"Üreticilerin kredi borçları ertelensin"
CHP PM Üyesi ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yem fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin zor durumda olduklarını belirterek kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesini istedi.
Çiy nedeniyle mandalina üretiminde yüzde 30 pazar kaybı yaşandığını belirten Kılıç, konuyla ilgili hazırladığı önergede İzmir’de hem tarım hem de hayvancılıkta yaşanan sorunların tespiti için Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet etti.
CHP Parti Meclisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin zor durumda olduklarını belirterek kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesini istedi.
Kılıç, hava koşullarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, yem ve mazot fiyatları gibi nedenlerle üreticilerin mağduriyet içinde olduklarını belirterek konuyu yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Dr. Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.
“Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsadığı ürünler, bölgeler ve destek oranları genişletilmiştir. Aynı açıklamada 2019 yılında hububat ürünlerine ‘nohut, kırmızı mercimek ve yeşil mercimek’ gibi baklagil ürünlerinin de ilave edildiği ve bu ürünlerin kuraklık başta olmak üzere; don, sıcak rüzgar ve sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış gibi risklerden oluşan kayıplarının önüne geçileceği ifade edilmiştir.
Öte yandan İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi ve çiyli olması yüzünden üzerinde oluşan kara lekeden dolayı mandalinada yüzde 30 seviyelerinde kayıp yaşanmıştır. Mandalina hasadının ocak ayına kadar sürmesi nedeniyle bu oranın daha da artmasından endişe edilmektedir. Çiy, sigorta kapsamında olmadığı mevcut durumda üreticiler sadece maliyetleri karşılayabilmekte kredi borçlarını ödeme konusunda mağduriyet yaşamaktadır.
Aynı şekilde hava koşullarından dolayı İzmir’in genelinde olduğu gibi Küçük Menderes havzasındaki üreticiler de zor durumdadır. Kestane, ceviz, incir gibi tarımsal ürünler de yaşanan kayıpların yanı sıra, yem fiyatının pahalı, süt fiyatının düşük olması nedeniyle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimler de kredilerini ödemekte zorluk çekmektedirler. Bu bağlamda;
İzmir’de havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin tarımsal ürünlerde yarattığı etkilerle ilgili durum tespiti anlamında bir çalışma yapılmakta mıdır?
Tarım Sigortaları kapsamında (TARSİM) olmayan çiyin mandalina üretiminde yüzde 30 civarında pazar kaybına neden olmasından dolayı ‘çiyin’ sigorta kapsamına alınması konusunda bir girişiminin olacak mıdır?
Mandalina üreticilerinin çiyden dolayı yaşadığı üretim kaybına benzer şekilde İzmir genelinde ve Küçük Menderes havzasında özellikle kestane, incir ve ceviz gibi tarımsal ürünleri etkileyen hava koşullarından dolayı banka kredilerini ödemekte güçlük çeken üreticilerinin kredi borçlarının bir yıl ertelenmesi konusunda bir çalışmanız olacak mıdır?
Hayvancılığı ve süt üretimini olumsuz etkileyen yem fiyatları nedeniyle ürettiği sütten zarar ettiği için kredi borçlarını ödemekte zorlanan üreticilere yönelik süt fiyatlarının arttırılması, yem fiyatlarının düşürülmesi ya da kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kredi Kartı Limitleri Düşecek mi? BDDK ve Bankalardan...
Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı limitleri ve taksit sayılarına yönelik yeni...
Kredi kartı limitlerinde gelir dönemi başlıyor
Kredi kartı limitlerinin gerçek gelir ve borçluluk durumuyla uyumlu hale getirilmesi için yeni...
Kredi kartı ekstresine dikkat: Gecikmede faiz yükü artıyor
Kredi kartı kullanıcılarının ekstredeki son ödeme tarihine dikkat etmesi gerekiyor. Gecikme...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...