KONDA'dan erken seçim tahmini
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve T24 yazarı Murat Sabuncu, bu hafta Sayıların Dili’nde, Peker’in videolarında dile getirdiği iddiaları, AKP’nin bu konudaki sessizliğini ve muhalefetin gündeme getirdiği erken seçim tartışmalarını değerlendirdi.
''ÇEKİRDEK SEÇMEN 22-23'E DÜŞTÜ''
Son dönemdeki tartışmaların AKP seçmeninde yarattığı etkiye ve bu etkinin olası sonuçlarına ilişkin konuşan Ağırdır, seçmen kitlelerinin siyasi partiler konusunda nasıl tercihlerde bulunduğunu ve yaptıkları araştırmaların sonuçlarını anlattı.
1 Kasım 2015 seçimlerinde 100 seçmenden 90’ının sandığa gittiğini, 90 kişiden de 45’nin AKP’ye oy verdiğini belirten Ağırdır araştırma sonuçlarını şöyle yorumladı:
“O 45 kişinin 36-37 kişisi AK Parti’nin çekirdek seçmeni, 8’i de sempatizan seçmeniydi. Bu 36-37 çekirdek seçmenin 22-23 aralığına kadar gerilemiş olduğu. Bu düşmüş olsa bile AK Parti çekirdek seçmen itibari ile de toplam seçmeni itibariyle de Türkiye’nin hala en önde gelen partisi.
Bu 45 kişiden bu sayıya inerken eksilenler nerede dersen, eksilenler yeni bir partiye gitmiş değil. Onlar gri alanda bekliyorlar. Yeni bir siyaset onların aklını çelecek mi diye bekliyorlar.”
Ağırdır ayrıca şöyle konuştu: “Bütün bu hikayenin içinde Peker videoları kendi başına, seçmende çekirge gibi bir sıçrama yaratmayabilir ama bir yandan da şunu bilmiyoruz, biz kaynamakta olan suyun şu an kaç derece olduğunu bilmiyoruz.
Ama evet bir şey birikiyor, AK Parti her ay minik adımlar gibi görünen ama genel toplama baktığınız zaman neredeyse 1 Kasım 2015 seçimlerindeki oyunu esas alarak oradan da neredeyse yarıya yakını olduğunu görüyoruz.
Ama her ay düzenli olarak minik oranlarla devam ediyor olduğu için, bu eksilmenin ne kadarı Peker videolarıdır, ne kadarı gerçek hayatın enflasyonu, sağlık riski gibi şeylerdir orası tartışma konusu”
''YÜZDE 10'LUK BİR KESİM AKP'DEN KOPMUŞ''
Yüzde 10'luk bir seçmen kesiminin AKP'den koptuğunu söyleyen Ağırdır, “Bu videolar her ne kadar izleniyor olsa da insanların reel sorunları vear ve zihinleri bununla daha çok meşgul. Burada asıl temel meselelerden biri aşağı yukarı yüzde 10’luk bir küme var. Karakteri itibariyle dindar, yaşam biçimi olarak kentli modern ve şimdiye kadar iktidar etrafında olmuş veya değmiş.
Kimliğine baktığında 20 yıllık süreçte AK Parti yanında yer almış ama bugün bütün toplumun siyasi tercihlerinden ve tartışmalarından apayrı bir yerde duran bir yüzce onluk küme var. Ve o küme şu anda AKP’den kopmuş gibi görünüyor ama nereye varacağına dair bir emare yok. Dolayısıyla İyi Parti’nin DEVA’Nin veya Gelecek Partisi’nin şansının CHP’ye göre daha yüksek olduğu bir küme siyasetteki gelişmeleri bekliyor çünkü bu gidişattan ve AKP’den de rahatsız'' dedi.
ERKEN SEÇİM TAHMİNİ
Muhalefetin gündeme getirdiği erken seçim tartışmaları ve iktidarın buna karşı tavrını değerlendiren Ağırdır, 2022’nin Mayıs-Kasım ayları arasında bir erken seçim ihtimali olabileceğini söyledi.
İktidarın erken seçim isteme ihtimalini doğuracak 3 neden olabileceğini söyleyen Ağırdır, şöyle konuştu:
“Bir, İktidarın devlet mekanizmasına hakimiyetini kaybetmesi, burada zayıflama diyebiliriz ama henüz hakimiyetini kaybettiği söyleyemeyiz. İki, Yasa yapmak konusunda zorlanmalar, burada herhangi bir zorlanma yok, istediğini çıkarabiliyor. Üç, Hayati meseleleri yönetmiyor olma hali, evet burada giderek zorlaşıyor bu zorlanmadan dolayı bir direnç oluşacaktır, bu yarılma büyüdükçe hükümet de bu yarılmayı dinci ve şoven bir dille kapatmaya çalışıyor.
Hükümet bu üç gerekli şartı 2023e kadar yönetebileceğini düşünüyor ve riski dış dinamiklerde görüyor. 2020 mayısı ile 2022 kasımı arasında bir seçimi daha güçlü görüyorum ama bir yandan da sorunlar çoğaldıkça da içerdeki dinamikler değişebilir de. İçerdeki gerilim nedeniyle hükümet seçime gitmek zorunda kalabilir. ”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Cumhurbaşkanlığı'ndan Seçim Tarihi Açıklaması: Erken...
Cumhurbaşkanlığı, kamuoyunda tartışılan erken seçim iddialarına yanıt vererek seçim takvimini...
İzmir'e sonbahar gelmedi! Meteoroloji açıkladı: 3 Eylül...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) İzmir için kritik hava durumu tahmini geldi. 3 Eylül...
Dev bankadan altında ezber bozan rekor tahmini
Küresel yatırım bankası JPMorgan, merkez bankalarının güçlü rezerv alımları ve artan jeopolitik...
POLİTİKA Haberleri
TümüCHP İzmir’den DEVA Partisi’ne Ziyaret
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve il yönetimi, DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret...
CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...
Başkan Çağatay Güç: "CHP'nin oyları yüzde 4'ü geçmiyor"
Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...
DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi! Bostanlı Pazaryeri’nde...
DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, Karşıyaka programı kapsamında Bostanlı...
Mesut Ergin’den Ankara’da Özgür Özel’e ziyaret
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ankara temasları kapsamında YENİ Parti Genel Merkezi’ni...
Saniye Bora Fıçı AKP'ye geçti, sendikaya 'boşaltın' dedi!
CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı'nın ilk icraatlarından...
Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...
Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı
Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...
Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...
Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...
Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...
MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"
Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...