CHP'li Beko: İktidar basını ekonomik baskı ile susturmak istiyor
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, basın emekçilerinin işten atılmalarının yanı sıra cezalarla susturulmak istenen Evrensel ve Birgün gazetelerinin ilan paralarının kesilmesine tepki gösterdi.
Basın İlan Kurumu’nun iktidarın sopası haline geldiğini ifade eden Beko, doğruları yazarak iktidarı eleştiren basın kuruluşlarının ekonomik cendere altına alınarak susturulmak istendiğini söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinden 43 basın emekçisinin gerekçesiz işten atan Demirören Holding yöneticilerinin, çalışanlarına ve topluma karşı suç işlediğini belirtti. Beko, “Ne yazık ki yaşananlar seviyenin ve çürümüşlüğün boyutlarını bir kez daha göstermiştir. Simaviler’den bugüne Hürriyet gazetesinin en karanlık dönemi olarak önceki işveren ve yöneticisi Ertuğrul Özkök’ün sendikasızlaştırma operasyonunun ardından Demirören yönetiminin bu tavrı, yöneticilerinin alnındaki bir kara leke olarak basın tarihine de geçecektir” dedi. Demirören grubunun, haber içeriği kaybolan, yandaşlaşan bir medya grubu haline geldiğini ifade eden CHP’li Beko, Demirören yöneticilerinin önce Milliyet’te, sonra Vatan, Posta, Kanal D ve CNN Türk’te hayata geçirdiği gazetecilik çizgisindeki karanlık anlayışın bugün Hürriyet’teki uygulamalarıyla sürdürdüğünü kaydetti.
İŞTEN ÇIKARILANLAR TGS ÜYESİ GAZETECİLER
Gazetelerin sıradan ticari işletmeler olmadığını, topluma karşı sorumlulukları olan kuruluşlar olduğunu hatırlatan Beko, gazetecilerin işleri ve haklarının bir patronun iki dudağı arasında olmaması gerektiğini söyledi. İşten çıkarılan gazetecilerin tümünün Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi olmasına dikkat çeken DİSK eski Başkanı Kani Beko, “Gazetecilerin örgütlenerek haklarını aramasının, bir araya gelerek basın özgürlüğünü ve gazetecilik ilkelerini savunmasının önüne geçmek için sendika üyesi gazetecileri işten çıkarmak Anayasal özgürlüklerin de ihlalidir” diye konuştu.
BİK’İN KURULUŞ AMACINI HATIRLATTI
Basın İlan Kurumu’nun (BİK) Evrensel ve BirGün gazetelerinin ilan paralarını kesmesine tepki gösteren Beko, kurum yönetimine BİK’in tarihçesine dikkat çekti. Beko, “İnternet sitesinde kurumun tarihçesinin ‘1957 tarihinde çıkarılan Kararname ile tüm resmi ilan ve reklamların, gazete ve dergilere sadece bu şirket aracılığıyla dağıtılacağı duyuruldu. Devamında da ihale ilanlarının yayımlanacağı gazeteleri, doğrudan hükümetin seçmesini öngören düzenlemeler geldi. 1960’a kadar süren bu dönemde hükümet ile gazeteler, resmi ilan dağıtımları ve yayınları konusunda karşı karşıya geldi. Basın özgürlüğü tartışmalarının yaşandığı bu dönem, 2 Ocak 1961’de 195 sayılı Basın İlan Kurumu’nun kuruluşuna ilişkin kanunun kabul edilerek, 9 Ocak 1961’de resmi gazetede yayımlanmasıyla sona erdi.’ denilerek anlatılıyor. Anlıyoruz ki Basın İlan Kurumu, hükümetin ilan dağıtımında yayınları kayırmasının, ekonomik bir silah olarak kullanmasının önlenmesi için kurulmuş” sözleriyle hatırlatmada bulundu.
TAMAMEN POLİTİK BİR KURUM
Gelinen noktada Basın İlan Kurumu’nun tümüyle iktidarın, hatta kısa bir süre önce basın kurumlarını ve çalışanlarını fişleyen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) güdümünde olduğunun altını çizen Beko, 31 Ağustos 2019 tarihinde, SETA raporunun mimarı İsmail Çağlar’ın, BİK temsilciliğine atandığını söyledi. Atananlar arasında SETA ile ilişkili başkalarının da olduğuna vurgu yapan Beko, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “Hemen ertesi gün, 1 Eylül 2019 tarihinden itibaren BirGün ve Evrensel gazetelerine ceza yağmaya başladı. İktidar, cezalarla yıldıramadığı yayınları bu kez ekonomik olarak cendere altına almaya çalışıyor. Sadece ulusal yayınlar değil, Basın İlan Kurumu aracılığı ile desteklenmesi öngörülen yerel basın da cendere altında. Çok sayıda yayın yaşam mücadelesi veriyor, çalışanlarının ücretini ödeyemiyor. Basın İlan Kurumu, beğenmediği haberler nedeniyle gazetelere ceza veriyor, ilan kesiyor. Gazeteciler haberlerini 'beğendirme', 'yaranma' amacıyla değil, kamuoyunu aydınlatmak amacıyla yazarlar. Basın İlan Kurumu, iktidarların basın üzerindeki denetim aracıdır, iktidarın sopasıdır. Özerklikten uzak, tamamen politikleşmiş bu kurum ilanların dağıtımında adaleti değil, adaletsizliği temsil etmektedir.”
Gazetelerin ve gazetecilerin hangi nedenle ve hangi araçla olursa olsun, engellenmesinin, baskı altına alınmasının karşısında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini söyleyen CHP’li Beko sadece gazetelere değil Halk TV ile TELE 1 gibi muhalif televizyonlara da aynı baskıların uygulandığını sözlerine ekledi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konak Meclisi’nde Başkan Tugay’a destek açıklaması
Haziranın ayının ilk toplantısını gerçekleştiren Konak Belediye Meclisi’nde konuşan Başkan Mutlu,...
Beko: Taşeron işçilerin durumu Anayasa’ya aykırı
1 milyon işçiye kadro vereceğiz diyen iktidarın sadece 250 bin işçiye kadro verip geri kalan 750...
Emekli promosyonunda rekabet kızıştı!
Artan enflayon, ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle ay başını zor getiren...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...