‘Devlet, PKK, bağımsız gözlemciler...’
DEM Partili üst düzey bir yetkili, çözüm süreci kapsamında silahların bırakılması için üçlü komisyon önerdiklerini, ancak AK Parti’nin net bir tutum ortaya koymadığını belirtti.
DEM Partili üst düzey bir yetkili, çözüm sürecinin yeniden canlandırılması kapsamında PKK'nin silah bırakması için üçlü bir komisyon önerdiklerini açıkladı. Ancak yetkiliye göre, AKP cephesi sürece dair hâlâ net bir tutum ortaya koymuş değil.Halk TV yazarı İsmail Saymaz’a konuşan DEM Partili üst düzey bir yetkili, hükümetin terörle iltisaklı suçlara yönelik yasal düzenlemelerde ayak direttiğini ve bu durumun çözüm sürecine dair mekanizma tartışmalarını sekteye uğrattığını söyledi. Yetkili, “AK Parti, siyasi davalara ve siyasi suçlara değmeyecek bir paket getiriyor. Biz buna şiddetle muhalefet edeceğiz” ifadelerini kullandı.
PKK’NİN KOMİSYONDA OLMASI ÖNERİSİ
Saymaz’a konuşan DEM Partili yetkili, PKK’nin silah bırakma süreci için üçlü ya da bağımsız bir izleme komisyonunun kurulması gerektiğini belirtti. Bu mekanizmanın devlet, PKK ve bağımsız gözlemcilerden oluşması gerektiğini vurgulayan yetkili, “Öcalan-devlet arasındaki tartışma şuraya ulaştı: PKK kongresinden sonra yapılması gereken temel şey, hukuki çerçevede bir düzenleme ve silahların pratik olarak devreden çıkarılması meselesi. Bunun için bir mekanizmaya ihtiyaç var; üçlü, ikili, bağımsız bir komitenin gözetiminde. Bunlar tartışılıyor. İktidar bu konuda hala önerisini ve fikrini netleştirmiş değil. Kürt hareketinin fikri nettir. PKK’dan ve devletin kimi birimlerinden oluşan bir mekanizmanın yanı sıra bağımsız bir komitenin; partiler olur, meclis alt komisyonu olur, gözlemci heyetin mekanizmada yer alması. Böyle bir önerisi var.”Öcalan’ın sürece dahil edilmesinin PKK’nin temel şartı olduğunu belirten yetkili, "Bu kongre şartıdır" dedi.
AK PARTİ VE MHP’NİN TUTUMU
DEM Partili yetkiliye göre, MHP çözüm süreci için “Gereken neyse yapılmalı” görüşünde. AKP ise oy kaygısı taşıdığı ve özellikle FETÖ davaları gibi başka çevrelerin de bu düzenlemelerden faydalanabileceği endişesiyle yasal düzenlemelere mesafeli duruyor.
YASAL DÜZENLEME VE İNFAZ İNDİRİMİ
Yetkili, bayramdan önce gündeme gelmesi beklenen infaz düzenlemesinin, siyasi suçlar ve davaları kapsamaması halinde sert muhalefet edeceklerini açıkladı: “Bu haliyle çözümle uzaktan yakından ilgisi yok. Biz, siyasi tutsakları da kapsayan cesur bir düzenleme istiyoruz."
İMAMOĞLU’NA ZİYARET MESAJI
Muhalefetin DEM Parti’ye yönelttiği “İmamoğlu’na ilgisizlik” eleştirilerine de yanıt veren yetkili, Ekrem İmamoğlu’nun, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Can Atalay ve Osman Kavala ile birlikte sürecin merkezinde olduğunu söyledi. “İmamoğlu büyük bir haksızlığa uğradı. Kısa sürede eş başkanlarımız cezaevinde kendisini ziyaret edecek” dedi.Ziyaretin Kurban Bayramı sonrasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
PKK’nın silah bırakması sonrası Bahçeli’den mesaj
MHP lideri Devlet Bahçeli, PKK'nın silah bırakma kararıyla ilgili açıklamasında, "Kötü anılar...
Dervişoğlu: ''PKK’nın şehit ettiği evlatlarımızın...
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, "Bu ülkenin sırf PKK teröründen 50 bin şehidi var.
MSB'den PKK açıklaması
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısına...
POLİTİKA Haberleri
TümüSevda Erdan Kılıç, Cimer Başvuruları Üzerinden İktidara...
“Bu insanları bu noktaya bu iktidar getirdi; 25 yıldır sorunları görmezden geliyor, yoksulluğu...
Yeni Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel: “Çocuk...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Çocuk Koruma Kanunu'nun ikinci bölümü üzerine yaptığı...
Özel, Silivri'de konuştu
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı...
8 kişinin tedbir kararına itirazını reddetti
CHP'nin butlan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) tedbirli olarak ihraç talebiyle YDK’ye sevk edilen 7...
'Savunma hakkı engellenir durumda'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin...
Özgür Özel İzmir'de halka seslendi: Yeni iktidar...
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel kentte Küçük Menderes turuna çıktı. Özgür Özel gittiği...
Özgür Özel: Başkan Tugay'ın düşüncesine saygılıyım
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel İzmir'de yoğun bir mesai harcadı. Şehrin farklı...
Özgür Özel'den açıklamalar: İktidara giden bir yol açacağız
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel Beydağ'da açıklamalarda bulundu.
‘Seçmen zorunluluğu anlar’
CHP’de seçilmiş yönetimi destekleyen il başkanları, yeni parti talebinin daha çok gençlerde...
Butlan yönetiminin sözcüsü Sarı'dan 'olağan kurultay'...
Mutlak butlan' yönetiminin sözcüsü Müslim Sarı, MYK ve PM toplantılarının ardından açıklamalarda...
CHP MYK'dan Karar Çıktı: Antalya ve Kayseri İl Başkanları...
CHP'de Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve Kayseri İl Başkanı Ufuk Ozan Gözbaşı görevden alındı
Demirtaş'tan Kılıçdaroğlu'na ret
Kemal Kılıçdaroğlu’nun "dokunulmazlık" açıklamalarının ardından Edirne Cezaevi’nde tutuklu...