BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.563 %1,08 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.342,08 %1,70 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA Sındır, veba salgınını Meclis gündemine taşıdı

Sındır, veba salgınını Meclis gündemine taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Kurban Bayramı öncesi küçükbaş hayvanlarda görülen veba hastalığını, hastalığa karşı alınan önlemleri, ithalat yoluyla gelen canlı hayvan türlerinin denetimlerini, sektörün yaşadığı sıkıntıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

0Yorumlar
Sındır, veba salgınını Meclis gündemine taşıdı

Sındır, “üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen iktidar; çiftçimizi, besicimizi ithalat sopasıyla terbiye ediyor. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticimiz yolun sonunda. Vebadan dolayı karantinaya alınan 20 köydeki üreticilerimizin mağduriyeti devlet tarafından giderilmeli. Halk sağlığı için vebalı hayvanların nereden geldiği tespit edilmeli” dedi.

Sındır, veba salgınını Meclis gündemine taşıdı

“HAYVAN PARA ETMİYOR, HAYVANIN VERDİĞİ SÜT DE BAKIMINA YETMİYOR”

Sözlerine hayvancılık sektörünün et ithalatı karşısında korumasız kaldığını ve bitme noktasına geldiğini belirterek başlayan Sındır, “Bugün Anadolu’da yüzbinlerce ailenin geçim kaynağı olan hayvancılık bitme noktasına geldi.  Son yıllarda pervasızca yapılan et ithalatı hayvancılık sektörünü uçurumun kenarına sürükledi. Samanı ithal ettiler, yemde rekor zamlar yaptılar, üreticimize dünyanın en pahalı mazotunu sattılar, elektriğe fahiş artış uyguladılar ve son olarak Tarım Bakanlığı’nın ücretsiz olarak uyguladığı hayvan aşılarını ücret karşılığında uygulamaya başlayarak üreticilerimizin belini büktüler. Üreticinin derdiyle dertlenmeyen, onların sorunlarına çözüm üretmeyen iktidar; çiftçimizi, besicimizi ithalat sopasıyla terbiye ediyor. Hayvan ithalatında Avrupa birincisiyiz. 2018 yılında 1.7 milyar dolar ödenerek 1 Milyon 886 bin 293 hayvan ithal edildi. Girdi maliyetleri altında ezilen üreticimiz yolun sonuna geldi. Bin yıllar boyunca Anadolu’nun kadim geçim kaynağı hayvancılık hiç olmadığı kadar darda. İktidar 2010 yılından bu tarafa toplam 8,1 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı yaptı. Ve bugün Et ve Süt Kurumu’nun deposunu ithal etle doldu. Tüketici et alamıyor, üretici hayvanını satsa para etmiyor, hayvanın verdiği süt ise hayvanın bakımına yetmiyor. Yazık” dedi.

“MAĞDURİYETLERİ GİDERMEK DEVLETİN GÖREVİDİR”

İzmir Bergama’da görülen veba hastalığının birçok tehlikeyi beraberinde getirdiğini söyleyerek sözlerine devam eden Sındır, “Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala meydana gelen veba hastalığı bölgedeki küçükbaş sahiplerimizi ve vatandaşlarımızı haklı olarak endişelendirdi. Bergama Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, veba tehlikesinin geçinceye kadar karantina uygulamasının süreceği ve bu sürenin 1 aya kadar uzayabileceğini duyurdu. Kurban Bayramı öncesinde böylesi bir salgın hastalığın görülmesi endişe vericidir. Fakat aynı bölgede besicilik yapan üreticilerimiz bugün haklı olarak isyanda. Onların sesine tıkayamazlar. Vebadan telef olan 25 hayvanın, ucuz olduğu için dışarıdan getirildiği iddia ediliyor, bu iddialar araştırıldı mı? Yetkililer yaşanan olayın kaynağına inebildi mi? Halk sağlığı için bu hayvanların nereden geldiği tespit edilmeli. 20 köy karantinaya alındı. Geçimini kurbanlık satışından sağlayan yurttaşlarımız durumu ne olacak? Hayvanları beslemek için borçlanan; yemlerini, mazotunu vadeyle alan vatandaşlarımız borcunu nasıl ödeyecek? Besicilerimiz 1 yıldır bu günü bekliyor. Bölgeye giderlerse görürler insanlarımızın gözü yaşlı. Halk ve hayvan sağlığından taviz verilmeden üreticimizin mağduriyetlerini gidermek devletin görevidir” dedi.

Sındır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği önergede şu soruları yöneltti:

1. İzmir ili Bergama ilçesinde görülen bu hastalığın nereden kaynaklandığı tespit edilmiş midir?

2. Söz konusu bölgede kaç hayvanda hastalık teşhisi konmuştur?

3. Bu bölgede ki hayvanların kontrolü ne sıklıkla yapılmaktadır? Hastalığa yakalanan ve/veya telef olan hayvanların menşei, doğdukları ve yetiştirildikleri yer neresidir? Hayvanların aşıları yapılmış mıdır?

4. İzmir ilinde bu ve benzeri hastalık şikâyetiyle yapılan başka bölgelerden başvuru var mıdır? Varsa hangi bölgelerde ve sayısı nedir? Hastalıklarla mücadele için alınan önlemler nelerdir?

5. Ülke genelinde önergenin verildiği tarih itibariyle, geçmişten günümüze yıllar itibarıyla veba veya diğer ölümcül ve ayrıca özellikle zoonoz hastalıklar nedeniyle telef olan hayvan sayısı nedir? Hastalık nedeniyle telef olan hayvanların hastalık tanısı ve sayısı yıllara göre kaçtır?

6. Bakanlığınız tarafından canlı hayvan ithalatına dönemsel izinler verildiği bilinmektedir. İzmir’e son 20 yıl içinde ithalat yoluyla gelen canlı hayvan türlerinin cinsi ve sayısı nedir?

7. Dışarıdan gelen hayvanların karantina denetimleri yeterince sağlıklı ve usulüne uygun yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa eğer bugüne kadar ithalat yapılan hayvanlarda bulaşıcı/öldürücü vb. gibi hastalık tanısına rastlanmış mıdır? Rastlandıysa bu hayvanların sayısı nedir ve bu hayvanlara yapılan uygulama ne olmuştur?

8. Kurban Bayramı öncesinde pazarlarda satılmak üzere çıkarılan sağlık hayvanların denetimleri yapılmakta mıdır? Bu hayvanların kaçı ithal kaçı yerli hayvandır? Denetim esnasında tespit edilen hastalıklı (özellikle zoonoz hastalıklı) hayvan çıkmış mıdır? Varsa bu sayı nedir ve bu hayvanlara ne yapılmıştır?

9. Vatandaşlarımıza kurbanlık alımlarında nelere dikkat etmelerini önerirsiniz? Bu kapsamda hangi çalışmalarınız bulunmaktadır?



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...

6 gün önce

Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...

6 gün önce

Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...

6 gün önce

CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...

CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...

10 gün önce

Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti

2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...

10 gün önce

Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...

YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 gün önce

Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak

Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...

10 gün önce

Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...

YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...

11 gün önce

Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...

AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...

AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...

12 gün önce

Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...

12 gün önce

Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...

Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...

12 gün önce