BIST 100 12.952,20 %2,26 Altın 6.727,95 ₺/gr %0,04 Bitcoin $83.554 %2,22 Dolar 48,86 ₺ %0,05 Euro 55,70 ₺ %0,12 Sterlin 64,80 ₺ %0,21 Gümüş 100,10 ₺/gr %1,11 Ethereum $2.646,56 %2,69 İsviçre Frangı 59,05 ₺ %0,23 Kanada Doları 34,60 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,35 ₺ %0,09 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,01 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,31 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,66 Çin Yuanı 7,28 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa POLİTİKA Tefecinin daniskası bu iktidar

Tefecinin daniskası bu iktidar

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP iktidarını faiz üzerinden eleştirdi.

0Yorumlar
Tefecinin daniskası bu iktidar

“Türkiye’de bu kadar faizci bir dönem hiç yaşanmadı” diyen Davutoğlu, “2016 yılında Türkiye'de 50 milyar dolarlık faiz ödemesi şimdi 280 milyar doları buldu. Cumhurbaşkanı hala faizle mücadelen bahsediyor. Açık bir şekilde sistem faizcilere çalışıyor. Faiz yasağı niye vardır Sayın Erdoğan? Fakiri korumak için vardır. Tefecinin daniskası bu iktidar” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Konya’da bir otelde düzenlenen “Sürdürülebilir Tarım Üretimi Fiyat Politikası: Çiftçiye mi?, Faizciye mi?” konulu toplantıda konuştu.

“İKTİDARDAKİLER HALKI DEĞİL YANDAŞLARINI DÜŞÜYOR”

Türkiye'de tarımın geldiği durumun kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Davutoğlu, “Bu toplantı için Konya’yı tercih etme sebebimiz Konya’nın bir tahıl ambarı olmasıdır. Konya tek başına Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Ancak geldiğimiz tablo çok farklı. Bugün tarımda bulunduğumuz sorunları görünce üzüntü duyuyoruz. Ama kaygı duymak yetmez, çözüm üretmeliyiz. Baktık ki, iktidardakiler, halkı değil kendilerini, yandaşlarını düşünüyor. Ülke vatandaşlarımız yoksulluk cenderesindeyken 3-4 maaş alanlar, büyük kaynaklarla kamu bankalarından zengin edilenler büyüyorlar. Çiftçi, esnaf, işçi fakirleşiyor, emekli ay sonunu getiremiyor” dedi.

“EKONOMİK DENGELERİ BOZDULAR”

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’a, çiftçiye gübre, mazot ve yem desteğinde bulunma çağrısında bulunduğunu ancak iktidarın bunu yapmak yerine paraları yandaşlarına aktardığını kaydeden Davutoğlu şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulundum; ‘200 milyar TL basacaksınız, çiftçiye mazot, gübre yem desteği verin.  Çünkü pandemide yeni şeylerle karşılaşacak, tedarikte zorluklar yaşanacak' dedik.

Esnafın kira ve elektrik masraflarını karşılayın dedik. Bütün dünya böyle yaptı. Bunları yapmak varken ne yaptılar peki? Yeşilköy havalimanın pistlerini kırarak 3-5 şirkete para akıttılar. Yetmedi ihtiyat akçesini tükettiler.

128 milyar doları yok ettiler. Yandaş şirketlere kaynak aktarıldı. Paramız değer kaybetti. Tüm bunlardan en kötü etkilenen çiftçi oldu. Neden çünkü tüm maliyetleri dolar üzerinden. Geçen ayın açıklanan Üretici enflasyonu TÜİK’e göre bile artık yüzde yüz beş. Ne oldu? Ekonomik dengeleri bozdular.

TL değer kaybettikçe çiftçinin mazotu yemi arttı. Bu kez de dışarıdan ithalat yaptılar. Tarımda kendi kendimize yeten bir ülkeyken, bugün itibariyle net ithalatçı bir ülke olduk. Bunlar bu ülkenin toprağının bereketini yok ettiler. Üretimi bitirdiler. Ki bütün dünya biliyor ki, tarım olmadan yalnızca sanayiyle olmaz. Şu anda dünya böyle zor durumdayken gidip yurt dışı tarımını destekliyorlar”

“TÜRKİYE'DE BU KADAR FAİZCİ BİR DÖNEM HİÇ YAŞANMADI”

“Manevi değerler diyorlar bir de, ‘nas' diyorlar, bunların hepsi milleti kandırmaca” diyen Davutoğlu,  “Bunlar faiz yasağını bilmezler. Kurdukları düzenle Kur korumalı mevduatında 850 bin kişinin hesabı var 80 milyon insanın parasıyla oraya kaynak aktarıyorlar. Türkiye'de bu kadar faizci bir dönem hiç yaşanmadı. 2016 yılında Türkiye’de 50 milyar dolarlık faiz ödemesi şimdi 280 milyar doları buldu. Cumhurbaşkanı hala faizle mücadelen bahsediyor. Açık bir şekilde sistem faizcilere çalışıyor. Faiz yasağı niye vardır Sayın Erdoğan? Fakiri korumak için vardır. Tefecinin daniskası bu iktidar. Ziraat Bankası’nın görevi faizi takip edip eve, arsaya el koymak mı yoksa çiftçiyi desteklemek mi?” ifadelerini kullandı.

“BU HALK HESABINI SORACAK”

Türk Lirası’nın son bir yılda yüzde 95 değer kaybettiğini belirten Ahmet Davutoğlu, “Tüm dünyada kriz var biz de var diyorlar. Bakın çarpıcı bir rakam vereyim. Ukrayna ile Rusya savaşıyor. Şu an Rus tankları Ukrayna'nın başkentini kuşatmış durumda. Ukrayna para birimi dolar karşısında bir senede yüzde 30 değer kaybetti. Rus rublesi de yüzde 65 değer kaybetti. Üzerinde al bayrak olan aziz Türk Lirası yüzde 95 değer kaybetti. Yazıklar olsun! Milliyetçilik lafla olmaz. Üzerinde al bayrak olan paranın değeri belirler bunu. Dolar 14,30 oldu şimdi. Bu fiyat çiftçiye direkt yansıyacak. Biz bu düzeni bitireceğiz, yanlıştakileri uyaracağız. Dinlemezlerse de bu halk hesabını soracak” şeklinde konuştu.

“FAKİRİN, ÇİFTÇİNİN YANINDA OLACAĞIZ”

Yepyeni bir kadro kuruduklarını ve partinin kurucularının işin ehli insanlar olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Burada bu yepyeni kadroyu kurduk. Hepsi ilk defa bir partinin kurucuları arasında. Hepsi işinin ehli. Hepimiz çözüm üretiyoruz. Bunlar gidecek ve biz geleceğiz. Fakirin, çiftçinin yanında olacağız. Çünkü mevcut tabloda çiftçinin, değil tarımı sürdürebilmesi, yaşamını sürdürebilmesi bile zor görünüyor” şeklinde konuştu.

Toplantıda partinin tarımla ilgili alınması gereken önlemlere  ilişkin planlarından öne çıkanlar şöyle:

-Çiftçinin alım gücünün korunması için pancar alım fiyatın posa ve kota katkı payları hariç en az 420 x 2,33  = 980 TL/ton olmalıdır.

-Ayrıca ürün değerinin tamamının ödendiği döneme kadar girdi kalemlerindeki maliyet farkları, çiftçi hak ediş payı ilave desteği olarak verilmelidir. Çiftçinin de enflasyon ve kur korumalı garantisi olmalıdır.

-Gelecek Partisi iktidarında alım fiyatları çiftçinin üretim maliyetindeki artış farkından yüksek olacaktır. Yıllık maliyet artışının en az % 50 fazlası üretim sürekliliğini koruma ve çiftçinin refah düzeyini geliştirme desteği şeklinde verilecektir. Devlet, kanun gereği (5488 sayılı Tarım Kanunu) vermesi gereken desteği (Milli Gelir'in % 1'i) vermekten kaçınmayacak ve çiftçinin hazineden alacağı ilave destekleme miktarı 8 Milyar USD tutarını bulacaktır.

-Gelecek Partisi iktidarında bu miktar eksiksiz, hatta fazlasıyla verilecektir. Kaynak sorunu olduğu kanaatinde değiliz. Gözü ve karnı doymaz müteahhitlere peşkeş çekilen para, üretimi destekleme alanına kaydırılsa, sorun çözülür.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

POLİTİKA Haberleri

Tümü

CHP İzmir’den DEVA Partisi’ne Ziyaret

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü ve il yönetimi, DEVA Partisi İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret...

41 dakika önce

CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...

5 saat önce

Başkan Çağatay Güç: "CHP'nin oyları yüzde 4'ü geçmiyor"

Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...

5 saat önce

DEVA Partisi İzmir’de sahaya indi! Bostanlı Pazaryeri’nde...

DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Muhammet Yılmaz, Karşıyaka programı kapsamında Bostanlı...

21 saat önce

Mesut Ergin’den Ankara’da Özgür Özel’e ziyaret

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Ankara temasları kapsamında YENİ Parti Genel Merkezi’ni...

21 saat önce

Saniye Bora Fıçı AKP'ye geçti, sendikaya 'boşaltın' dedi!

CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Fıçı'nın ilk icraatlarından...

21 saat önce

Murat Bakan'dan Manisa'da açıklama: Olayı duyar duymaz...

YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...

2 gün önce

Özgür Özel İzmir’e geliyor! Ön seçimi yerinde takip edecek

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, 26 Eylül Cumartesi günü İzmir’e gelecek. Özel’in Gaziemir...

2 gün önce

Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı

Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...

7 gün önce

Gümrükçü’den Foça tepkisi: Hakkımı helal etmiyorum

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı’nın AK Parti’ye...

10 gün önce

Kutlu Parti İzmir 1. Olağan Kongresi: Osman Serkan...

Kutlu Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 1. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede İl Başkanı...

10 gün önce

MHP İzmir'de kongre tamamlandı: Gündem "Terörsüz Türkiye"

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 15’inci Olağan İzmir İl Kongresi Balçova’daki bir otelde...

10 gün önce