CHP’li Kılıç: “Tarım arazilerini koruduklarını sanıyorlar!”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “İzmir’in 16 ilçesinde jeotermal sahasının kiraya verilmesi” ile ilgili soru önergesini yanıtladı.
Soru önergesinin cevabına bakıldığı zaman “yanıtlanmadı” denilse daha doğru olacağını belirten Av. Kılıç, Bakan Pakdemirli’nin cevabının kanunları hatırlatmaktan ibaret olduğunu bildirdi.
Av. Sevda Erdan Kılıç, Bekir Pakdemirli’nin cevabında şunları kaydettiğini ifade etti:
“Ülkemizde, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında hangi sınıf tarım arazisinin hangi şartlarda hangi yatırımlar için tarım dışı amaçla kullanılacağı düzenlenmiş olup, birinci derecede önemli tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılması engellenmiş ve korunması sağlanmıştır.
5403 sayılı Kanun ile ülkemizde tarım arazileri üzerinde hiçbir şekilde plansız veya izinsiz yapılaşmaya izin verilmemektedir. İzinsiz yapılması halinde 5403 sayılı Kanunun 20’inci ve 21’inci maddeleri kapsamında işlem tesis edilmektedir.
Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır. Ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır.”
Av. Kılıç, Pakdemirli’nin; “5403 Sayılı Kanun kapsamında tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini, izinsiz yapılması halinde kanunun ilgili maddelerine göre işlem tesis edildiğini” kaydettiğini belirterek, şu hususları vurguladı:
“Sayın Bakan, biz sizden, hangi kanuna göre ‘tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini’ sormuyoruz; tarım arazilerini korumak için ne gibi önlemler aldığınızı soruyoruz. Ama siz bu önlemleri açıklamak yerine – muhtemelen bir önlem almadığınız için – kanunu hatırlatıyorsunuz. Sizin göreviniz kanunu hatırlatmak değil; kanunda yazılı olanı uygulamak, yani tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasını engellemek, bu araziler üzerinde yapılaşmaya izin vermemek ve izinsiz bina yapılanlara da ceza uygulamak.”
“Sormadığımız soruları sormuşuz gibi farzederek yanıtladı”
CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır.” diyerek de konuyu saptırdığını belirterek, “Bakanlık, sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine, sormadığımız soruları sormuşuz gibi farzederek cevap vermeyi tercih etmiştir. Keşke sorduğumuz soruları ‘sormuşuz gibi farzederek’ onlara cevap verseydiniz! Daha makbule geçerdi! Biz size, jeotermal faaliyetlerinin izinleri ve enerji santrallerinin denetiminin hangi bakanlığın görev alanında olduğunu sormuyoruz, kaç tane jeotermal tesis olduğunu, bunların ne kadarlık alanları kapsadığını ve tarım arazilerine uzaklığı ya da yakınlığını soruyoruz. Bu sorulara cevap verseydiniz, konuyla ilgili daha detaylı ve tatmin edici bilgi vermiş olurdunuz.” dedi.
Bakan Pakdemirli’nin, “Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır” diyerek, yine önergedeki sorulara cevap vermekten kaçındığını ifade eden Av. Kılıç, şunları kaydetti:
“İzmir’in 16 ilçesindeki verimli tarım arazileri jeotermal tesis bahanesiyle yok edilecek, bu işletmelerin olduğu yerlerde kanser vakalarının artışı söz konusu olabilecek, binlerce yıldan beri üretilen ve kutsal ürün olarak kabul edilen incir ve zeytin ile dünyaca ünlü sultaniye üzümü ve kestane, jeotermal enerji santrallerinin bıraktığı atık ve yarattığı hava koşullarından olumsuz etkilenecek ama siz bunlarla ilgili ne yapıldığını ya da yapılacağını açıklamak yerine, ‘265 büyük ova koruma alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunmasının sağlandığını açıklayacaksınız. Bu resmen bizimle, vatandaşla dalga geçmektir. Artık dalga geçmeyi bırakın da gerçekten tarım arazilerinin yok olmaması için ne yapıldığını açıklayın. Fakat onu da açıklayamıyorsunuz, çünkü buraları korumak yerine tam tersine rant uğruna yok etmenin çabası içerisinde oldunuz iktidarınız boyunca.
Tarım arazilerini koruduğunuzu söylüyorsunuz ama aslında koruyamadığınız ve bunu da başta Bakan Bekir Pakdemirli olmak üzere bütün bakanlık bürokratları bildiğiniz için, nasıl koruduğunuzu bir türlü açıklayamıyorsunuz. Ama zamanı geldiğinde biz sizin tarım arazilerini nasıl korumadığınızı, rant uğruna nasıl birilerine peşkeş çektiğinizi, kimlerin bundan zengin olduğunu tek tek açıklayacağız; kimsenin bundan şüphesi olmasın.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Alaşehir’i çoşturacak projede 1. Kısım tamamlandı Damla...
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı...
Tuzlu Kahve Ekibi Hayatını Kaybeden Serhat Kılıç'ı Andı
Tuzlu Kahve dizisi ekibi, hayatını kaybeden çalışma arkadaşları Serhat Kılıç'ı set ortamında...
Ege Yıldızı Bornova’da parlayacak
Bornova Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek adına önemli bir adım daha attı. Tarım ve...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...