BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA Dikili'deki 'kişiye özel imar planı' meclis gündeminde!

Dikili'deki 'kişiye özel imar planı' meclis gündeminde!

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, İzmir’in Dikili İlçesindeki geniş tarım arazisinin imara açılması konusunda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına ayrı ayrı sunduğusoru önergeleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

0Yorumlar
Dikili'deki 'kişiye özel imar planı' meclis gündeminde!
 

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2009 yılında “Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi” ilan ettiği İzmir’in Dikili İlçesindeki 123 dönüm tarım arazisinin büyük bölümünün imara açıldığını belirten Av. Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dikili ilçe belediyesinin yetkisinden bağımsız şekilde bölgede kişiye özel düzenleme yapan bakanlığın bu işlemini, Tarım ve Orman Bakanlığının “uygundur” görüşüne dayandırdığını bildirdi.

CHP’li Av. Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dikili Belediyesinin planlarından bağımsız olarak, bakanlık yetkisiyle yapılan düzenleme kapsamında 123 dönüm tarım arazisinin 78 dönümünün “ticaret ve terminal alanı” olarak ilan edildiğini, böylece Dikili’nin tarım arazilerinin turizm kisvesi altında betonlaştırılmasının önünün açılmış olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığının bu düzenlemesi kapsamında; Dikili İsmetpaşa Mahallesinde özel bir şahsa ait 346 ada 48-49-50 ve 69 parsellerdeki tarım arazisinin termal turizm kapsamında imara açıldığını kaydeden Av. Kılıç, “Yapılan değişiklikle bölgeye AVM, yeme içme üniteleri, banka, perakende satış birimleri, showroom, büro, konaklama tesisleri, tarımsal depolama alanları, otopark yapabilecek.” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığının, termal tedavi ve kür merkezleri dışında doğrudan ticari faaliyetin hedeflendiği anlaşılan yeni imar planı değişikliğini, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün, “Söz konusu parsellerin tarım dışı amaçla kullanılmasında sakınca yoktur” görüşüne dayandırdığını bildirdi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, tarım arazilerinin imara açılmasına olanak sağlayacak bu planların, 7.10.2019 tarihinde askıya çıkarıldığını, söz konusu planlar askıya çıkarılırken, plan hiyerarşisi gözetilmeksizin bir oldu bittiye getirilircesine 1/100.000, 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli planların aynı anda onaylandığını bildirdi.

Bu plan değişikliğinin arazinin rant değerini bir anda çok yüksek orana çıkarttığını ifade eden CHP’li Av. Kılıç, “Bölgede tarım arazilerinin imara açılmasına olanak tanıyacağı ve emsal olacağı iddia edilen yeni düzenleme bakanlık yetkisiyle onaylanarak tamamlandı.” ifadesini kullandı. Belediyeler ve ilgili odaların bu tür düzenlemeleri “bütüncül planlama ilkesi” ve “eşitlik anlayışına” aykırı bulduğunu vurgulayan Av. Kılıç, ilgili oda ve derneklerin süreci yargıya taşıyacağını belirtti.

“BİTMEK TÜKENMEK BİLMEYEN RANT SEVDANIZDAN VAZGEÇİN”
CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Acaba bu plan değişikliği, kaçıncı kez bir tarım arazisinin ranta açılmasına olanak sağlayanplan değişikliğidir?AKP, Hükümet, bakanlıklar ve AKP’nin bürokratları acaba ne zaman vazgeçecektir bu plan değişikliklerini yapmaktan? Artık yeter. İşinize geldiği zaman ya da kullanmak istediğiniz zaman, ‘şu vatan toprağı, bu vatan toprağı…’ diyorsunuz, oraların ülke için ne kadar değerli olduğunu söylüyorsunuz.Peki, Dikili İlçesi’nde imara açtığınız o toprak vatan toprağı değil mi, değerli değil mi, orası ranta kurban edilebilir mi? O toprağı ekip biçmek varken, orada üretim yapmak varken, neden orayı ranta açıyorsunuz? Doymadınız mı? Evet, artık yeter; şu bitmek tükenmek bilmeyen rant sevdanızdan vazgeçin. Size bununla ilgili çağrıda bulunmuyorum;İzmir’li bir vatandaş,İzmir’lihemşehrilerimin Meclis’e gönderdiği bir temsilcisi olarak, onların sesi oluyorum.Ülkemizin nadide güzel topraklarını, arazilerini birilerine peşkeş çekmeyi bırakın artık. Dikili İsmetpaşa Mahallesi tarım arazisi kimin için imara açılmıştır? Buranın rantından kim ya da kimler yararlanacaktır?

İşin bir diğer ilginç tarafı dagörevi ülkemizin tarım arazilerini korumak olan, adı üstünde Tarım ve Orman Bakanlığınabağlı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ‘söz konusu parsellerin tarım dışı amaçla kullanılmasında sakınca yoktur’ diyebilmiştir. Bunu, bir tarım ve orman il müdürü nasıl diyebilmektedir? Aldığı eğitimi, tecrübesi, bilgisi ona bunu nasıl söyletebilmektedir? O da yoksa, bazı kurumlarda liyakat olmadan yapılan atamalar gibi torpille mi o göreve getirilmiştir ya da Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürünün TÜBİTAK’a atanması gibi, o konuyla alakası ve tecrübesi olmayan bir meslek sahibinin, ilgili olmadığı bir kurumun başına getirilmesi gibi mi atanmıştır?”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...

6 gün önce

Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...

6 gün önce

Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

6 gün önce

CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...

CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...

10 gün önce

Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti

2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...

10 gün önce

Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 gün önce

Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak

Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...

10 gün önce

Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...

YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...

11 gün önce

Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...

AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...

12 gün önce

Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...

Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...

12 gün önce