CHP’li Beko, Yaylaköy için Meclis Araştırması açılmasını istedi
İzmir’in Karaburun ilçesine bağlı Yaylaköy’de büyük bir rantın döndüğünü ve bu süreçte köyün CB Kararnamesi ile ‘afete maruz bölge’ ile ‘özel çevre koruma alanı’ ilan edildiğini hatırlatan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, bölgede doğru tespitlerin yapılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’in doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Karaburun Yaylaköy’de onca mahkeme kararına, çevreciler ve bölge halkının eylemlerine rağmen rüzgar enerji santralleri (RES) şirketlerinin kapasite artışına izin verilmesinin tam bir ‘talan’ olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Yerleşim bölgeleri, tarım alanları, otlak ve meraların RES’ler eliyle bölge insanını yok sayarcasına yok edilmek istendiğine dikkat çeken Beko, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile 70 yıldır heyelan tehlikesi yaşanmamış olan bölgenin önce afete maruz bölge ilan edildiğini ardından da özel çevre koruma alanı ilan edilerek alanın planlama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçirildiğini ifade etti. CHP’li Beko, “Bölgedeki sorunun geldiği son aşamanın tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasamızın 98. maddesi, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
ŞİRKETLERİN DEĞİL 450 YILLIK KÜLTÜRÜN MENFAATİ DÜŞÜNÜLMELİ
Yaylaköy için alınan kararların geçmişe dayandığını ve burada konunun tüm tarafları ile karşılıklı anlaşarak kararların yenilenmesi, şirketlerin değil orada 450 yıldır Yörük kültürünü sürdüren yurttaşların menfaatlerinin düşünülmesi gerektiğini vurgulayan CHP Milletvekili Kani Beko, şunları söyledi: “20 Eylül 2018 tarihinde hazırlanan haritada, daha önce (1963) sınırlı tutulan ve 1983’te ise artık heyelan riskinin kalmadığı belirtilen Yaylaköy için, neredeyse tümüyle Afete Maruz Bölge ilanı istenmiştir. Yaylaköy’ün jeolojik ve jeofizik açıdan incelenerek etüt raporları oluşturulmalı, heyelan riski belirlenmeli ve varsa riskli bölgelerde yaşayan yurttaşlar köyün sağlam zeminli alanlarına taşınmalıdır. RES’ler de dahil her alanda çalışmalar durdurulmalı ve ilgili tarafların mahkeme kararlarına uyulması sağlanmalıdır. Tüm bu sürecin doğru ve bilimsel olarak incelenmesi, yukarıda sunulan ve araştırma sırasında belirlenecek nedenlerle Karaburun Yaylaköy’de sorunun geldiği son aşamanın tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz.”
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Doğal SİT alanlarıyla, ana kuş göç yollarının ortasında bulunan, eşsiz bitki örtüsü ile çok değerli, koruma altındaki türler ve hayvanları ile eşsiz bir coğrafyaya sahip İzmir ili Karaburun ilçesine bağlı Yaylaköy’de bulunan yerleşim bölgeleri, tarım alanları, otlak ve meralar RES’ler eliyle bölge insanını yok sayarcasına yok edilmek istenmektedir. Ancak hayata geçecek olan bu düzenleme nedeniyle bölgede ciddi sorunların ortaya çıkacağı ve dolayısıyla yaşamın ve bölgede yapılan üretimin sekteye uğrayacağı açıktır. 67 yıldır heyelan tehlikesi yaşamamış olan bu bölgenin Afete Maruz Bölge ilan edilmesi ise ayrıca incelenmesi gereken önemli bir başlıktır. Bu nedenle sorunun geldiği son aşamanın tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasamızın 98. maddesi, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.
Kani BEKO
İzmir Milletvekil
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
“Çocuklarımızın Geleceğini Çetelere Teslim Etmeyeceğiz”
CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, yeni nesil suç örgütleri,...
Konak ve Bayraklı’da zemin araştırması başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afetlere dirençli kent hedefi kapsamında Konak ve Bayraklı’da...
Beko: Taşeron işçilerin durumu Anayasa’ya aykırı
1 milyon işçiye kadro vereceğiz diyen iktidarın sadece 250 bin işçiye kadro verip geri kalan 750...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...