BIST 100 12.888,33 %0,00 Altın 6.733,84 ₺/gr %0,23 Bitcoin $84.026 %0,09 Dolar 48,97 ₺ %0,19 Euro 55,82 ₺ %0,16 Sterlin 64,82 ₺ %0,16 Gümüş 100,50 ₺/gr %0,16 Ethereum $2.674,06 %0,43 İsviçre Frangı 59,07 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,62 ₺ %0,13 Avustralya Doları 34,42 ₺ %0,39 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 13,04 ₺ %0,17 BAE Dirhemi 13,33 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,71 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,15
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA CHP’li Polat’tan su sorunu araştırılsın önerisi!

CHP’li Polat’tan su sorunu araştırılsın önerisi!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Türkiye’nin su havzalarının korunması ve su kaynaklarından daha verimli bir şekilde yararlanılmasını sağlamak amacıyla, sosyal ve toplumsal bilincin oluşturulması için araştırma önergesi verdi.

0Yorumlar
CHP’li Polat’tan su sorunu araştırılsın önerisi!

Artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye’nin ‘su fakiri’ bir ülke olma yolunda olduğunu söyleyen Polat, “Su sorunu sadece yerel yönetimlere bırakılamaz. Tahtalı Barajı’nda geçen yıl %65 olan su seviyesi bu yıl %35’lere inmiş durumda. Ortak akıl ile oluşturacağımız toplumsal duyarlılık ve olağanüstü tasarrufla bu süreci atlatabiliriz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Türkiye’nin su havzalarının korunması ve su kaynaklarından daha verimli bir şekilde yararlanılmasını sağlamak amacıyla, sosyal ve toplumsal bilincin oluşturulması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) araştırma önergesi verdi.

POLAT ÖNERİLERİ SIRALADI!

Suyun sadece insanlar için değil, yaşayan bütün canlılar için en önemli yaşam kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Polat, “Su, sadece canlıların değil, neredeyse tüm sektörlerin en temel girdilerinden biridir. Özellikle enerji üretimi için çok önemli bir kaynaktır; zira birçok enerji sistemi üretim sürecinde suya ihtiyaç duymaktadır.  Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan, köyden kentte göçün ve kentteki nüfus yoğunluğunun artması gibi nedenler ve bunun doğal sonucu olarak artan gıda talebi, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de her yıl kullanılan su miktarının %73’ünün tarımda kullanılmasına sebebiyet vermektedir. Su kaynaklarının yetersizliği ve su kirliliği küresel bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu durum, birçok ölüm ve salgını da beraberinde getirmektedir. Dünya yüzeyinin %70’i su ile kaplı olmasına rağmen, içme suyu olarak kullanılabilecek tatlı su dünya rezervinin ne yazık ki %3’ü kadardır. Üstelik tatlı su rezervleri de insan ve doğal afetler kaynaklı sebeplerle günden güne kirlenmektedir. Bu kapsamda su havzalarımızı korumak için endüstriyel olarak alınabilecek önlemlerin yanı sıra bireysel önlemler de büyük ehemmiyet arz etmektedir. Fabrikaların atık miktarını azaltması ve su filtreleri oluşturması probleme bir çözüm getirebilir. Ayrıca bireysel olarak alınacak önlemler de mevcuttur. Örneğin; tarımda kimyasal gübreler yerine doğal gübreler kullanılması bu çözümlerden biridir” dedi.

TİTİZLİKLE ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR

Bir başka sorunun izinsiz yapılan sondaj kuyuları olduğunu belirten Polat, “Sondaj kuyuları maalesef yeraltı sularımızı tüketmektedir. Türkiye’de kullanılan yeraltı sularının yaklaşık üçte biri 94 bin sondaj kuyusu ile Konya Havzası’ndan çıkarılmaktadır. Belirlenen su rezervi 2,4 milyar m³ iken, fiili kullanım yılda 4 milyar m³’dür. Bu durum, Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyu rezervlerinin sürekli düşmesine neden olmaktadır. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan ‘Kuyu Envanter Tespitleri’ çalışması, bölgedeki 94 bin kuyudan 67 bininin ruhsatsız olduğunu ortaya koymaktadır. Uzmanlar mevcut durumun devam etmesi halinde, 2025 yılından sonra yeraltı suyu çekiminin sağlanamayacağını belirtiyor. Bu durum, başta tarımsal istihdam olmak üzere, Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan Konya Kapalı Havzası’nı ciddi ölçüde etkileyecektir. Türkiye, sanılanın tersine, su zengini bir ülke değildir. Halen, kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke kabul edilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağını öngörülüyor. Bu durumda, kişi başına düşen su miktarının 1.120 m³/yıl olması beklenmektedir. Diğer bir deyişle, artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, ‘su fakiri’ olma yolunda ilerlemektedir. Türkiye’nin su havzalarının korunması ve su kaynaklarından daha verimli bir şekilde yararlanılmasını sağlamak amacıyla sosyal ve toplumsal bilincin oluşturulması için konunun titizlikle araştırılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ TASARRUF!

Türkiye’de su sorununu sadece yerel yönetimlere bırakılmaması gerektiğini söyleyen CHP’li Polat, “Bugün birçok sektörün en önemli girdisinin su olduğu bir gerçektir. Eğer bugün yapılan yatırımlarda su ayak izini hesaplayıp ona göre çevreci yatırımları teşvik etmezsek, yarın çocuklarımız Cape Town’daki gibi yerel yönetimlerce planlanan ve önlem amaçlı hayata geçirilen günlük kişi başı su tüketiminin 25 litre ile sınırlanmasını sağlayan yaptırımlar ile karşı karşıya kalacak. Su ile yaşayacağımız sıkıntıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer sürekli uyarılarda bulunuyor. Suyu artık duyarlı kullanmak yetmiyor, olağanüstü tasarrufa gitmemiz gerekiyor. Tahtalı’da geçen yıl aynı zamanlarda %65 olan doluluk seviyesi, bugün %35'lere düşmüş.  Kuraklık tedbirleri yetersiz bırakabilir. Ortak akıl ile oluşturacağımız toplumsal duyarlılık ve olağanüstü tasarrufla bu süreci atlatabiliriz” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

CHP İzmir’den DEVA Partisi’ne Ziyaret

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve il yönetimi, DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret...

22 saat önce

CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...

1 gün önce

Başkan Çağatay Güç: "CHP'nin oyları yüzde 4'ü geçmiyor"

Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...

1 gün önce

DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi! Bostanlı Pazaryeri’nde...

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, Karşıyaka programı kapsamında Bostanlı...

1 gün önce

Mesut Ergin’den Ankara’da Özgür Özel’e ziyaret

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ankara temasları kapsamında YENİ Parti Genel Merkezi’ni...

1 gün önce

Saniye Bora Fıçı AKP'ye geçti, sendikaya 'boşaltın' dedi!

CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı'nın ilk icraatlarından...

1 gün önce

Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...

YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

3 gün önce

Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...

3 gün önce

Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı

Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...

7 gün önce

Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...

11 gün önce

Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...

Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...

11 gün önce

MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...

11 gün önce