CHP'li Bakan'dan Kurum'a soru: "Havutçulu'da ne yapıyorsunuz?"
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Selçuk’a bağlı Havutçulu’da yapılması planlanan JES’i (Jeotermal Enerji Santrali) Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması için yazılı bir soru önergesi verdi. Soru önergesinde Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu’ya yapılması planlanan ve başta Havutçulu olmak üzere Gökçelan ve Çamlık mahallelerini de etkileyecek JES projesine değinen CHP’li Bakan, “Havutçulu’da yapılması planlanan JES projesi için ÇED raporu var mıdır” diye sordu.
AYDIN’DAKİ JES’LER HALKIN SAĞLIĞINI BOZDU
CHP’li Bakan, yazılı soru önergesinde Aydın’da yapılan JES’leri gündeme getirdi. JES’lerin Aydın’daki tarımı bitirdiğini, asırlık zeytin ağaçlarını kuruttuğunu, havayı kirlettiğini belirten CHP’li Bakan “en önemlisi bölge insanının akciğere bağlı solunum rahatsızlıkları çektiğini” söyledi. CHP’li Bakan, “Aydın’a yapılanlar şimdi de Selçuk’a yapılmak isteniyor. Bu neoliberal saldırıyı durdurmalıyız. Yarın çok geç olabilir, şimdiden önlem almalıyız,” dedi.
CARGİLL’E VERİLEN TAVİZLERE BENZEYEBİLİR
CHP’li Bakan, açıklamasında 90’lı yıllara damgasını vuran Cargill Davası’na da atıf yaptı. Bakan, “O dönemki hükümetin Cargill’e verdiği tavizler Bursa bölgesinde ve bütün Marmara’da şirketin hakimiyet kurmasına, sonrasında gıda pazarında oligopolleşmeye varan bir ivme yakalamasına neden olmuştu. Biz İzmir’de ve Ege’de buna asla izin veremeyiz. Eğer enerji şirketlerine bir defa bu tavizi verirseniz hiçbir yasal denetim ve düzenleme mekanizmasının olmadığı şartlarda doğayı ve insan sağlığını bozmak konusunda oldukça hevesli davrandıklarını görürsünüz. Aydın bunu acı bir şekilde yaşadı. İzmir de bunu yaşamasın istiyoruz,” dedi.
BAKAN’DAN KURUM’A AÇIK SORULAR
CHP’li Murat Bakan yazılı soru önergesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için şu soruları yöneltti: Bakanlığınız herhangi bir yatırımcı firmaya Havutçulu veya çevre mahallelerde jeotermal kaynak arama faaliyeti için sondaj yapma yetkisi vermiş midir? Vermişse bu firma veya firmaların isimleri nelerdir? Bu yetkinin süresi nedir? Söz konusu JES projesi için ÇED raporu alınmış mıdır? Bölgede JES’in tarımın, havanın kirliliğine etkisinin ve bölge insanının sağlığının bundan nasıl etkileneceğinin; geçmişte benzer projelerin sonuçlarını da göz önünde bulundurmak suretiyle raporda bir değerlendirmede bulunulmuş mudur?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bakan kurum'a bir sert tepki de CHP'li bakan'dan:"hiç...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un, İzmir Körfezi’nden getirdiğini...
Dervişoğlu'ndan 'Komisyon' tepkisi
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, partisinin TBMM'deki grup toplantısında PKK'nin...
CHP’li Bakan: “İtalya’nın Toskana’sı neyse, İzmir’in...
İzmir Selçuk’un Havutçulu, Çamlık ve Gökçealan Mahallerini kapsayan sahada daha önce iki kez...
POLİTİKA Haberleri
TümüAK Parti İzmir’den vefat eden dava arkadaşları için mevlit
AK Parti İzmir, vefat eden teşkilat mensupları için Mevlid-i Şerif ve Dua Programı düzenledi.
Sevda Erdan Kılıç, Cimer Başvuruları Üzerinden İktidara...
“Bu insanları bu noktaya bu iktidar getirdi; 25 yıldır sorunları görmezden geliyor, yoksulluğu...
Yeni Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel: “Çocuk...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Çocuk Koruma Kanunu'nun ikinci bölümü üzerine yaptığı...
Özel, Silivri'de konuştu
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı...
8 kişinin tedbir kararına itirazını reddetti
CHP'nin butlan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) tedbirli olarak ihraç talebiyle YDK’ye sevk edilen 7...
'Savunma hakkı engellenir durumda'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin...
Özgür Özel İzmir'de halka seslendi: Yeni iktidar...
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel kentte Küçük Menderes turuna çıktı. Özgür Özel gittiği...
Özgür Özel: Başkan Tugay'ın düşüncesine saygılıyım
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel İzmir'de yoğun bir mesai harcadı. Şehrin farklı...
Özgür Özel'den açıklamalar: İktidara giden bir yol açacağız
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel Beydağ'da açıklamalarda bulundu.
‘Seçmen zorunluluğu anlar’
CHP’de seçilmiş yönetimi destekleyen il başkanları, yeni parti talebinin daha çok gençlerde...
Butlan yönetiminin sözcüsü Sarı'dan 'olağan kurultay'...
Mutlak butlan' yönetiminin sözcüsü Müslim Sarı, MYK ve PM toplantılarının ardından açıklamalarda...
CHP MYK'dan Karar Çıktı: Antalya ve Kayseri İl Başkanları...
CHP'de Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve Kayseri İl Başkanı Ufuk Ozan Gözbaşı görevden alındı