Yerelde ittifak yetkisi verdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9 Eylül’deki il başkanları toplantısında, yerel seçimlerde ittifakla ilgili “İYİ Parti var, HDP var, SP var, bir araya gelinebilir.
Tek bir aday çıkarılabilir. Bütün amaç belediyeyi alabilmek. Stratejiyi siz belirleyeceksiniz” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun, toplantının basına kapalı bölümünde özetle şunları söylediği öğrenildi:
24 HAZİRAN’LA KIYAS DOĞRU OLMAZ
“Ön seçim yapılıp yapılmayacağını belirleyecek olan sizlersiniz. Eğilim yoklaması mı istersiniz, anket mi istersiniz yoksa doğrudan doğruya ön seçim mi istersiniz, bunu siz belirleyeceksiniz. Amacımız belediye başkanlığını kazanmak, kiminle kazanılacağına siz karar vereceksiniz. Ön seçim de yapsanız, başka yöntemle de belirleseniz, aday gösterilmeyenler aleyhine çalışıyor bazen. Kendi çıkarlarını partinin çıkarlarının üzerinde görüyorlar. Böyle kişilerin partiden uzaklaştırılması lazım. Bunu yapanlara ihtiyacımız yok. Dava adamı olanlar seçime girmeli.
(CHP’nin 9 ili kaybettiği simülasyon çalışması ile ilgili) Şimdi, ilk kez Cumhuriyet tarihinde böyle bir (24 Haziran seçimleri) seçim yapılıyor. İttifaklar oluşuyor. Bu seçimlerdeki sonuçları diğer seçimlerle kıyaslamak doğru olmaz.
YASAL OLARAK İTTİFAK YOK
(Bazı il başkanlarının yerel seçimlerde ittifak kurulması yönünde talepleri üzerine) Yerel seçimlerde yasal olarak ittifak yok. Arkadaşlar, ‘Biz kendi aramızda ittifak yapacağız’ dediler. İttifak yok ama ne var? Herkesi kucaklayacak, öyle bir aday çıkaracağız ki beldenin bütün vatandaşlarının oyunu alacak. İYİ Parti var, HDP var, SP var, bir araya gelinebilir. Tek bir aday çıkarılabilir. Bütün amaç belediyeyi alabilmek. Bu, yerelin kendi koşullarına göre saptanması gereken bir strateji. Seçimi alma stratejisi üzerine bir politika oluşturacaksınız. İllere göre değişir bu. Yani dengeler ağırlıklar sevilen insanlar, bütün bunların hepsi bir şekliyle dikkate alınmalı.
ELEŞTİRENLER VAZGEÇECEK
Hepimiz belli bir amacı gerçekleştirmek için kararlılıkla mücadele veriyoruz. Eleştiri gelebilir, dik duracağız. Göreceksiniz ki eleştirenler vazgeçecek. Tüzük değişikliği yaptık, her ay düzenli aidatını ödeyen milletvekilini, belediye başkanını seçsin dedik, koro halinde karşı çıktınız.
Sosyal medyada bana yönelik sert eleştiriler geliyor. Bunu AKP’nin trolleri yapıyor. Bir de bize yakın troller yapıyor. Hangi merkezlerden yapıldığını iyi biliyorum. Pabuç bırakmayacağız. Haklıyız, neden geri çekilelim?
GENÇLER VE KADINLAR GELSİN
Tüzükte gençlik kotasını yüzde 20’ye, kadın kotasını yüzde 33’e çıkardık. Avrupa’daki en büyük kota bu. Örgütlerde bir bakıyorum kadın yok. Belediye meclis üyeliklerini belirleyeceksiniz, Allah aşkına, genç ve kadın olsun. Anket sonuçları ‘Gençler CHP’ye ilgi duyuyor’ diyor, biz gençleri taşıyabilirsek sorunları aşabiliriz.”
SEÇİM GECESİNİ YÖNETEMEDİK
“Seçim gecesini iyi yönetemedik. Defalarca ‘Muharrem Bey’in o gece buraya gelmesi lazım’ dedim. Davet edildi, gelmedi. Zorla mı getirelim? Defalarca ‘Bir açıklama yapın’ diye uyarıldı. Kendisi yapmıyorsa yanında arkadaşları var. Ne yapacağız, Muharrem Bey’i kamuoyu önünde eleştirecek miyiz? Bu bize yakışmaz. Her hatadan ders çıkaralım. Hataya takılmak partiye zarar verir.”
NİKÂH İÇİN GAYRİMENKUL SATTIM
(İl başkanlarının, oğlu Kerem Kılıçdaroğlu’nun nikâhına davet edilmemesi ile ilgili sitemi üzerine) Ben mütevazi bir düğün yapmak istedim. Nikâh yapmak için bir gayrimenkulümü sattım. Herkesin gelip takılar takması benim dünya görüşüme aykırıdır. Kimsenin bilmeyeceği, duymayacağı bir şey yapmak istedim, olmadı. Yoksa il başkanlarının davet edilip edilmemesi değil, bilinçli olarak girmedim.”
‘ÖNEMLİ OLAN TABAN’
CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CNNTürk’te yerel seçime ilişkin şunları söyledi: “Önemli olan tavandaki ittifak değil tabandaki ittifaktır. Vatandaşın, halkın, milletin kurduğu ittifaktır. Biz bu ittifakı sağlayacağız. Seçmen kendisini yönetecek, güvendiği, kendisine en yakın ismi seçecektir.
HERKESTEN OY ALACAK
Partili, partisiz hangi partiye mensup olursa olsun, hangi bölgeden, hangi etnik yapıdan, hangi inanca sahip olursa olsun herkesi kucaklayacak ve herkesten oy alacak bir aday olacaktır. O yüzden bizim ittifakımız vatandaşla, milletle olacaktır. (İYİ Parti ve HDP gelecek ittifakı önerisi) Şu anda bizim böyle bir değerlendirmemiz yok. Biz millet ittifakını, halkın tabanda kendisinin kurduğu ittifakı kuracağız. Önce kesinlikle aday tartışması olmayan, aday konusunda uzlaşılan adaylarımızı hemen açıklayacağız.”
‘OTURUP BİZİ ÇEKİŞTİRMİŞLER’
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in, CHP ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Öztrak, basın toplantısında özetle şunları söyledi: “Çelik’in açıklamasının 36 dakikasının 17 dakikası yani yarısından fazlası CHP ve Kılıçdaroğlu eleştirisine ayrılmış. Çelik, ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nin il başkanları toplantısı ibretlik’ diye başlamış, hezeyan içinde ağzına geleni söylemiş. Bunlar MYK toplantılarında milletin sıkıntılarını, ekonomik krizi konuşmak yerine, milletin derdine derman olmayı konuşmak yerine Cumhuriyet Halk Partisi’ni ve Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu’nu çekiştirmişler. Genel Başkanımız size milletin derdine derman olacak 13 maddelik bir önlem paketi önerdi. Teşekkür edeceğinize bizi döviz baronlarıyla işbirliği yapmakla suçladınız. Kurbağanın gözü patladı. Siz sadece konuşuyorsunuz.” (Hürriyet/ Ankara)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gaziantep'te milletvekiline bıçaklı saldırının perde...
Gaziantep'te YENİ Parti Milletvekili Melih Meriç'e yapılan bıçaklı saldırının arkasından ilçe...
AYM, Erdoğan'ın bir yetkisini iptal etti
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanına döviz, banknot, hisse senetleri ve tahvillerin alım ve satımı,...
Arkeopark için Konak’a proje yetkisi
Konak Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığından Altınpark Arkeopark Çevre Düzenlemesi için proje...
POLİTİKA Haberleri
TümüKaraburun Belediye Başkanı Erdoğan bağımsız devam edecek
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, YENİ Parti üyeliğinden istifa ettiğini ve...
Yeni Foça Yat Limanı için Bilal Saygılı'dan açıklama
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, 2023'te hizmete açılan Yeni Foça Yat Limanı'nın 330 yat...
Gümrükçü: Muhtarlarımızla birlikte çözüm arıyoruz
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, 19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada,...
CHP Konak İlçe Başkanı Kazımoğlu'ndan birleşme kararına...
CHP Konak İlçe Başkanı Emrah Kazımoğlu, mahalle birleşmesi kararı öncesinde muhtarların...
Karşıyaka’da 5 CHP’li meclis üyesi YENİ Parti’ye geçti
2024 yerel seçimlerinde CHP’den Karşıyaka Belediye Meclisi’ne seçilen 5 üye, partilerinden...
Kongre öncesi Kocaoğlu sürprizi: Adaylık için harekete...
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı ön seçimine günler kala, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı...
Cemil Tugay 20 Ekim’e kadar şehir dışında olacak
Cemil Tugay’ın 14-20 Ekim tarihleri arasında şehir dışında olacağı belirtildi; 15 Ekim’deki...
Şeref Arpacı’dan Fon Krizi Tepkisi: “Hırsız İçeriden...
YENİ Parti Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti’nin fon krizinin...
Eyyüp Kadir İnan duyurdu: AK Parti’den 1,6 Milyon TL’lik...
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Şaban Sevinç, Timur Soykan ve YENİ Parti Sözcüsü...
Başkan Tugay'dan Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt:...
AK Parti'ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 'anket' tartışmaları üzerinden...
Erdoğan’dan talimat: İzmir’le ilgili her sorunu bana...
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemil Tugay’ın partilerine...
Başkan Tugay'dan 'eşim beni boşar' ifadelerine dair...
Geçmişte yaptığı "Eşim beni boşar' dedi" açıklamasıyla çok konuşulan İzmir Büyükşehir Belediye...