Üniversiteye 'Millet bahçesi' TBMM gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Ege Üniversitesi’nin 290 bin metrekarelik ormanlık alanına yapılacak ‘millet bahçesi’ projesini TBMM gündemine taşıdı.
İzmir’de aday tanıtım toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ege Üniversitesi’nin 290 bin metrekarelik ormanlık alanını ‘millet bahçesi’ yapacaklarını duyurdu.
‘Millet bahçesi’ olarak değerlendirilmek istenen ormanlık alan; toplam yüzölçümü yaklaşık 545 bin metrekare olan Ege Üniversitesi Lojmanlar bölgesinde bulunuyor.
Bölgede Ege Üniversitesi Konuk Evi, Güneş Enerjisi Enstitüsü, personel lojman binaları ve fıstık çamı koruluğu ile zeytinlikleri içeren Ege Üniversitesi Ormanı yer alıyor.
Öte yandan kampüs içinde halka açık olan 2 bin 200 metre uzunluğunda yürüyüş parkuru bulunmakta olup, vatandaşlar yerleşkeyi yürüyüş, koşu ve bisiklet parkuru olarak haftanın her günü aktif olarak kullanabiliyor.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
DEVLET POLİTİKASI MI? REKTÖRÜN GÖREVİNE DEVAM ETME ÇABASI MI?
CHP’li Bakan “Ege Üniversitesi kampüsü zaten her türlü spor tesisiyle, kafeteryalarıyla, yeşil alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla halka açık. Ormanlık alana göz dikilmesini anlamak mümkün değil. ‘Millet bahçesi’ projeleri kapsamında otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi yapılaşmalar var. Sözü edilen ormanlık alan ise İzmir’in ve Bornova’nın akciğeri. Daha önce de Zübeyde Hanım Eğitim ve Müze Gemisi’ni ‘millet kıraathanesi’ yapacaklarını asılan bir afişle öğrenmiştik. Şimdi de üniversite içindeki ormanına göz diktiler. Kentlerin kültürünü, tarihini, hafızasını ve doğasını yok etmeye yönelik adımlar devlet politikası haline geldi. Ege Üniversitesi’nin ormanına, Bornova’nın akciğerine vurulan bu hançer devlet politikası mı? Yoksa rektörün AKP’ye desteğini kanıtlama ve görevine devam etme çabasının ürünü mü?” diye konuştu.
‘AKADEMİYİ YOLA DİZMESİ DEĞİL, BAŞARISIYLA GÜNDEM OLSUN’
Ege Üniversitesi’nin akademik başarılarından çok Rektör Budak’ın faaliyetleriyle gündeme geldiğini söyleyen Bakan, “Ege Üniversitesi, rektörünün Cumhurbaşkanı’nı karşılamak için üniversitenin 382 akademik ve idari çalışanını yola dizmesiyle gündeme geliyor. Ağaç kesmesiyle, bina yıkmasıyla, kampüsü böleceği iddialarıyla gündeme geliyor. Biz Ege Üniversitesi’nin bilimsel çalışmalarıyla konuşulmasını, uluslararası başarı sıralamalarında üst sıralarda yer almasını ve adını dünyaya akademik başarılarıyla duyurarak gündeme gelmesini istiyoruz ve bekliyoruz” dedi.
CHP’Lİ BAKAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY’A SORDU:
1 – Ege Üniversitesi Ormanı’nın çevresel etkisi üzerine yapılan bilimsel araştırmanın sonuçlarının da gösterdiği üzere, ormanın ve içinde bulunduğu lojmanlar yerleşkesinin kentin temiz hava fabrikası gibi işlev görmesi ve Ege Üniversitesi kampüsünün zaten her türlü spor tesisiyle, kafeteryalarıyla, yeşil alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla halka açık olması bağlamında; yapılması planlanan ‘millet bahçesi’ projesini bu alanı korumak amacıyla iptal edecek misiniz?
2 – Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, yaptığı açıklamada “Yaklaşık 290 bin metrekarelik alan, bakım ve düzenlenmesinin ardından vatandaşlarımızın hizmetine sunulacak” demiştir. ‘Millet bahçesi’ projeleri kapsamında otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi yapılaşmalar olduğu da göz önünde bulundurulursa; Ege Üniversitesi içindeki ormanlık alanda yapılması planlanan ‘millet bahçesi’ projesinin detayları nedir? Ormanlık alanda otopark, kafeterya, okuma salonları, spor tesisleri, park gibi yapılaşmalar olacak mıdır?
3 – ‘Millet Bahçesi’ için planlanan projeye göre 290 bin metrekarelik ormanlık alandaki ağaçların ne kadarı kesilecektir?
4 – Ege Üniversitesi kampüsü İzmir kent kültürü ve hafızasında önemli yeri olan sembol bir yerleşkedir. Kampüste yeşil alanları yok etmeye yönelik adımlar ‘devlet politikası’ mıdır? Yoksa Ege Üniversitesi Rektörü’nün bireysel tasarrufu mudur?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Torbalı’da Kitap Günleri Coşkusu Devam Ediyor
Torbalı Belediyesi tarafından Ertan Ünver Millet Bahçesi’nde düzenlenen “Tarihin Kalbinde,...
Tarihi konuşmaya saatler kaldı! Erdoğan 4 yeni transfere...
AK Parti, kuruluşunun 25. yılını Ankara Başkent Millet Bahçesi'nde 100 binin üzerinde teşkilat...
Başkan Tugay’dan Hasanağa Bahçesi’nde sıcak hafta sonu...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, hafta sonu yenilenen Hasanağa Bahçesi’nde...
POLİTİKA Haberleri
TümüÜsküdar Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkan...
Üsküdar Belediyesi’nde 21-21 eşitlikle başlayan başkan vekilliği seçimi dördüncü turda...
Türk-İş Ege Başkanı Çakmak’tan otoyol ve köprü...
Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, sendikal örgütlenme çalışmaları, işçilerin yaşadığı...
Yeni Parti Seferihisar’da ilçe binasını açtı: “Tek...
YENİ Parti Seferihisar İlçe Başkanlığı yeni binasına düzenlenen törenle kavuştu.
CHP Gaziemir’den “Etik ve Şeffaflık Kurulu” hamlesi
CHP Gaziemir İlçe Örgütü, siyasette etik, şeffaflık ve hesap verebilirliği güçlendirmek amacıyla...
Kılıçdaroğlu’ndan Buca’da villa tepkisi: Arsayı siz sattınız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Buca Kaynaklar’da villa yapılaşmasından şikâyet eden...
AK Parti Menderes Danışma Meclisi’nde Toplandı
AK Parti Menderes İlçe Teşkilatı, genişletilmiş ilçe danışma meclisinde toplandı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de ikinci günü! Ziyaretler...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir ziyaretinin ikinci gününde Kaynaklar'da köy halkıyla...
Aliağa’nın MHP’li Başkanı Serkan Acar’dan iddialı çıkış!...
Aliağa’da başarılı işlere imza atan Acar, “Geldiğimiz nokta İzmir’in çok üzerinde. Bunu yeterli...
Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'de! İşte saat saat programı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir'e geliyor. Kılıçdaroğlu iki günlük İzmir...
ZAFER PARTİSİ KARABAĞLAR’DAN 30 AĞUSTOS’TA ESNAFA BAYRAK...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar’daki...
YENİ PARTİ GAZİEMİR’DEN SESLENDİ: “YENİ PARTİ’NİN GÜCÜ...
YENİ Parti Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, İzmir’de partisinin kısa sürede 600 bin üyeye...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı’ndan 30 Ağustos...
Zafer Partisi Karabağlar İlçe Başkanlığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Karabağlar İlçe...

