Palavraya inanmamızı beklemeyin!
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda tamamlandı. Kanun Meclis’te kabul edildi.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan Meclis’te yaptığı konuşmada, AKP’li milletvekillerinin Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı sadece savunma sanayideki gelişim ile açıklamaya çalıştığına dikkat çekerek, Türkiye’nin ihracatında, yüksek teknolojili ürünlerin oranının sadece yüzde 3 olduğunu ifade etti.
“Bir tarafta 300 bin dolara kurulan Amazon, diğer tarafta 750 milyon dolara dinozor parkı kuran yaratıcı zekâ” diyen CHP’li Bakan, teknoloji ve onu üretecek yaratıcının zekânın ancak bilgiye özgürce ulaşılan, özgür düşüncenin ve demokrasinin olduğu ülkelerde olabileceğini vurguladı.
‘Teknoloji dünyanın geleceğini şekillendiriyor ve biz yokuz!’
AKP’li milletvekillerinin Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı sadece savunma sanayideki gelişim ile açıklamaya çalıştığına dikkat çeken CHP’li Bakan, “AKP’li arkadaşlarımız Milgem, SİHA, İHA üretimleriyle ne kadar teknolojik bir ülke olduğumuzu izah etmeye, Türkiye’nin teknolojide geldiği noktayı sadece savunma sanayideki gelişim ile açıklamaya çalışıyor. Bayraktar’ın, ASELSAN’ın, TAİ’nin yaptığı üretim Türkiye’nin teknolojik durumunu özetlemek için yeterli mi gerçekten? Türkiye teknoloji üreten bir ülke mi? Değil… Dünyanın geleceğini şekillendirecek olan 58 ayrı teknolojik alanda ne kadar patent başvurusu var Türkiye’nin? Bu 58 alanın 50’sinde Amerika Birleşik Devletleri ilk sırada geliyor. Arkasından Çin, Güney Kore geliyor. Türkiye sıralamada bile yok. Yapay zekâ, büyük veri, 3D yazıcı, 5G teknolojisi, gıda ve çevre teknolojileri dünyanın geleceğini şekillendiriyor ve biz yokuz” dedi.
‘Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin oranı sadece yüzde 3!’
Türkiye’nin yüksek teknoloji ürün ürettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Bakan, bazı veriler paylaştı: “Bir ülkenin teknolojideki düzeyini tespit etmek için bilimsel yayın sayısına, patent sayısına, Ar-Ge harcamasına bakabiliriz. Ancak tüm bunlardan önemlisi o ülkenin yüksek teknolojili ürünlerinin toplam ihracattaki oranıdır. Türkiye’nin ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin oranı sadece yüzde 3. Aynı oran Meksika’da yüzde 20, Bulgaristan’da yüzde 10, Brezilya’da yüzde 15, Çin’de yüzde 31 ve Güney Kore’de yüzde 30 civarında… Yani ‘Türkiye’nin yüksek teknoloji ürettiği’ palavrasına inanmamızı beklemeyin, bu bir algı operasyonundan ibaret.”
‘Bir tarafta 300 bin dolara kurulan Amazon; diğer tarafta 750 milyon dolara dinozor parkı kuran yaratıcı zekâ…’
“Microsoft, Facebook, Google, Alibaba, Uber, Twitter, Tesla, Netflix, Spotify, Amazon, Apple gibi bilgi ve teknoloji firmalarının 2009 yılındaki piyasa değeri 990 milyar dolar iken bugün 8,5 trilyon dolara çıkmış. Bu şirketlerin kasasında ne kadar var bilemiyorum ama bizim kasamız eksi 52 milyar dolar. Bir tarafta 10 milyon dolarla PayPal'ı kurup 1,5 milyar dolara satan Elon Musk, 300 bin dolara Amazon'u kuran ve dünyanın en büyük şirketini oluşturan Jeff Bezos, diğer tarafta 750 milyon dolara dinozor parkı kuran yaratıcı zekâ! Daha da yaratıcısı var. Daha yaratıcısı, olmayan ekonomi teorisini ispat etmek için, yani ‘faiz sebeptir, enflasyon sonuç’ diyerek ülkenin 130 milyar dolarını kendi ekonomi teorisini ispat etmek için harcayan yaratıcı zekâ…”
‘İntihalci yandaşların rektör olarak atandığı üniversitelerde yaratıcı zekâ gelişmez!’
CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Teknoloji ve onu üretecek yaratıcı zekâ ancak bilgiye özgürce ulaşılan, özgür düşüncenin ve demokrasinin olduğu ülkelerde olur. Mesela Wikipedia’yı yasaklayan bir ülkede yaratıcı zekâ gelişmez. Mesela intihalci yandaşların rektör olarak atandığı üniversitelerde yaratıcı zekâ gelişmez. İnternet yeni bir dijital vatandaşlık kültürü geliştirmişken, o internet sitelerine erişim engeli getirilen bir ülkede yaratıcı zekâ gelişmez. Mesela çocuk ölümlerinin artış sebebini öğrenmek için şeyhine telefon edip ‘Şeyhim, bir istihareye yat da sonucunda bize ne yapacağımızı bize bildir’ dediği iddia edilen, kitaplarda yazılan ve yalanlanmayan bir Sağlık Bakanının olduğu ülkede ne bilim gelişir ne teknoloji gelişir ne yaratıcı zekâ gelişir. Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde, kuvvetler ayrılığının olmadığı yerde, yargının bağımsız olmadığı yerde, demokrasinin olmadığı yerde yaratıcı zekâ gelişmez. Türkiye’de teknolojik gelişmeyi ‘Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlmin ve fennin dışında rehber aramak gaflettir, cehalettir, delalettir’ diyen bir anlayış sağlar. O anlayış da bizde var.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Sevda Erdan Kılıç, Cimer Başvuruları Üzerinden İktidara...
“Bu insanları bu noktaya bu iktidar getirdi; 25 yıldır sorunları görmezden geliyor, yoksulluğu...
Yeni Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel: “Çocuk...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Çocuk Koruma Kanunu'nun ikinci bölümü üzerine yaptığı...
Özel, Silivri'de konuştu
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı...
POLİTİKA Haberleri
TümüSevda Erdan Kılıç, Cimer Başvuruları Üzerinden İktidara...
“Bu insanları bu noktaya bu iktidar getirdi; 25 yıldır sorunları görmezden geliyor, yoksulluğu...
Yeni Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel: “Çocuk...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Çocuk Koruma Kanunu'nun ikinci bölümü üzerine yaptığı...
Özel, Silivri'de konuştu
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel, tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yargılandığı...
8 kişinin tedbir kararına itirazını reddetti
CHP'nin butlan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) tedbirli olarak ihraç talebiyle YDK’ye sevk edilen 7...
'Savunma hakkı engellenir durumda'
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin...
Özgür Özel İzmir'de halka seslendi: Yeni iktidar...
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel kentte Küçük Menderes turuna çıktı. Özgür Özel gittiği...
Özgür Özel: Başkan Tugay'ın düşüncesine saygılıyım
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel İzmir'de yoğun bir mesai harcadı. Şehrin farklı...
Özgür Özel'den açıklamalar: İktidara giden bir yol açacağız
CHP'nin seçilmiş Genel Başkanı Özgür Özel Beydağ'da açıklamalarda bulundu.
‘Seçmen zorunluluğu anlar’
CHP’de seçilmiş yönetimi destekleyen il başkanları, yeni parti talebinin daha çok gençlerde...
Butlan yönetiminin sözcüsü Sarı'dan 'olağan kurultay'...
Mutlak butlan' yönetiminin sözcüsü Müslim Sarı, MYK ve PM toplantılarının ardından açıklamalarda...
CHP MYK'dan Karar Çıktı: Antalya ve Kayseri İl Başkanları...
CHP'de Antalya İl Başkanı Nail Kamacı ve Kayseri İl Başkanı Ufuk Ozan Gözbaşı görevden alındı
Demirtaş'tan Kılıçdaroğlu'na ret
Kemal Kılıçdaroğlu’nun "dokunulmazlık" açıklamalarının ardından Edirne Cezaevi’nde tutuklu...