"Deprem gerçeğine dikkat çekerek hükümeti uyardı"
CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Karaburun ve Seferihisar merkezli son depremler üzerine İzmir’de olası büyük bir depreme karşı hükümeti uyardı.
Kılıç, İzmir’in dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız ve kırılgan şehirler arasında ilk 10’da olmasına karşın, bütün dikkatlerin İstanbul ve Marmara Denizi üzerinde yoğunlaştığına vurgu yaparak konuyla ilgili hem araştırma hem de soru önergesi hazırladı.
Geçtiğimiz pazar günü art arda yaşanan ve İzmir’in tamamında hissedilen depremler üzerine CHP Parti Meclisi ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç harekete geçti. Konuyla ilgili hem araştırma hem de soru önergesi hazırlayan Kılıç, İzmir’de yaşanacak olası büyük bir depreme karşı hükümeti uyardı.
Yaşanan son depremlerle ilgili İzmir’deki tektonik hareketliliğe dikkat çeken Kılıç, hazırladığı araştırma önergesiyle Meclis’te komisyon kurulmasını talep ederken, İçişleri Bakanlığına yönelik soru önergesinde de şu ifadelere ve sorulara yer verdi.
“Ülkemiz topraklarının %92’si deprem riski taşımakta, nüfusumuzun %95’i bu bölgelerde yaşamaktadır.
İzmir ise İstanbul’dan sonra deprem riski açısından en kırılgan illerin başında gelmektedir. Yerbilimcilerin açıklamalarına göre İzmir ve çevresi dünyanın tektonik yönden en aktif bölgelerinden biridir. Son bir asır içinde İzmir’de, 6 ve üzeri şiddetinde 5 deprem meydana gelmiş, can ve mal kayıpları yaşanmıştır. Yapılan araştırmalara göre doğu – batı uzantılı iki ana kırık aktif durumda olup büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir. Bölgenin depremselliği hareketli olduğu için zaman zaman stres boşalmaları olmakta, bu depremler artçılarla birlikte bir dizi şeklinde devam etmektedir. Bunun son örneği 28 Ekim 2018 Pazar günü yaşanmıştır. Birinin merkez üssü Karaburun, dördününde Seferihisar olan ve büyüklükleri Richter ölçeğine göre 3.4 ile 5.1 arasında meydana gelen depremler can ve mal kaybına yol açmasa da büyük korkuya ve paniğe yol açmıştır.
Öte yandan yapılan araştırmalar göre İzmir, dünyada depreme karşı en hassas, korunmasız, zayıf ve kolayca yaralanır şehirleri arasında ilk 10’dadır. Bu nedenlerle geçmişte de büyük depremler yaşayan İzmir’in, olası yıkıcı bir depreme karşı hazırlıklı olması gerekmektedir. Bu bağlamda;
Ülkemiz topraklarının %92’sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun %95’inin bu bölgelerde yaşadığı ve büyük sanayi kuruluşlarının %98’inin bu bölgelerde bulunduğu gerçeğine karşın, 17 Ağustos benzeri olası büyük bir depreme karşı hazırlıklı olmak amacıyla İstanbul ve İzmir gibi risk taşıyan şehirlerimizde bugüne kadar neler yapılmıştır?
17 Ağustos 1999 Gölcük depremi sonrası genellikle İstanbul ve Marmara Denizi’ndeki depremselliğin öncelikli olarak tartışıldığı ve ağırlıklı olarak bu bölgelerde önlem almaya yönelik çalışmaların yapıldığı bir gerçektir? İstanbul ve çevresinden sonra deprem açısından en riskli bölge olan İzmir ve çevresiyle ilgili olarak hangi çalışmalar yapılmıştır? İzmir’in deprem açısından risk haritası çıkarılmış mıdır?
İzmir ve İzmir Körfezi’nde ara ara meydana gelen ve artçılarıyla birlikte dizi halinde süren deprem ve sarsıntıların yarattığı hasarlarla ilgili bir çalışma yapılmakta mıdır? Okul, hastane vb. kamu binalarının depreme dayanıklılıklarıyla ilgili bir ölçüm yapılmış mıdır?
İzmir’de sık sık meydana gelen depremlerden dolayı hasarlı yapı ve konutların ne kadarı yıkılıp yenisi yapılmış, ne kadarında güçlendirme çalışmasında bulunulmuştur? Riskli bölgelerdeki yapıların zemin etütleri yapılmış mıdır?
Bakanlığınıza bağlı AFAD Genel Müdürlüğü’nce olası büyük bir İzmir depremine karşı halen hangi çalışmalar yürütülmektedir? İzmir, depreme hazırlıklı mıdır?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bayraklı Belediyesinden miniklere deprem bilinci eğitimi
Bayraklı Belediyesi, Türkiye’nin deprem gerçeğine dikkat çekerek afet bilincini artırmaya yönelik...
Meteoroloji Uyardı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kasım ayının ilk haftasında ülke genelinde etkili olacak yağışlara...
Deprem uzmanı uyardı: İzmir'in o ilçelerinden ev almayın!
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından, 'uyarıyorum'...
POLİTİKA Haberleri
TümüÜsküdar Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkan...
Üsküdar Belediyesi’nde 21-21 eşitlikle başlayan başkan vekilliği seçimi dördüncü turda...
Türk-İş Ege Başkanı Çakmak’tan otoyol ve köprü...
Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, sendikal örgütlenme çalışmaları, işçilerin yaşadığı...
Yeni Parti Seferihisar’da ilçe binasını açtı: “Tek...
YENİ Parti Seferihisar İlçe Başkanlığı yeni binasına düzenlenen törenle kavuştu.
CHP Gaziemir’den “Etik ve Şeffaflık Kurulu” hamlesi
CHP Gaziemir İlçe Örgütü, siyasette etik, şeffaflık ve hesap verebilirliği güçlendirmek amacıyla...
Kılıçdaroğlu’ndan Buca’da villa tepkisi: Arsayı siz sattınız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Buca Kaynaklar’da villa yapılaşmasından şikâyet eden...
AK Parti Menderes Danışma Meclisi’nde Toplandı
AK Parti Menderes İlçe Teşkilatı, genişletilmiş ilçe danışma meclisinde toplandı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ikinci günü! Ziyaretler...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretinin ikinci gününde Kaynaklar'da köy halkıyla...
Aliağa’nın MHP’li Başkanı Serkan Acar’dan iddialı çıkış!...
Aliağa’da başarılı işlere imza atan Acar, “Geldiğimiz nokta İzmir’in çok üzerinde. Bunu yeterli...
Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de! İşte saat saat programı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'e geliyor. Kılıçdaroğlu iki günlük İzmir...
ZAFER PARTİSİ KARABAĞLAR’DAN 30 AĞUSTOS’TA ESNAFA BAYRAK...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar’daki...
YENİ PARTİ GAZİEMİR’DEN SESLENDİ: “YENİ PARTİ’NİN GÜCÜ...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, İzmir’de partisinin kısa sürede 600 bin üyeye...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı’ndan 30 Ağustos...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar İlçe...
