Alaçatı Ot Festivali başladı
İZMİR'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 10'uncu Alaçatı Ot Festivali, ilk günden renkli görüntülere sahne oldu.
Türkiye'nin her yerinden, çok sayıda ziyaretçinin gelmesi beklenen festival, sınırları aşarak yurt dışından katılımcılara da ev sahipliği yapmaya başladı. Doğal otlar ve yöresel yiyeceklerin satıldığı stantları gezen ziyaretçiler, Alaçatı lezzetlerine hayran kaldı.
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, 4-7 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. İzmir ve çevre illerin yanı sıra yurt dışından da festivali görmeye gelen ziyaretçiler, organik ürünler ve doğal lezzetlerle buluştu. Çeşitli yenebilir Alaçatı otlarının satıldığı stantlar, Alaçatı otları ile yapılan yöresel yemekler ve çeşitli el ürünleri ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.
Alaçatı Ot Festivali'nin sadece Çeşme'ye değil, yarımadaya, hatta İzmir'den Selçuk'a ve Kuşadası'na kadar geniş bir bölgeye turizm hareketliliği getirdiğini söyleyen Çeşme Belediye Başkanı CHP'li Ekrem Oran, yarımada genelinde yüzde 100 doluluk yakaladıklarını ifade etti. Bu festivalin Urla'yı da Seferihisar'ı da doldurduğunu belirten Oran, "Bütün bölgeye yararı olan bir festivale ev sahipliği yapıyoruz. Bu yıl festivalin teması pazı otu. Açılışı yaptık. Yarın kortej yürüyüşü var. Cumartesi Yeni Türkü ve Cenk Bosnalı konserimiz var. Mutfak çalışmalarımız ve botanik çalışmalarımız olacak. Yemek yarışmaları düzenliyoruz. Yaklaşık 1 milyon ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Bu festival turizm sezonumuzun da açılışı olacak. Herkesi yeryüzündeki cennet Çeşmemize bekliyoruz" dedi.
Festival süresince 1200'den fazla stantta yaklaşık 3 bin civarında katılımcının alışveriş yapacağını söyleyen Ekrem Oran, ilçede tüm otel ve restoran rezervasyonlarının dolduğunu belirterek tüm Alaçatı'da festival coşkusunun yaşandığını dile getirdi.
OTLAR TEZGAHLARI SÜSLEDİ
10'uncu Alaçatı Ot Festivali'ne, bu yıl da Türkiye'nin her yerinden yüzlerce tur otobüsü ile, çok sayıda ziyaretçi gelmesi bekleniyor. Çeşme'ye gelen Mısırlı bir grup da festivalin ilk gününde Alaçatı'yı gezme fırsatı bulan turistlerden oldu. Alaçatı'yı çok sevdiklerini dile getiren Mısırlı turistler, "Geçen yıl festivalden çok güzel fotoğraflar görmüştük ve bu festivale gelmek istedik. Hayalimiz gerçek oldu" diye konuştu. 10. Alaçatı Ot Festivali'nde bu yılın teması 'pazı otu' olarak belirlenirken, bu otla yapılan yiyecekler ve yöresel yemekler de satılmaya başlandı.
Çeşme'de oturan ve her yıl festivalde kendi yaptığı yemekleri satışa sunduğunu söyleyen Sevil Çanacık, tezgahındaki lezzetleri şöyle anlattı:
"Tezgahımızda Ege'nin meşhur otlarından yapılmış lezzetler var. Deniz börülcesinden yapılmış salata, enginar dolması, pazı sarması, arapsaçı kavurması, fırında tahinli cevizli kabak, enginarlı pilav, sadece buraya özel tahinli karanfilli cevizli ve elmalı enginar tatlımız var. Bu tatlının yapılışı şöyle; dış yaprakları ayıkladıktan sonra çanağı alıp tencereye yerleştirdim. Biraz kaynattıktan sonra kara suyunu döktüm. Her çanağa biraz şeker serpip tekrar kaynattım. Sonra karamelize ettiğimiz elma ve tarçını çanakların içine yerleştirdim. Son olarak da tahinle ve kaymakla servis ettim."
Alaçatı'da 25 yıldır oturduğunu söyleyen Eşref Tunç da sarmaşık otundan, karabaş otuna, arap saçından turp otuna çok çeşitli bitkileri toplayıp sattıklarını belirtti. Isırgan, radika, kekik çeşitleri ve pazının sayısız faydası bulunduğunu anlatan Tunç, "Şevketi bostan böbrek dostudur. Enginarımız karaciğer dostudur. Deniz börülcemiz iyot yönünden zengin bitkidir. Karabaş otu damar açıcıdır. Kekikler yemeklere lezzet verir. Sarmısak binbir derde devadır. Gün geçtikçe insanların doğal ürünlere merakı artıyor. Ben 25 senedir burdayım, festivalin kurucularından sayılırız. Herkesi festivalimize bekleriz" dedi.
Festivale doğal bitkileri yakından görüp satın almak isteyenlerin dışında turistik gezi yapmaya gelenler de oldu. Büşra Karıç, "Ben festivale aradığım aşkı bulmaya geldim. Bir bakacağım. Hoşuma giden birşey bulursam alırım" diye konuştu.
Festival boyunca düzenlenecek olan yemek atölyelerinde de pazı otu ile çeşitli yemekler yapılacak. Festivalin ilk günü Alaçatı bitkileri tanıtılırken Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi'nde Ziraat Mühendisi Sinem Büyüksomalı Tetik tarafından Alaçatı bitkileri hakkında bilgi verdi. Festivalin ilk günü Alaçatı Çarşı Meydanı'nda, Şef Gökçen Adar'ın pazı otuyla yaptığı yemek performansı ile sona erdi.
Festival korteji yarın saat 13.00'te başlayacak. Festival süresince zeytinyağ ve sağlık konulu söyleşilerin yanı sıra Ot Dergisi yazarları Dündar Hızal, Selçuk Erdem, Tuna Kiremitçi ve Ali Lidar söyleşileri gerçekleştirilecek. Alaçatı Çarşı Meydanı'nda, Şef Aydın Demir ve Şef Özlem Mekik tarafından gerçekleştirilecek yemek performansı ile ikinci gün etkinlikleri sona erecek.
Yeni Türkü konseri, Alaçatı Amfi Tiyatro'da müzikseverleri buluşturacak. Festivalin en kalabalık günü olması beklenen 6 Nisan Cumartesi günü Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesi ziyareti ve sakız fidanı dikimi yapılacak. Festivalin son günü olan 7 Nisan Pazar günü ise, en güzel ot yemeği yarışması gerçekleştirilecek. Ödül töreni ile 10'uncu Alaçatı Ot Festivali sona erecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
15. Uluslararası Alaçatı Ot Festivali İzmir’de tanıtıldı:...
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan ve ilk kez “uluslararası” statü...
15. Uluslararası Alaçatı Ot Festivali yüz binlerce kişiyi...
Alaçatı Ot Festivali, bir hafta boyunca yarışmalar, söyleşiler, gastronomi buluşmaları ve renkli...
Uluslararası Alaçatı Ot Festivali’nde gastronomi rekabeti...
Worldchefs (Dünya Şefler Birliği) akreditasyonunda gerçekleştirilecek festival, 20–26 Nisan...
YAŞAM Haberleri
Tümüİlk durak Anıtkabir
Uluslararası Rotary'nin Türkiye'deki 2420, 2430 ve 2440 Bölge Federasyonlarına bağlı yüzlerce...
Denizin Hafızası Filografiyle Hayat Buldu
Filografi Sanatçısı Necla Karakaya'nın deniz ve özgürlük temalı eserlerinden oluşan "Filografi ve...
Ege ile İç Anadolu Arasında Kültür Köprüsü
Konyalılar Dernekleri Birliği Konfederasyonu (KONFED), İzmir ve Konya arasındaki tarihi, kültürel...
Denizyıldızı Rotary Kulübü “Kalıcı Etki” İçin Yola Çıktı
İzmir'de geçen yıl kurulan ve kısa sürede deneyimli Rotaryenlerin bilgi birikimi ile genç...
İzmir rotary kulübü’nde devir teslim
İzmir Rotary Kulübü’nde başkanlık görevi Hazal Kahraman’dan Ozan Karakaya’ya devredildi.
Korttan Barınağa Uzanan İyilik Hikayesi
İzmir Interact Kulübü’nün düzenlediği Veteran Tenis Turnuvası, sporun birleştirici gücünü sokak...
Gök gürültülü sağanak geliyor!
Meteoroloji’nin 25 Mayıs hava tahmin raporuna göre ülkenin büyük bölümünde sağanak ve gök...
Gök gürültülü sağanak ve fırtına geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 14 Mayıs Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı
Meteoroloji açıkladı: Kuvvetli yağış geliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs 2026 Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.
Sıcaklıklar artıyor, sis ve yağış bazı bölgelerde sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 28 Nisan Salı gününe ilişkin hava durumu raporunu paylaştı.
Kuşadası'nda Kalıcı Etki Zirvesi
Uluslararası Rotary Bölge 2440 Federasyonu Bölge Eğitim Semineri ve Kulüpler Eğitimi...
Kuvvetli yağış ve kuvvetli rüzgar geliyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 17 Nisan Perşembe gününe ilişkin hava durumu raporunu yayımladı.

