CHP'li Kılıç, unutulan depremzedeleri sordu.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, unutulan depremzedelerin, apartman görevlilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
Av. Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.
İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim Cuma günü meydana gelen ve Bayraklı İlçesi’nde yıkıcı etkiye sebep olan depremde 115 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Av. Kılıç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yaptığı son açıklamaya göre; ağır hasarlı ve yıkık bina sayısının 376 olarak belirlendiğini, orta hasarlı bina sayısı 410 olurken, az hasarlı bina sayısının ise 4 bin 132 olarak tespit edildiğini ifade etti.
CHP Milletvekili Av. Kılıç, ağır ve orta hasarlı binalarda yaşayanların çadır alanlarına ya da yakınlarının yanına yerleşmek zorunda kaldığını, çoğu depremzedenin de çadır alanlarından zor koşullarda işlerine gidip gelmek zorunda kaldığını kaydetti.
“Hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri psikolojilerini bozmaktadır”
Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:
“Depremden etkilenen herkesin yaraları sarılmaya çalışılırken, unutulan depremzedeler de oldu. Kim bunlar? Apartman görevlileri. Apartman görevlileri de en az ev sahibi ya da kiracılar kadar depremden çok büyük zarar gördü. Oturdukları evleri depremde ya yıkıldı veya çok büyük hasar gördüğü için oturulamaz durumda. Durum böyle olunca, ağır hasarlı ve bir bölümü yıkılan binalarda çalışan apartman görevlileri hem evsiz hem de işsiz kalmış oldu. Az hasarlı binalarda çalışanların bir bölümü de apartman sakinlerinin ayrılması nedeniyle işten çıkartıldı. Hatta bazı görevliler ise kimse olmadığı için soğukta binaların başında sabaha kadar nöbet tutmak zorunda bırakılmaktadır.
Yıkılan binalarda oturan sakinlerden enkazın altında kalarak hayatını kaybedenlerin kimlik tespitleri çoğu zaman, onları tanıdıkları gerekçesiyle apartman görevlilerine yaptırılmaktadır. Bu da zaten depremden maddi-manevi çok olumsuz etkilenen görevlilerin psikolojilerini bozmaktadır. Bu nedenle kimlik tespiti yaptırılan apartman görevlilerine psikolojik destek de verilmelidir.”
“Evinden olduğuna mı yansın, işsiz kaldığına mı yansın?”
Mağdur olan bir depremzede apartman görevlisini örnek gösteren CHP’li Av. Kılıç, “Bu apartman görevlisinin oturduğu bina için net bir hasar tespit çalışması yapılmıyor ancak binaya ‘az hasarlı’ denildiği için binada oturan herkes risk almayarak binayı terk ediyor. Bunun üzerine binanın yöneticisi, ‘herkes başının çaresine baksın’ diyerek apartman görevlisinin işine son veriyor. Şimdi 16 yıldır aynı apartmanda çalışan bu görevli evinden olduğuna mı yansın, işsiz kaldığına mı yansın? 16 yıldır aynı apartmanda çalıştığı halde sadece son 5 yıl sigortası yatıyor. Görevlinin kira sözleşmesi bulunmadığı için depremden sonra kira yardımı da alamıyor. Bu nedenle en kısa sürede unutulan depremzedeler, apartman görevlilerinin sorunlarına da el atılmalıdır.” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Roman Yarışması 6. Kez...
Çiğli Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Fakir Baykurt Roman Yarışması’nın ödül...
Fakir Baykurt Roman Ödülü’nün sahibi belli oldu
Çiğli Belediyesi tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü, Yazar İlhan...
İzmir'in önemli ismi sordu: CHP nereye koşuyor?
İzmir'in önemli isimlerinden Sıtkı Şükürer, gazete yazısında, bazı tahminlerde bulunarak sordu:...
POLİTİKA Haberleri
TümüYENİ PARTİ GAZİEMİR’DEN SESLENDİ: “YENİ PARTİ’NİN GÜCÜ...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, İzmir’de partisinin kısa sürede 600 bin üyeye...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı’ndan 30 Ağustos...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar İlçe...
AK Parti’de dikkat çeken atamalar! 4 ilde il başkanı...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle gerçekleştirilen...
AK Parti İzmir’den 30 İlçe Tanıtım ve Medya Başkanları...
AK Parti İzmir Tanıtım ve Medya Başkanı Safa Narlı ‘’AK Parti’nin milletimizle iletişiminde...
YENİ PARTİLİ ÖSEN’DEN RAKAMLARLA ‘BARINMA’ TABLOSU: ÇÖZÜM...
YENİ Partili Seda Kâya Ösen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2026 yerleştirme...
CHP'den İzmir İçin Turizm Atağı
CHP İzmir İl Başkanlığı, saha çalışmalarının yanı sıra kentteki farklı sektörlerin sorunlarına...
Başkan Güç: Yeni Parti Aliağa’dan İzmir’e Ve Tüm Ülkeye...
YENİ Parti İzmir’de ilçe başkanlıklarının açılışlarına Aliağa’dan başladı.
18 yıllık aile dostu Seyfi Beyaz ifadesinde geri adım...
Görevden alınan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu dahil 53'ü tutuklu 414 sanıklı davanın yargılaması...
AK Partili başkanın bastırdığı düğün davetiyesi olay oldu
AK Parti Aybastı İlçe Başkanı Kamil Yediyıldız, oğlunun düğün davetiyesine gelin ve damat...
Cezaevindeki Görkem Duman'dan nişanlısı Sevcan Orhan'a...
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile nişanlısı türkücü Sevcan Orhan'ın mutluluğu, Duman'ın...
KONAK'TA CHP VE DİĞER PARTİLERDEN AK PARTİ’YE 500 KİŞİLİK...
AK Parti Konak İlçe Başkanlığı, AK Parti'ye toplu katılım töreni gerçekleştirdi. CHP ve diğer...
AK Parti İzmir’den vefat eden dava arkadaşları için mevlit
AK Parti İzmir, vefat eden teşkilat mensupları için Mevlid-i Şerif ve Dua Programı düzenledi.