı yer alıyor. Kılıçdaroğlu, yerel seçim stratejisinin oluşturulması, aday belirleme yöntemlerinin netleştirilmesi ve diğer siyasi partilerle ittifak yapılıp yapılmayacağı konularında parti içinde bir “uzlaşma” sağlamaya çalışıyor. Milliyet’in aldığı bilgilere göre, bu üç başlıkta yürütülecek çalışmalar netleştirildi.
EKİM ORTASI
Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığındaki çalışma grubu, Yerel Yönetim Strateji Belgesi üzerindeki çalışmalarında sona geldi. Belgenin ekim ortasında Ankara’da düzenlenecek bir lansman ile açıklanacağı öğrenildi. CHP’nin yerel seçim startını da bu törenle birlikte vereceği bildirildi. “Güçlü yerel yönetim” vurgusunun yapılacağı belirtilen belgede, seçim stratejisine yönelik ana ilkelerin yer alacağı, bu ilkelerin seçim kampanyasındaki parti söylemlerinin ana hatlarını oluşturacağı bildirildi.
NASIL BELİRLENECEK?
Kılıçdaroğlu ve ekibi, belediye başkan adaylarının belirlenmesinde “katılımcı” bir politika izlemeyi planlıyor. Bu çerçevede, ön seçim, eğilim yoklaması ve merkez ataması gibi yöntemlerden faydalanılacağı belirtiliyor. Hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağı konusunda ise özellikle il örgütleri ile istişare yapılarak karar verilecek. PM üyeleri ve milletvekillerinin de görüş ve önerileri alınacak, hemen her seçim bölgesinde kamuoyu araştırmaları yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun milletvekili adayları belirlenirken oluşturulan ancak sonrasında tepki çeken, genel başkan yardımcılarının yer aldığı bir aday belirleme komisyonu oluşturulmasına sıcak bakmadığı öğrenildi.
ÜÇ AYAKLI ÇALIŞMA
Bunun yanında, aday belirleme yöntemi ile seçim stratejisinin oluşturulması noktasında yeni bir çalışma başlatıldığı öğrenildi. Seyit Torun’un yönetiminde bir Siyasi Konsey ile üç ayrı çalışma ekibi oluşturulmaya başlandı. Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amaçlanan ve aday belirleme sürecinin alt yapısı olarak nitelendirilen üç ekip ve yürütecekleri çalışmalar şöyle:
- Araştırma İzleme Sabit Ekibi: Saha araştırmaları yürütecek ve rakip partilerin söylemlerinin ve CHP’nin aday adaylarının seçmen üzerindeki etki analizini çıkaracak.
- Veri ve Durum Yorumlama, İçerik Üretme ve Dinamik Yorumcular Ekibi: Bu ekip ise araştırma ekibinin ürettiği verileri, parti politikaları ve seçim stratejisi filtlerinden geçirerek yorumlayacak, alternatif fikirler üretecek.
- İletişim Ekibi: Diğer iki ekipten gelecek veriler ışığında çalışmalar yapacak. Bu verileri siyasi mesaja , farklı toplum gruplarının diline uygun hale getirecek.
Bu üç ekipte; alanında uzman isimler ile PM üyeleri ve milletvekilleri de yer alacak.
SİYASİ KONSEY
Bu üç ekiple eş zamanlı olarak ayrıca, “üst birim” olarak planlanan Siyasi Konsey oluşturulacak. Konsey, Türkiye genelini kapsayacak 17 bölgede, parti örgütleri ile toplantılar gerçekleştirecek. Toplantılarda, üç çalışma ekibinin çalışmaları ışığında, aday belirleme yöntemi ve seçim stratejisi üzerinde mutabakat aranacak. Daha sonra bu çalışmalar Kılıçdaroğlu’na sunulacak ve nihai karar CHP lideri tarafından verilecek.
CHP, adaylarını ekim ortasındaki lansmanın ardından ay sonu itibarıyla “kademeli” olarak açıklamaya başlayacak. Öncelik ise parti içinde üzerinde tam mutabakat sağlanan adaylara verilecek. Kulislerde, Kılıçdaroğlu’nun PM’den aday belirleme yetkisi alma ihtimali ise düşük görülüyor. Kademeli olarak gruplar halinde belirlenecek adayların, yerel seçime kadar birkaç kez toplanacak PM’nin onayına sunulması ve ardından açıklanması yöntemi üzerinde duruluyor.
İTTİFAK YETKİSİ İL BAŞKANLARINDA
CHP’nin yerel seçimlere yönelik “ittifak” planının, il ve ilçelerdeki siyasi tablo üzerinden ilerleyeceği de öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun parti içi toplantılarda, genel merkezler düzeyinde bir ittifak kurmayacaklarını vurguladığı, ancak il başkanlarına, kendi bölgeleri için diğer partilerle “işbirliği” yapma yetkisini verdiği belirtildi. CHP’nin adayını destekleyecek siyasi partilere ya da toplumsal gruplarla, belediye başkan yardımcılığı ya da meclis üyelikleri üzerinden anlaşma yoluna gidilmesinin planlandığı öğrenildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
KPSS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2026 KPSS sonuçları...
6 Eylül 2026'da gerçekleştirilen KPSS Lisans sınavının ardından adayların sonuç heyecanı...
Milyonlarca kiracı ve ev sahibi bu tarihi bekliyor! Eylül...
Eylül ayı ile birlikte kira sözleşmesi yenilenecek olan milyonlarca konut ve iş yeri kiracısı...
Ayvalık’ın UNESCO Dünya Mirası yolculuğunda çalışmalar...
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ayvalık Belediyesi iş birliğinde yürütülen “Ayvalık Endüstriyel...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...