BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA CHP'li Serter’in açıklaması hızlı sonuç verdi: İzmir İl S...

CHP'li Serter’in açıklaması hızlı sonuç verdi: İzmir İl Sağlık Müdürlüğü o siteyi yeniden düzenledi

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter’in dün sabah saatlerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait tahlil sonuç sitesinde vatandaşların gizli kalması gereken sağlık bilgilerinin kamuya açık olarak sunulmasına tepki göstererek açıklama yapması hızlı sonuç verdi.

0Yorumlar
CHP'li Serter’in açıklaması hızlı sonuç verdi: İzmir İl Sağlık Müdürlüğü o siteyi yeniden düzenledi

Dün ilk önce siteye erişim engellendi,  daha sonrasında ise ikili kimlik doğrulama sistemine geçiş yapılarak T.C. No ve barkod numarası istenerek sonuçlar öğrenilmeye başlandı.

Vatandaşların kişisel verilerin korunması kanunu kapsamına giren sağlık bilgilerinin devletin resmi sitesinde açık vaziyette durduğunu belirterek İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir dilekçe veren Serter’in bu hamlesi üzerine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önce siteye erişimi engelledi ardından da ikili kimlik doğrulama sistemine geçiş yaptı.

Sabah saatlerinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde dilekçesini teslim ettikten sonra bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, kişisel bilgilerin bir devlet kurumu tarafından bu şekilde aleni olarak açık tutulmasının büyük bir hata olduğunu ifade etmişti. Serter’in dilekçesi ve açıklamasına kadar faaliyette olan “https://lab.ism.gov.tr/alissonuc/HastaSonuc_Lab.aspx” isimli internet sitesi üzerinden İzmir’de bulunan Aile Hekimliği Birimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Evde Bakım Birimlerine sağlık taraması yapılabilmesi amacıyla vatandaşlara ait kan tahlil sonuçlarının uzun zamandır kamuya açık olduğunu belirten Serter, “Söz konusu uygulama vatandaşlarımız için oldukça yararlı olmakla birlikte yaptığımız incelemeler neticesinde “https://lab.ism.gov.tr/alissonuc/HastaSonuc_Lab.aspx” isimli internet sitesine erişim sağlandığında “Hasta Sonuç Raporu” ekranında yer alan alanlardan “Ad” ve “Soyad” kısımlarını doldurarak vatandaşlarımıza ait çok özel nitelikli ve gizli kalması vatandaşın temel hak ve özgürlüklerinin korunabilmesi adına çok önemli olan kişisel sağlık verilerini içeren laboratuvar sonuçlarına başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın erişilebildiği görülmüştür. Tarafımızca henüz ihlalin boyutları başka bir deyişle kaç kişinin bu ihlalden etkilendiği net bir şekilde tespit edilememesine rağmen, yüz binlerce kişiye ait sağlık verisinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerekli hukuki, idari ve teknik tedbirler alınmaması nedeniyle sızdırıldığı  tahmin edilmektedir. Dilekçemizi vererek bu açıklamayı yaptıktan hemen sonra önce siteye erişim kaldırıldı, sonrasında da ikili kimlik doğrulama sistemine geçilerek yanlış düzeltildi. Bunu olumlu buluyoruz” diye konuştu.

Bu durum başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında düzenlenen “Özel Hayatın Gizliliği”nin ihlali anlamına gelmekle birlikte, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ilgili yasal diğer mevzuatlarına açıkça aykırılık teşkil ettiğine dikkat çeken Serter, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada, kişisel sağlık verileri üst düzey koruma gerektiren ve bireylerin en mahrem bilgilerini içeren verilerden olmaktadır. Bunların ifşa olması veya yeterli düzeyde korunmaması halinde ferdin şahsi, ailevi, sosyal ve ekonomik hayatı yönünden telafisi imkânsız zararlar doğurabilecek olup toplum sağlığını da oldukça olumsuz etkileyecek mahiyette olduğundan söz konusu ihlale bir an önce son verilmesini olumlu bulmakla beraber, bugüne kadar bu durumdan zarar görenlerin mağduriyet yaşayanları düşünürsek, sorumlular hakkında bir soruşturma açılıp açılmadığını da kamuoyu merak etmektedir”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...

6 gün önce

Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...

6 gün önce

Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

6 gün önce

CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...

CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...

10 gün önce

Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti

2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...

10 gün önce

Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 gün önce

Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak

Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...

10 gün önce

Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...

YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...

11 gün önce

Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...

AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...

12 gün önce

Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...

Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...

12 gün önce