BIST 100 12.888,33 %0,00 Altın 6.733,84 ₺/gr %0,23 Bitcoin $84.026 %0,09 Dolar 48,97 ₺ %0,19 Euro 55,82 ₺ %0,16 Sterlin 64,82 ₺ %0,16 Gümüş 100,50 ₺/gr %0,16 Ethereum $2.674,06 %0,43 İsviçre Frangı 59,07 ₺ %0,03 Kanada Doları 34,62 ₺ %0,13 Avustralya Doları 34,42 ₺ %0,39 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 13,04 ₺ %0,17 BAE Dirhemi 13,33 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,71 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,15
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA MKE’de Sülün Osman’a taş çıkartacak satış

MKE’de Sülün Osman’a taş çıkartacak satış

Makine Kimya Endüstrisi (MKE) tarafından Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devralınan hurda kamyonetlerin satışı binek otomobil olarak yapıldı.

0Yorumlar
MKE’de Sülün Osman’a taş çıkartacak satış

Hurda kamyonet satışı otomobil olarak gösterilince KDV de yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak kesildi. İki yıl üst üste gerçekleşen bu satışlar nedeniyle kurum toplamda 1.4 milyon TL zarara uğradı.

Bir dönemin ünlü dolandırıcısı Sülün Osman’a dahi taş çıkartacak bu satış vergi denetiminde ortaya çıktı. Olayın ortaya çıkmasının ardından, 1301 adet aracı hurda olarak alan firmalardan 1.4 milyonluk KDV farkı geri istendi ancak olumsuz cevap alındı. Öte yandan MKE yetkilileri kamuoyuna yansırsa “prestij kaybına uğrarız” diyerek alıcı firmalara dava açmadı, 1.4 milyon TL bilançoya zarar olarak geçirildi.

SÜLÜN OSMAN BENZETMESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, MKE ile ilgili Sayıştay raporlarına yansıyan bulguları paylaştı. “Gün geçmiyor ki ülkede yeni bir yolsuzluk, usulsüzlük haberi almayalım” diyen Sertel, kamyonetleri otomobil olarak satanların Sülün Osman’a bile taş çıkartacak kişiler olduğunu söyledi. İki yıl aynı şekilde satış yapılmasına rağmen MKE yetkililerinin bu olayın peşine gitmediğini, dava dahi açmadığını dile getiren Sertel, şu bilgileri verdi:

“Sayıştay’ın 2019 yılı raporuna göre Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Ankara Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığınca MKE’nin 2015 yılına ilişkin 2015/12 vergilendirme dönemi inceleme altına alınmış. İnceleme sonucunda, Jandarma Genel Komutanlığından devredilen bazı araçların satışında, araçların ‘binek otomobil’ olarak değerlendirildiği ve yüzde 1 KDV hesaplandığı, ancak araçların ‘Kamyonet’ vasfında olduğu bu nedenle yüzde 18 KDV hesaplanması gerektiği belirtiliyor. Bu satış nedeniyle 2015-2016 hesap dönemine ait 723 bin TL ile 2017-2018 hesap dönemine ait 692 bin 637 olmak üzere toplam 1 milyon 415 bin 642 TL KDV farkı bilançoya faaliyet dışı zarar olarak geçirilmiş. Olayın vergi denetiminde ortaya çıkmasıyla bu hurda araçları alan firmalardan 1.4 milyonluk KDV farkı tahsil edilmek için girişimde bulunulduysa da alıcı firmalar yüzde 18 KDV uygulansaydı daha düşük teklif vereceklerini, ihale ilanında ve satış sonrası düzenlenen faturalarda satış bedeline yüzde 1 KDV uygulandığı bu nedenle ödeme yapmayacaklarını bildirmişler. Alıcılar belki kendilerince haklı bir nedenle resti çekiyor ancak MKE bu kişilere dava dahi açmıyor. Neden dava açılmadığı ve 1.4 milyonun direkt zarar olarak kaydedildiği sorgulanmalı ve hesabı sorulmalı.”

PRESTİJ KAYBI DEDİLER, DAVA AÇMADILAR

Sertel, kurum yetkililerinin bu durumu kişisel bir kusur olarak görmediklerini, kamyonetin otomobil olarak ihale edilmesini hata olarak kabul ettiklerini belirterek, iki yıl üst üste tekrarlanan bu “Hata”yı kamuoyunun ve yargının takdirine bıraktığını söyledi. Sertel, “Kurum yetkilileri konuyla ilgili Sayıştay’a verdikleri cevapta; bu tür satışların 20-25 yıldır devam ettiğini, kişisel kusur olmadığını, olay ortaya çıkarsa kamuoyu nezdinde prestij kaybına uğrayacaklarını ifade ediyor. Bu nedenle zararın tahsili için dava dahi açılmıyor. 1.4 milyon TL de faaliyet dışı zarar olarak bilançoya ekleniyor. Sülün Osman’a taş çıkaracak olaylar yaşanıyor ama dava dahi açılmıyor. Bu nasıl bir iştir” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

CHP İzmir’den DEVA Partisi’ne Ziyaret

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve il yönetimi, DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret...

21 saat önce

CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...

1 gün önce

Başkan Çağatay Güç: "CHP'nin oyları yüzde 4'ü geçmiyor"

Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...

1 gün önce

DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi! Bostanlı Pazaryeri’nde...

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, Karşıyaka programı kapsamında Bostanlı...

1 gün önce

Mesut Ergin’den Ankara’da Özgür Özel’e ziyaret

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ankara temasları kapsamında YENİ Parti Genel Merkezi’ni...

1 gün önce

Saniye Bora Fıçı AKP'ye geçti, sendikaya 'boşaltın' dedi!

CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı'nın ilk icraatlarından...

1 gün önce

Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...

YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

2 gün önce

Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...

3 gün önce

Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı

Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...

7 gün önce

Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...

11 gün önce

Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...

Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...

11 gün önce

MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...

11 gün önce